Ημερίδα για τα όσπρια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

02 Νοεμβρίου 2016

Ημερίδα με θέμα: «Καλλιέργεια –διατροφικά οφέλη-προοπτική των οσπρίων» θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. στο «VILLAGE GARDEN» (4o χλμ. Λάρισας – Νίκαιας) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών και την Ομάδα Παραγωγών οσπρίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ημερίδα έχει σαν στόχο την ενημέρωση των παραγωγών αλλά και όσων επιθυμούν να καλλιεργήσουν μελλοντικά όσπρια. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Δεν πρόκειται για μια ακόμη ημερίδα αλλά για την ημερίδα των παραγωγών. Των ανθρώπων που αξιολόγησαν την σημερινή πραγματικότητα, την διάβασαν σωστά, συνεταιρίστηκαν και δημιούργησαν μια ομάδα παραγωγών με συγκεκριμένα προϊόντα και αυτή είναι και η ουσία στην προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας.  Η χώρα είναι ελλειμματική ακόμα και στα όσπρια. Η σκέψη των αγροτών αυτών για να προωθήσουν την παραγωγή τους αλλά και ταυτόχρονα να οργανωθούν και να παρακινήσουν και άλλους να καλλιεργήσουν όσπρια, είναι πολύ σημαντική. Στην ημερίδα αυτή διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της παραγωγής και για εμάς η παραγωγή είναι ζωή και το πρώτο μας μέλημα, καθώς χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει κοινωνική ευημερία. Η παραγωγή είναι η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και για το λόγο αυτό εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες των υγιών ομάδων παραγωγών».

Απόστολος Δημητριάδης – Μέλος διαχειριστικής επιτροπής Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων: «Καλούμε όλους τους αγρότες σ’ αυτή την ανοιχτή εκδήλωση για να ενημερωθούν για τις προοπτικές, την καλλιέργεια και τα διατροφικά οφέλη από τα όσπρια. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η καλλιέργεια των οσπρίων (φασολιών, ρεβιθιών και φακής) στη Θεσσαλία, παρουσιάζει αυξητική τάση άρα πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την πώληση των προϊόντων τους. Στη Θεσσαλία αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα, η ομάδα μας διαχειρίζεται περίπου τα 4.000 και ευελπιστούμε στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Νικόλαος Νούλας – Μέλος διαχειριστικής επιτροπής Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων:

«Μέσα σε ένα χρόνο, από την ίδρυση της ομάδας μας μέχρι σήμερα, υπάρχει αυξητική τάση στην παραγωγή οσπρίων. Μέχρι και πριν λίγο καιρό ασχολούμασταν με διαφορετικές καλλιέργειες και το προϊόν αυτό δεν το γνωρίζαμε τόσο καλά. Άλλωστε ήταν κάτι το οποίο στην Ελλάδα κυρίως το εισάγουμε. Όμως λόγω των capital controls οι εισαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα οπότε διαφαίνεται μεγάλη στροφή προς την καλλιέργεια αυτή».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ακόμα πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρήστος Σιδερόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στην παραγωγή των οσπρίων αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή η εγχώρια παραγωγή εξυπηρετεί μόνο το 30% της ζήτησης.

 

Όπως έγινε γνωστό στην ημερίδα θα μιλήσουν ο κ. Δημήτρης Στάγκος Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Δημήτρης Βλαχοστέργιος εντεταλμένος ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η κα Νικολέτα Μιταλούλη διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031EC