Ειδήσεις

Ημερίδα για τα όσπρια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Ημερίδα με θέμα: «Καλλιέργεια –διατροφικά οφέλη-προοπτική των οσπρίων» θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. στο «VILLAGE GARDEN» (4o χλμ. Λάρισας – Νίκαιας) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών και την Ομάδα Παραγωγών οσπρίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ημερίδα έχει σαν στόχο την ενημέρωση των παραγωγών αλλά και όσων επιθυμούν να καλλιεργήσουν μελλοντικά όσπρια. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Δεν πρόκειται για μια ακόμη ημερίδα αλλά για την ημερίδα των παραγωγών. Των ανθρώπων που αξιολόγησαν την σημερινή πραγματικότητα, την διάβασαν σωστά, συνεταιρίστηκαν και δημιούργησαν μια ομάδα παραγωγών με συγκεκριμένα προϊόντα και αυτή είναι και η ουσία στην προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας.  Η χώρα είναι ελλειμματική ακόμα και στα όσπρια. Η σκέψη των αγροτών αυτών για να προωθήσουν την παραγωγή τους αλλά και ταυτόχρονα να οργανωθούν και να παρακινήσουν και άλλους να καλλιεργήσουν όσπρια, είναι πολύ σημαντική. Στην ημερίδα αυτή διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της παραγωγής και για εμάς η παραγωγή είναι ζωή και το πρώτο μας μέλημα, καθώς χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει κοινωνική ευημερία. Η παραγωγή είναι η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και για το λόγο αυτό εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες των υγιών ομάδων παραγωγών».

Απόστολος Δημητριάδης – Μέλος διαχειριστικής επιτροπής Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων: «Καλούμε όλους τους αγρότες σ’ αυτή την ανοιχτή εκδήλωση για να ενημερωθούν για τις προοπτικές, την καλλιέργεια και τα διατροφικά οφέλη από τα όσπρια. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η καλλιέργεια των οσπρίων (φασολιών, ρεβιθιών και φακής) στη Θεσσαλία, παρουσιάζει αυξητική τάση άρα πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την πώληση των προϊόντων τους. Στη Θεσσαλία αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα, η ομάδα μας διαχειρίζεται περίπου τα 4.000 και ευελπιστούμε στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Νικόλαος Νούλας – Μέλος διαχειριστικής επιτροπής Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων:

«Μέσα σε ένα χρόνο, από την ίδρυση της ομάδας μας μέχρι σήμερα, υπάρχει αυξητική τάση στην παραγωγή οσπρίων. Μέχρι και πριν λίγο καιρό ασχολούμασταν με διαφορετικές καλλιέργειες και το προϊόν αυτό δεν το γνωρίζαμε τόσο καλά. Άλλωστε ήταν κάτι το οποίο στην Ελλάδα κυρίως το εισάγουμε. Όμως λόγω των capital controls οι εισαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα οπότε διαφαίνεται μεγάλη στροφή προς την καλλιέργεια αυτή».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε ακόμα πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρήστος Σιδερόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στην παραγωγή των οσπρίων αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή η εγχώρια παραγωγή εξυπηρετεί μόνο το 30% της ζήτησης.

 

Όπως έγινε γνωστό στην ημερίδα θα μιλήσουν ο κ. Δημήτρης Στάγκος Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Δημήτρης Βλαχοστέργιος εντεταλμένος ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η κα Νικολέτα Μιταλούλη διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Περιφερειάρχη στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη για τη Μεσοχώρα
Επόμενο άρθρο ΠΕΔ : Στο επίκεντρο η καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών της Τ.Α.