Ειδήσεις

Δημόσιο χρήμα: Διαχείριση με φειδώ ή εργαλείο προβολής και εξυπηρέτησης; – Tου Φώτη Αλεξάκου


Το Δημόσιο χρήμα είναι ιερό. Ανήκει στον πολίτη, στον Δημότη και ουδείς δικαιούται να το χρησιμοποιεί είτε με χαλαρότητα είτε ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων.

Το Δημόσιο χρήμα απαιτεί λογική και καθαρή διαχείριση, χωρίς σκιές και με δυνατότητα να μπορεί ο κάθε Δημότης να ελέγξει ανά πάσα στιγμή το τι δαπανάται πως δαπανάται, γιατί δαπανάται κατ’ αυτόν τον τρόπο και τι οφέλη έχει αποφέρει η δαπάνη.

Δεν είναι κτήμα κανενός, δεν βγαίνει από το πορτοφόλι κανενός προσώπου και όλοι, όσοι είμαστε σε θέσεις ευθύνης και καλούμαστε να το διαχειριστούμε, πρέπει να κρινόμαστε αυστηρά, αυστηρότερα από κάθε άλλο, στον τομέα αυτό.

Εμείς αυτή την κριτική την αποζητούμε. Γιατί διαχειριζόμαστε με φειδώ τα χρήματα των Δημοτών. Γιατί είμαστε ο Δήμος με το υψηλότερο ποσοστό δημοπρατήσεων. Γιατί μέλημά μας είναι να βγει ο Δήμος κερδισμένος και να μην υποχρεωθεί ποτέ να επιστρέψει στο κακό παρελθόν.

Αντίθετα, δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τον ανθυποψήφιο κ. Β. Τσιάκο. Πρόσφατα έγινε καταγγελία για μεταφορά χαλικιών σε οικισμό ρομά, Ραχούλα, Καστανιά χωρίς την γνώση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειάρχη δηλώνουν άγνοια. Πως πληρώνεται το ποσό αυτό της τάξης των 10.000 €; Οι μεταφορείς έχουν πάρει ήδη πολλές αναθέσεις  πολλών δεκάδων χιλιάδων € από το αντιπεριφερειάρχη. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει; Σχετίζεται το θέμα με τις 433 αναθέσεις (χωρίς διαγωνισμό, για το ποιος θα αναλάβει το έργο) μόνο για αποχιονισμό και άρση καταπτώσεων και το ξόδεμα 5.000.000 € μόνο για τα τρία από τα πέντε χρόνια της τελευταίας θητείας του; Όταν για την ίδια δουλειά, επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αρκούσε 1.000.000 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα…

Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον πενταπλασιασμό της δαπάνης δημοσίου χρήματος και όχι δικού του που βγαίνει από την τσέπη του μόνο σε αυτό τον τομέα, γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κι άλλοι. Είναι αποδεκτό να λέει κάτοχος μηχανήματος, “θα τον ψηφίσω γιατί μου δίνει 70 € την ώρα, ενώ εσύ μου δίνεις 40”; Από την τσέπη μας τα βγάζουμε;

Θα πρέπει  να μας πει αν ο σκοπός του και η λογική του είναι να υπάρχουν ορισμένοι ικανοποιημένοι πολίτες και ψηφοφόροι ή το καλό του συνόλου.

Αν, τελικά, είναι οπαδός του χρησμού της Πυθίας προς τον Φίλιππο Β’ που έλεγε «Αργυραίς λόγχαις μάχου και πάντων κρατήσεις» (Να μάχεσαι με αργυρές λόγχες (χρήματα) και θα κερδίσεις όλες τις μάχες).

Να γνωρίσουν όλοι οι Δημότες πως θα φερθεί απέναντι στην περιουσία τους και πως θα χρησιμοποιήσει το «πορτοφόλι» τους.

Κι εδώ αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες μπαίνουν ξεκάθαρα διλήμματα:

-Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που να διαχειρίζεται με προσοχή και φειδώ το δημόσιο χρήμα ή μία Δημοτική Αρχή που θα σπαταλά για το φαίνεσθαι;

-Έχει περιθώρια ο Δήμος Καρδίτσας να επιστρέψει σε ένα παρελθόν, από το οποίο μοχθήσαμε όλοι να ξεφύγουμε και να μπει σε νέες οδυνηρές οικονομικές περιπέτειες με λίγους ευνοημένους  έναντι των πολλών;

Δικαιούμαστε να δυναμιτίσουμε το οικονομικό οικοδόμημα που στεγάζει τις προσδοκίες όλων των Δημοτών και να επαναφέρουμε καταστροφικές νοοτροπίες, για να ικανοποιηθούν προσωπικές και κομματικές φιλοδοξίες; Όλα αυτά θα μπορούσαν να απαντηθούν σε μία δια ζώσης συζήτηση (debate) που κατ’ επανάληψη έχω ζητήσει δημόσια και ζητώ και τώρα. Εάν δεν το αποδεχτεί τότε: Η προφανής απάντηση είναι στο χέρι σας να δοθεί την Κυριακή. Και θα την δώσουμε όλοι μαζί!

 

Προηγούμενο άρθρο Όλες οι αλλαγές για το πρότυπο διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2018
Επόμενο άρθρο Συνέδριο για την Ηθική τραπεζική από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και το FEBEA