Ειδήσεις

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα OLYMPIADES από το Γυμνάσιο της Ιτέας


Ο Εκπαιδευτικός  Όμιλος Institution du Sacré Cœur της Ρουέν στηρίζοντας  την  υποψηφιότητα του Παρισιού για την οργάνωση και φιλοξενία των Ολυμπιακών  Αγώνων του 2024 οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία από 15 έως 21 Μαΐου 2017, την εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, υποδεχόμενος  αντιπροσωπείες ευρωπαϊκών χωρών.

Κατά τη διάρκειά της ανωτέρω εβδομάδας , μαθητές ηλικίας  13-15 ετών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις (καγιάκ, αγώνες δρόμου, ποδόσφαιρο και Badminton) αλλά και σε πολιτιστικές δράσεις καθώς και αγώνες γνώσεων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις χώρες  που επισκέφθηκαν κατά την πρώτη φάση του προγράμματος , τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο καθώς και την Νορμανδική πολιτιστική ιμπρεσσιονιστική ιστορία.

Το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις Ιτέας εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο βραβευμένο ήδη από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας με ετικέτα ποιότητας διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Μετά την ελληνική εβδομάδα 1- 7 Μαρτίου , στη διάρκεια της οποίας Γάλλοι μαθητές φιλοξενήθηκαν από ελληνικές οικογένειες του χωριού και συμμετείχαν μαζί με τους συμμαθητές τους σε ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δημιούργησαν δεσμούς  φιλίας και συνεργασίας, η ελληνική αντιπροσωπία επισκέφθηκε την Rouen από 15 έως 22 Μαΐου.

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου η ελληνική εκπαιδευτική ομάδα, συντονίστρια της οποίας είναι η κ. Καραμούρτου Άννα , εκπ. Γαλλικής γλώσσας και συνοδός εκπαιδευτικός η κ.Μιχαήλ Ευαγγελία , εκπ. Αγγλικής του Γυμνασίου Λ.Τ. Ιτέας Καρδίτσας , με δώδεκα μαθητές έφθασαν στην ROUEN όπου τους υποδέχτηκαν ο Δ/ντής του εκπαιδευτικού ομίλου Institution du Sacré Cœur κ. Pascal Vallet, η συντονίστρια του προγράμματος κ. Νadege Marigal , και οι συμμαθητές τους με τις οικογένειές τους που θα τους φιλοξενούσαν.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές δραστηριότητες  για τις ξένες αντιπροσωπείες,  ξεναγούμενες  επισκέψεις, μετά το πέρας των οποίων οι μαθητές ήταν σε θέση να απαντήσουν στις ερωτήσεις γνώσεων για τον ιμπρεσιονισμό. Πρώτη επίσκεψη: «Η ιμπρεσιονιστική Ρουέν» και δεύτερη, στην  «Νορμανδία των Ιμπρεσιονιστών». Οι αντιπροσωπείες ανακάλυψαν τα τοπία του Ιμπρεσιονισμού (Etretat) και επισκέφθηκαν  το Μουσείο Eugène Boudin στο Honfleur.

Την Τετάρτη 17 Μαΐου, στο στάδιο Mermoz της Rouen, η γαλλική αλλά και οι ξένες αντιπροσωπίες  γιόρτασαν την έναρξη των Αγώνων της Ολυμπιάδας (παρέλαση αποστολών,  ευρωπαϊκός ύμνος , αφή της ολυμπιακής φλόγας.) και συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες σεβόμενοι τους ολυμπιακούς όρκους.

Tην επόμενη ημέρα,18/5, το πρωί, οι ολυμπιακές αποστολές βρέθηκαν στο Canoë Club Normand Espace J. Anquetil στο Ile Lacroix του Σηκουάνα και αγωνίστηκαν σε κωπηλατικούς αγώνες ενώ το απόγευμα, στο Gymnase Mandela ακολούθησαν οι αγώνες Badminton.

Την Παρασκευή 19/5, στο αμφιθέατρο του Λυκείου Sacré Cœur, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες γνώσεων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη αίθουσα τελετών της Νομαρχίας πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των Olympiades, η ανακήρυξη των νικητών και , η απονομή μεταλλίων και επάθλων και αναμνηστικών. Ακολούθησε δεξίωση και γιορτή στη διάρκεια των οποίων προβάλλονταν οι καλύτερες στιγμές της διοργάνωσης.

Οι απονομές έγιναν από την Πρόεδρο του περιφερειακού Συμβουλίου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Marie-Thérèse Pouchet, τη Γαλλίδα Υπουργό Αθλητισμού & Παιδείας κ. Valérie Fourneyron και τη βουλευτή Marine Caron.

Το Σάββατο 20/5 οι Έλληνες και Γάλλοι μαθητές πραγματοποίησαν κοινές δράσεις αναψυχής στο Jardin des Plantes και βιώσαν όμορφες στιγμές φιλίας.

Την Κυριακή 21/5 , σε έντονα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπίας από την Rouen για το Παρίσι.

Στην γαλλική πρωτεύουσα, οι μαθητές του Γυμνασίου Ιτέας με τις εκπαιδευτικούς συνοδούς, επισκέφθηκαν τα κυριότερα μνημεία της πόλης όπως την Παναγία των Παρισίων, το Μουσείο του Λούβρου, το Eθνικό Mουσείο μοντέρνας τέχνης Centre  Georges Pompidou, την Αψίδα του Θριάμβου και τα Champs-Elysées , περπάτησαν στους δρόμους της πόλης του Φωτός και θαύμασαν τον Πύργο του Άιφελ και  τη θέα της μαγικής πόλης από το ύψος της Μονμάρτης και το ναό Sacré Cœur.

Τη Δευτέρα 22/5 η ελληνική ομάδα επέστρεψε υγιής, χαρούμενη, εντυπωσιασμένη στην Ελλάδα, κερδισμένη σε πολλαπλούς τομείς, καθώς δε μετέφερε μόνο αναμνηστικά, μετάλλια και το έπαθλο, αλλά και πολλαπλάσιας αξίας εμπειρίες για την εξέλιξη και την πρόοδό της, στο πλαίσιο της   πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας, αφού η αξιοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού και του Ολυμπισμού ως εργαλεία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών, σχολείων και συλλόγων συμφωνήθηκε να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Θεωρώντας απλή ανθρώπινη ηθική υποχρέωση , θα ήθελα, εκ μέρους όλης της ελληνικής ομάδας, να ευχαριστήσω όλους μαζί αλλά και τον καθένα ξεχωριστά, πρωτίστως τους γονείς των μαθητών μου, που επί έξι μήνες, κάθε στιγμή ήταν κοντά μας αρωγοί, και με αγάπη και εμπιστοσύνη περιέβαλαν την προσπάθειά μας.

Ευχαριστώ επίσης τον Δ/ντή του Σχολείου κ.Βαλαράκο Γεώργιο για την ηθική στήριξη κατά τη διάρκεια του προγράμματος καθώς και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Παπανούσκα Μιχάλη  για τη βοήθεια στο διοικητικό νομικό σκέλος του .

Και βέβαια, θερμά ευχαριστώ άπαντες  τους ευγενικούς χορηγούς μας, μικρούς και μεγάλους, τους σπουδαίους αυτούς φορείς μα και απλούς ανθρώπους, που με εμπιστεύτηκαν, με εμψύχωσαν και πίστεψαν στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος “OLYMPIADES”, το ανταποδοτικό όφελός του προς τα παιδιά του Γυμνασίου Ιτέας και βοήθησαν στην υλοποίησή του.

Ευχαριστούμε λοιπόν εγκάρδια:

Την Ιερά Μητρόπολη, τον Αιδεσιμολογιώτατο πατέρα κ.Γερούκη Βασίλειο, τους Συλλόγους, Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου, Σύλλογο Γυναικών, και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ιτέας τους : κ.κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, Μπαλαντίνα S.M., Agroεφόδια Λύτρας Χρ., Homeline Παπακώστας, Στεφανόπουλο Ν., Νοuvelle καφέ, Λόφος καφέ, Πρατήριο Υγρών καυσίμων Χαβάη, Μπαλαντίνα Αρτοποίειο, Κρεοπωλείο Αναστασοπούλου το Φαρμακείο, το Λογιστικό Γραφείο, τους κ.κ. Καναρά, Αναστασόπουλο, Σούλη, Ζάνα, Ντάλλα Πρατήριο Υγρών καυσίμων, Μαυριά, Μεντή, Αγγέλου Πρατήριο Υγρών καυσίμων, Ανδρεάδη, Αγγέλου Βιβλιοπωλείο, Κάβα Σπυρόπουλος, Ζαχαρ/στείο Ζησόπουλος, Πρατήριο Υγρών καυσίμων, Μυστικό Θ. Ζώνα, Ταβέρνα Μακρή, Τζιφούλη, Φυτόρειο Μανάκα, Μεντή , Κάσσο πρατήριο υγρών καυσίμων.

 

Καραμούρτου Άννα

Εκπαιδευτικός Γυμνασίου Ιτέας Καρδίτσας

Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «OLYMPIADES» στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή του ΕΒΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την κατάργηση εμπορευματικών αμαξοστοιχιών
Επόμενο άρθρο Ιερόν Μνημόσυνον στην Ι.Μ. Κορώνης