Ειδήσεις

ΕΟΑΣΚ: Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας


Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ μετά από συνεδρίασή του, συζήτησε τα προβλήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς και τους κατοίκους της υπαίθρου, τόσο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες όσο και σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού που βρίσκετε σε έξαρση.

Κοινή διαπίστωση είναι πως η κυβέρνηση παρά το χρόνο που είχε δεν έχει προχωρήσει στα μέτρα που θα ανακούφιζαν και θα προστάτευαν τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν, αφού την έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα με την ιδιωτικοποίησή της για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας.

Αρνούμαστε τη λογική «κόστους – οφέλους» στην Υγεία, που κάτι αντίστοιχο γίνετε και με τα αντιπλημμυρικά – και όχι μόνο – έργα. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Τώρα να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, γιατί στην ύπαιθρο είναι μεγάλες οι αποστάσεις και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τώρα πρέπει να γίνουν τα έργα που χρειάζονται στην ύπαιθρο και να αποζημιωθούν όλοι αυτοί που έπαθαν ζημιά από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Από την μία βλέπουμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ταΐζει με ζεστό χρήμα τους κλινικάρχες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, να μειώνει και άλλο τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία, και από την άλλη έχει τους αγροτοκτηνοτρόφους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στο περίμενε, δίνοντάς τους μόνο μερικές «ασπιρίνες».

Γι’ ακόμη μια φορά φαίνεται με ποιους είναι οι κυβερνήσεις και το κράτος τους.

Το μόνο που σίγουρα προσπαθεί, αξιοποιώντας την πανδημία είναι να επιβάλει νέα αντιλαϊκά μέτρα, δεμένα με μέτρα καταστολής και περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης. Άλλωστε έχουμε πείρα. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με αυταρχισμό και καταστολή τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας και τώρα βρήκαν πρόσχημα την πανδημία.

Θέλουμε, επίσης, να καταδικάσουμε την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και την καταστολή που επέδειξε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα μέσω των δυνάμεων καταστολής τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό μας. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στους διωκόμενους συνδικαλιστές και αγωνιστές.

Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα είναι αυτό που τηρεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας σε αντίθεση με την κυβέρνηση που έχει εγκληματικές ευθύνες  για την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, παντού!

Γι’ αυτό εμείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι της υπαίθρου:

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας γυμνό και αθωράκιστο.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που έρχονταν αντιμέτωποι με τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, με τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα οποία τώρα μένουν κλειστά και εντείνεται η αμορφωσιά.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς που δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα και γίνονται εστίες υπερμετάδοσης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μικρούς επαγγελματίες, που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου, που βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται.

Τις λαϊκές οικογένειες που βλέπουν να μπαίνουν στο στόχαστρο τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους για να σωθούν άλλη μια φορά οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Διεκδικούμε:

 • Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν ΤΩΡΑ τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
 • Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.
 • Να ανοίξουν τα σχολεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με 15μελή τμήματα, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές και στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό.
 • Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να δοθεί εδώ και τώρα σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή, σε όσους δεν την έχουν πάρει για αδιευκρίνιστες αιτίες και λόγους παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες μας. Να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.
 • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
 • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
 • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
 • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

Παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας συνεχίζουμε την παρέμβασή μας μέσα από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους με σκοπό την ανάδειξη και διεκδίκηση κάθε προβλήματος που απασχολεί εμάς και την κοινωνία.

Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας, με τη δύναμη της κοινής δράσης εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.

Το επόμενο διάστημα παίρνουμε τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

   Την Πέμπτη 26/11, ημέρα απεργίας, και ώρα 11.00 πμ, στο Κ. Υγείας στο Παλαμά. 

   Μετά από προγραμματισμένο ραντεβού τις επόμενες ημέρες:

   Στην Αντιπεριφέρεια για τα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.

   Στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.

   Στην ΔΕΗ για τις απειλές διακοπής ηλεκτροδότησης.

   Στην Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τα προβλήματα στην παιδεία.

   Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την διοίκηση της Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση για τα προβλήματα στην παιδεία.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δ/νση Β ΄θμιας: Αιτήσεις-δηλώσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Επόμενο άρθρο 25 νέα θετικά κρούσματα covid στην Π.Ε. Καρδίτσας