Ειδήσεις

Επιτυχής η ημερίδα της ΠΕΔ για τον ιαματικό τουρισμό


Με επιτυχία διεξήχθη στο Δήμο Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο συνεδριακό κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης «Λουτρά Σμοκόβου-Δολόπια Α.Ε. ΟΤΑ» στη περιοχή των Λουτρών Σμοκόβου το Σάββατο 27 Μάϊου η ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα: ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤ/ΣΗ.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στα Λουτρά Σμοκόβου ο Δήμαρχος Σοφάδων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Σκάρλος, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσέλευση, τονίζοντας ότι αυτό φανερώνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το θέμα του ιαματικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στη πλούσια αλλά και τη σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που παρουσιάζει αυτός ο τόπος με δυναμικό παρόν και μέλλον δίνοντας έμφαση στα Λουτρά Σμοκόβου. Σημείωσε ωστόσο ότι για την αξιοποίηση της δυναμικής των Λουτρών , έκτος των προσπαθειών των Δήμων, χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων µε σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό είναι  αναγκαία για την πλήρη αξιοποίηση των ιαματικών ιδιοτήτων των νερών των πηγών αλλά παράλληλα είναι αναγκαία η προβολή της περιοχής για τουριστικούς λόγους. Ταυτόχρονα, με την ένταξη των πηγών σε ένα πλέγμα ποικίλων εγκαταστάσεων που να συνδυάζουν και άλλες δραστηριότητες, επιτυγχάνεται η ανάδειξη των πηγών σε παραθεριστικά κέντρα τουρισμούμακράςπαραμονής και όλων των ηλικιών.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσαλων κ.κ. Τιμόθεος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίαςκ. Αγοραστός ,η κ Βάσω Αλεξανδρίδου εκπρόσωπος της Ένωσης τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, ο κ. Σωτήρης  Κουλοκτσής Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Καρδίτσας, ο κ. Απόστολος Κηρύκος Αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου Ν. Καρδίτσας, η κ. ΝτίναΠαπαδοπούλου Προέδρος του Περιφερειακού τμήματος Τρίκαλων – Καρδίτσας  του ΠανελλήνιουΣυλλόγου Φυσικοθεραπευτών  Ελλάδας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΘεσσαλίας και Δήμαρχος Μ\Δήμου Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιοςκαι αφούευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη μεγάλη προσέλευση στην ημερίδα σημείωσε πως η ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού πόρου όπως τα Λουτρά του Σμοκόβου αποτελεί πλεονέκτημα για τη μεγιστοποίησητων ωφελειών της Τοπικήςκοινωνίας. Τα Λουτρά Σμοκόβου ανέφερε ότι είναι ένα κεκτημένο για τη περιοχή μας εδώ και πάρα πολλά χρονιά. Θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο αλλά και να αξιοποιηθούν οι κρίσιμες παράμετροι ούτος ώστε η προστιθέμενη αξία από τα Λουτρά Σμοκόβου για το Δήμο Σοφάδων αλλά για τη Καρδίτσα και τη Θεσσαλία να είναι οι μέγιστεςδυνατές. Το ζήτημαείναιπολυσύνθετο. Δε μπορείούτε ο ΔήμοςΣοφάδωνούτε η περιφέρειαΘεσσαλία από μόνοι τους, να αξιοποιήσουν έναν τοπικό πόρο  αν συνολικά στο κράτος μας δεν υπάρξουνδιαδικασίες και μέσα, που θα επιτρέπουναυτή την αξιοποίηση.

Οιημερίδεςαυτές, ανέφερε , υλοποιούνται για να έχουμε ένα αποτελέσματα το οποίο θα μας επιτρέψει να προβούμε σε συγκεκριμένες δράσεις. Δεν παύουμε να προσπαθούμε  και να αναδεικνύουμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Γιααυτότο λόγο η ΠΕΔ είναι  στο πλευρό της κάθεπεριοχής της Περιφέρειας μέσα απόέναδιαρκήδιάλογοπροκειμένου να βρούμε το βηματισμό ως Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώτος εισηγητής, Δρ. Ευθύμης Λέκκας αναπτύσσοντάς το θέμα “Θερμαλισμός και Γεωδυναμικό πλαίσιο της Ελλάδας – Η περίπτωση της ΝΑ Θεσσαλίας” . Στην εισήγηση του ο διακεκριμένος καθηγητής , ανέλυσε την έννοια του Θερμαλισμού και την εφαρμογή της στον Ελλαδικό χώρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πηγές των Λουτρών Σμοκόβου ,τονίζοντας την σπουδαιότητα τόσο από επιστημονικής όσο και από ιαματικής και τουριστικής άποψης.

Η εισηγητρια  κ. Αφροδίτη Καμάρα ανέπτυξε το θέμαμε τίτλο,  “Από το SaoPedrodoSul (Πορτογαλία) και το Alanje (Ισπανία) στο  Σμόκοβο – Η εμπειρία του cultour+ στη διαμόρφωση ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος με άξονα τα ιαματικά λουτρά”.

Αναφέρθηκε στην εμπειρία από τις αντίστοιχες λουτροπόλεις που βρίσκονται στην ιβηρική χερσόνησο αλλά και ευρύτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο παρουσιάζοντας μέσα από μια σειρά αναφορών την υφιστάμενη κατάσταση. Για την περίπτωση των Λουτρών του Σμοκόβου επεσήμανε την μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχει η περιοχή στηριζόμενη κυρίως όμως στον φυσικό πλούτο της , και πρότεινε λύσεις ώστε να αποκτήσουν τα Λουτρά την εξωστρέφεια που απαιτείται και μέσα από την δικτύωση με διάφορους φορείς και την εφαρμογή καλών πρακτικών να ενισχυθεί ένα Ελληνικό τουριστικό προϊόν σε νέες αγορές με στόχο τα ελληνικά ιαματικά λουτρά να πρωτοπορήσουν καλύπτοντας ανάγκες που αφήνουν ακάλυπτες ακόμη μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

Τέλος  ο κ.  Μάρκος Δάνας, ΓΓ του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ανέπτυξε το θέμα “Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα – Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές.

Στην εισήγηση του ο κ. Δανάς αναφέρθηκε με σαφήνεια την έννοια του Τουρισμού Υγείας και στις απαιτούμενες παροχές που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση του Ιαματικού Τουρισμού στον Ελλαδικό χώρο μέσα από καταγεγραμμένη έρευνα και ανέπτυξε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ιαματικό Τουρισμό. Επεσήμανε πως για την επίτευξη στόχων είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί ένα συνολικό τουριστικό προϊόν με την δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα απευθύνονται σε ένα ευρύ ηλικιακό υπόβαθρο. Τόνισε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η πιστοποίηση των ιαματικών νερών.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν από το κοινό που μέχρι το τέλος παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας , η κ. Βαιοπούλου Ζωή , πρόεδρος Τ. Κ. Μελισσοχωρίου Δήμου Σοφάδων , ο κ. Κουτής Βάιος Δ/ντης Σχολείου στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων , ο κ. Καλέας Χρήστος , πρόεδρος ΟΕΜΕ Θεσσαλίας θέτοντας προβληματισμούς περεταίρω αξιοποίησης της περιοχής των Λουτρών και ανάδειξής του σε ένα κέντρο παροχής συνολικών υπηρεσιών στο ευρύ κοινό.

Την ημερίδα έκλεισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κος Κωτσός Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την επιτυχία της Ημερίδας με δεδομένο ότι αναπτύχθηκε ένας τεκμηριωμένος  και γόνιμος διάλογος ο οποίος οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα  αυτής της ημερίδας η ΠΕΔ Θεσσαλίας θα τα χρησιμοποιήσει ως βάση για τις δράσεις που θα αναπτύξει προκειμένου να συμβάλλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη των Λουτρών Σμοκόβου. Τόνισε για ακόμη μια φορά ότι ο λόγος που η ΠΕΔ Θεσσαλίας διοργανώνει τις αποκεντρωμένες συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τις ημερίδες τέτοιου είδους είναι για να εντοπίσει επί τόπου τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές περιοχών της Θεσσαλίας ώστε να μπορεί να στοχεύει σε συγκεκριμένες δράσεις στην προσπάθεια της να είναι έμπρακτα χρήσιμη για την λύση των προβλημάτων με στόχο την ανάπτυξη.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Δημήτρη Σιούφα για το θάνατο του Κων/νου Μητσοτάκη
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήρια στην Παλαμαϊκή από το Σύλλογο Γυναικών