Ειδήσεις

Δήλωση του Σπύρου Λάππα για τις τοποθετήσεις στην ΕΡΤ


Για  τον ΣΥΡΙΖΑ η Δημόσια Τηλεόραση, είναι στοιχείο αδιαπραγμάτευτο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει την Επιτροπή είναι ακριβώς ο πολιτικός πλουραλισμός που επιβάλλει αντικειμενική και επί ίσοις όροις πληροφόρηση. Αντικειμενική και επί ίσοις όροις είναι όροι συγγενείς, όχι τόσο ως προς την αρχή ισότητας αλλά ως προς την αρχή της μεταχείρισης. Η δημόσια τηλεόραση είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει περήφανους για τη χώρα μας, κυρίως για το πολιτιστικό της απόθεμα και για το αρχειακό της υλικό που ίσως είναι μοναδικό στον κόσμο.

Πολιτική και δημοκρατία στις μέρες μας είναι έννοιες ταυτισμένες. Η λειτουργία της δημοκρατίας και η διαχείριση των δημοσίων συχνοτήτων, για το οποίο τόσο πολύ έχουμε μιλήσει τα τελευταία χρόνια, είναι συνυφασμένες. Άρα, το τι δημοκρατία θέλουμε και το τι έχουμε, έχει να κάνει με το τι μέσα μαζικής ενημέρωσης και ραδιοτηλεοπτικό δημόσιο φορέα θέλουμε και τι έχουμε. Η αντικειμενική, η πολυφωνική πληροφόρηση σύμφωνα με τις αρχές της ισοπολιτείας και του σεβασμού, αλλά και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών σε μία πλουραλιστική δημοκρατία είναι το ζητούμενο. Όμως, ακούγοντας τον κ. Υπουργό, για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανεξαρτησίας, θα ήθελα να διατυπώσω μια ένσταση, θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι τελευταίες επιλογές που έκανε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μετά τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, κανένα μέλος, Διευθύνοντα Συμβούλου ή Προέδρου, δεν ήταν κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λεοντής, ο κ. Κωστόπουλος, ο κ. Τσανής, ο κ. Δρόσος. Κανείς δεν ήταν  κομματικός στέλεχος. Σήμερα, προτείνετε για τις θέσεις τέσσερα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. Δεν λέω, ότι ένα κομματικό στέλεχος δεν μπορεί να καταλάβει μια δημόσια θέση, αλλά διασκεδάζετε πάρα πολύ την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανεξαρτησία της. Ανεξαρτησία δεν υφίσταται, όταν ο ένας υποψήφιος για τη θέση ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ήταν σε ανταγωνιστικό της ΕΡΤ και υπηρετούσε συμφέροντα ιδιωτικού χαρακτήρα. Θα έπρεπε να είμαστε συγκεκριμένοι και πολύ προσεκτικοί στο τι επιλέγουμε.

Στα μέλη της Επιτροπής δεν δόθηκε κανένα στοιχείο όσον αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πόσοι και ποιοι ενδιαφέρθηκαν για τις θέσεις που συζητάμε. Διότι μόνο αν ξέρουμε την ποιότητα όλων και αν έχουν απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα, θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τους παρόντες υποψηφίους. Έτσι δεν υπάρχουν στοιχεία να αξιολογήσουμε.

Η τηλεόραση είναι συνήθεια, είναι ένα καθημερινό ραντεβού με το κοινό, το οποίο, θα πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια, επαρκείς πόροι, υποδομές, εμπλουτισμένο πρόγραμμα, τεχνολογικές καινοτομίες και διεθνείς συνεργασίες. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι, αν υπάρχει κάτι μαύρο στο παρελθόν της ελληνικής πολιτείας και της ΕΡΤ είναι το «μαύρο» του 2013, το οποίο, στέρησε σημαντικότατους πόρους στην ΕΡΤ από τον αποκλεισμό της στους ομογενείς του Καναδά, της Αυστραλίας και της Αμερικής, όπου είχαμε 1 εκατομμύριο ευρώ είσπραξη το χρόνο από τη μετάδοση του σήματος στους ομογενείς μας. Περιμέναμε μία σαφή, χωρίς καμία σκιά, καταδίκη του μαύρου αλλά επιχειρήσατε να τη δικαιολογήσετε με στοιχεία παθογένειας. Εάν εφαρμοστεί το πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι, δεν πάμε πουθενά. Το μαύρο ήταν μαύρο, καταδικασμένο στην συνείδηση και του τελευταίου πολίτη, ακόμα και αυτού που δεν είχε σήμα από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

Αντίστροφα το θετικότερο από όλα είναι η απεμπλοκή της ΕΡΤ από την κηδεμονία και την πατρωνία της DIGEA, με το αυτόνομο και το ανεξάρτητο, πλέον, ρόλο της και τη δική της μετάδοση του σήματος των συχνοτήτων και αυτό φανταστείτε ότι έγινε  εξοικονόμηση μέσα σε ένα χρόνο της δαπάνης που καταβάλλονταν για τη μίσθωση από τη DIGEA, 1,6 περίπου εκατομμύρια το χρόνο. Από αυτό, πλέον, έχει απαλλαγεί η ΕΡΤ και το επόμενο βήμα είναι η ολοκληρωμένη, όλων των δομών της ΕΡΤ, μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Η εποχή αυτό επιβάλλει.

Τελευταία, δημοσιεύθηκε ένα πόρισμα  έρευνας από το Reuters, από το Ινστιτούτο της Οξφόρδης, όπου είπε ότι το λιγότερο λαϊκιστικό κανάλι στην Ευρώπη όλων των κρατών – μελών, είναι τα κανάλια της ΕΡΤ. Από την άλλη αναφέρει ότι τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα είναι τα πιο λαϊκίστικου χαρακτήρα κανάλια και μάλιστα οι συνδρομητές και οι ακροατές είναι το πιο μορφωμένο στρώμα της ελληνικής κοινωνίας, με μόρφωση,  συγκρότηση, δημοκρατικό αίσθημα κ.λπ.

Από τη μια μεριά το μαύρο που στοιχειώνει το πολύπαθο της ΕΡΤ και τις συνέπειές του πληρώνει μέχρι σήμερα και από την άλλη, ότι πράγματι η ΕΡΤ μπορεί να έχει αυτό το απόθεμα της τεχνολογικής υπεροχής, ένα απόθεμα τεχνολογικού χαρακτήρα που εάν το αξιοποιήσεςι θετικά, θα έχει προωθητικό χαρακτήρα. Βέβαια έχει μικρή τηλεθέαση, αν και έχουμε μια αυξητική τάση τους τελευταίους οκτώ μήνες και το κοινό του είναι πολύ υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου οπότε αυτό ας αξιοποιηθεί από τους νέους Διοικητές της.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θέσω τα εξής ερωτήματα:

  1. Tι θα λέγατε εάν η επιλογή των στελεχών της ΕΡΤ από δω και πέρα με μια τολμηρή πρόταση όλων εδώ να γίνεται από μια Ανεξάρτητη Αρχή – όχι των συνταγματικά προβλεπόμενων – με μια πλειοψηφία 4/5 ή 3/5;
  2. Θα βλέπατε θετικά μια συνέχιση συγκρότησης όλων καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ SPORT σε επίπεδο θεματικής βάσης; Σε θεματική βάση αυστηρή, δηλαδή, το ΕΡΤ1 θα είναι ενημερωτικό, το ΕΡΤ2 θα είναι πολιτιστικό κλπ. Στο πόρισμα του στρατηγικού σχεδιασμού της GrandThorton το αναφέρει ως θετικό να γίνει μαζί με την ψηφιακή μετάβαση.
  3. Βλέπετε ότι έχει ανάγκη στοχευμένων προσλήψεων η ΕΡΤ και σε ποια επίπεδα, σε ποιες δομές;
  4. Τι σκέπτεστε για τον πολιτικό πλουραλισμό, όταν σήμερα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η αναφορά στο πρόσωπο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι 9ο και 10ο θέμα, αφού γίνεται αναφορά στον Πρωθυπουργό, στην Κυβέρνηση και σε όλα τα Υπουργεία; Αυτό είναι αντικειμενική και επί ίσοις όροις ενημέρωση και πλουραλισμός;
  5. Η GrandThorton προτείνει στην ΕΡΤ την άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της συνολικά και τη μεταφορά των δομών όλης της ΕΡΤ3 στο ιδιόκτητο ακίνητο που έχει στη Μηχανιώνα. Συμφωνείτε στη διατήρηση της ΕΡΤ ως ενός τέτοιου καναλιού ανεξάρτητου στα πλαίσια της συνολικής ΕΡΤ;

Για όλους τους λόγους που προηγήθηκαν, η στάση μας θα είναι αρνητική για το σύνολο των προτεινομένων.

 

Προηγούμενο άρθρο Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπ/κών Αθμιας
Επόμενο άρθρο Στις 12 Οκτωβρίου η Καστανογιορτή στον Ελληνόπυργο