Ειδήσεις

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας


Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) συνεχίζει και για την φετινή σχολική χρονιά την προσπάθειά της για μία πιο στενή και ενεργητική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι και για το 2017 – 2018 προσφέρει δραστηριότητες και προγράμματα για το σχολικό κοινό. Συγκεκριμένα:
• για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις
• για την προσχολική ηλικία, την 1η και την 2η τάξη του Δημοτικού Σχολείου προτείνεται μία ειδική ξενάγηση και δυνητικά και μία δραστηριότητα
• για την 3η και την 4η τάξη του Δημοτικού Σχολείου έχει σχεδιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ένας άνθρωπος θυμάται …
• για την 5η και την 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου παρέχονται δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: ο κόσμος του Δημήτρη Γιολδάση και μία βόλτα στην πινακοθήκη… περιήγηση στην αίθουσα Γ. Βαλταδώρου
• Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας για απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μουσειακή επίσκεψη (ιδιαίτερα για την 4η, την 5η και την 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου) διατίθεται μία μουσειοσκευή που περιλαμβάνει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί έξω από τους χώρους της πινακοθήκης από τους / τις εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας.
• την περίοδο αυτήν, επίσης, και ως το τέλος του 2017 είναι σε εξέλιξη η έκθεση: ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων, μία σημαντική έκθεση που σχεδιάστηκε από την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια» που οργανώνει στην πόλη μας η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας εδώ και 50 χρόνια. Για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, αλλά και για άλλες ομάδες πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.
• Ανάλογα, τέλος, με τις ιδιαιτερότητες κάποιων μαθημάτων και σε συνεργασία πάντοτε με τους εκπαιδευτικούς μπορούν να σχεδιαστούν αντίστοιχες πιο εξειδικευμένες ξεναγήσεις ή και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Όλες αυτές οι προτάσεις εφαρμόζονται σε κάθε τμήμα ξεχωριστά (ομάδες περίπου 15 – 20 ατόμων). Για κάθε σχολική επίσκεψη είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν διευκρινήσεις κι επιπλέον πληροφορίες και φυσικά μπορούν να δουν το υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται στις μόνιμες εκθέσεις και πραγματοποιούνται στους αντίστοιχους με αυτές χώρους. Η μόνιμη έκθεση αποτελείται από τρία τμήματα. Στο ισόγειο εκτίθεται μία ενότητα σύγχρονων ελλήνων ρεαλιστών καλλιτεχνών από την συλλογή Απόστολου Κάρκα. Στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα Δημητρίου Γιολδάση δίνεται μία δειγματοληπτική εικόνα ολόκληρης της δημιουργικής πορείας του γνωστότερου καλλιτέχνη της πόλης, του Δ. Γιολδάση· μαζί προβάλλεται και μία ταινία, διάρκειας περίπου 30΄, στην οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλάει για τη ζωή και το έργο του. Στην αίθουσα Γιώργου Βαλταδώρου, επίσης στον πρώτο όροφο, εκτίθενται έργα καρδιτιωτών καλλιτεχνών· πρόκειται για ζωγράφους διαφορετικών ηλικιών που δουλεύουν με διαφορετικούς τρόπους, υλικά και θεματολογικές προτιμήσεις και με μόνο κοινό στοιχείο την σχέση τους με την Καρδίτσα ως τόπο καταγωγής.
Να υπενθυμίσουμε επίσης την έκθεση ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων, την περιοδική έκθεση που υλοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, αποτελείται από αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βουλής, αλλά και σημαντικά καλλιτεχνικά τεκμήρια (σε ψηφιακές αναπαραγωγές) και παρουσιάζει τα φαινόμενα: του περιηγητισμού, της αρχαιολατρίας, του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, του φιλελληνικού κινήματος στη Δύση και του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Σκιαγραφεί την πορεία αυτού του αγώνα μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη, τέλος, φωτίζεται ιδιαίτερα. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για σχολικές ομάδες, αλλά και για ανθρώπους που αγαπούν τις ιστοριοδιφικές περιηγήσεις.
Για τις υπόλοιπες περιοδικές εκθέσεις που θα ακολουθήσουν στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση σχετική ενημέρωση.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε την λειτουργία της εικαστική βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό που ενδιαφέρεται για βιβλία με εξειδικευμένο εικαστικό περιεχόμενο (βιβλία για την ιστορία, τη θεωρία και την κριτική της τέχνης, μονογραφίες καλλιτεχνών, κατάλογοι εικαστικών εκθέσεων κλπ).

☞ τηλέφωνο: 2441.0.79119 & 2441.0.79937
email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr
ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας:
Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. & 5μ.μ. – 8μ.μ. (χειμερινό) ή 6μ.μ. – 9μ.μ. (θερινό)
Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Προηγούμενο άρθρο Αιδώς αργείοι - Του Τομέα Αθλητισμού ΝΟΔΕ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Οι έλληνες δεν χρειάζονται πολιτικό χαμαιλέοντα για πρωθυπουργό