Ειδήσεις

Η ημερίδα της Πανθεσσαλικής Στέγης για την τεχνολογία


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα, που διοργάνωσε η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής “Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ“, με θέμα «Φωτεινές & Σκοτεινές Πλευρές της Τεχνολογίας», στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), στην Αθήνα.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: “Όταν η Τεχνολογία γίνεται ανάγκη“, από την κ. Καλλιόπη Λάππα, Πρόεδρο Επιστημονικής Εταιρείας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας. “Μεγαλώνοντας τα παιδιά του διαδικτύου“, από τον Δρ. Κωνσταντίνο Σιώμο, Ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων & Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.     “Τεχνολογία, Ανάπτυξη και Δημοκρατία: Σε τι είδους ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε;” από τον Δρ. Χαράλαμπο Τσέκερη, Κύριο Ερευνητή στο Εργαστήριο Δυνητικής Πραγματικότητας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. “Ψηφιακή Αφήγηση Ιστοριών“, από τον κ. Δημήτρη Αίσωπο, Ειδικό Παιδαγωγό.           .

Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Επαμεινώνδας Στυλόπουλος, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος  ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ, ενώ τη γενική παρουσίαση  είχε η κ. Θεοδώρα Τσιτσιπά, οικονομολόγος-δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ., Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Γραφείου Τύπου ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Δρ. Στέφανος Κούτρας, Πρόεδρος «Πανθεσσαλικής Στέγης», Δρ. Κρίτων Χριστιανόπουλος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Διευθυντής Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης,  κ. Λάμπρος Πυργιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων και πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου Καναλιωτών Καρδίτσας της Αθήνας, Νότης Μαριάς, ευρωβουλευτής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

O Πρόεδρος της ”Πανθεσσαλικής Στέγης” κ. Στέφανος Κούτρας, στον χαιρετισμό του, επισήμανε ότι: “ο σκοπός της πραγματοποιηθείσας επιστημονικής ημερίδας είναι η ανάδειξη των νέων Θεσσαλών επιστημόνων αλλά και η συμβολή στον προβληματισμό της κοινωνίας των πολιτών. Συγχαίρουμε τον συμπατριώτη μας Δρ Κωνσταντίνο Σιώμο για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί στην πατρίδα μας το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τον εθισμό στο Διαδίκτυο. Στις 23 Ιουνίου θα είμαστε όλοι στην Λίμνη Πλαστήρα να στηρίξουμε το σημαντικό αυτό επιστημονικό γεγονός.”

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στο κλείσιμο του χαιρετισμού του και στην πολυσχιδή προσωπικότητα του αειμνήστου λογοτέχνη, συγγραφέα και δημοσιογράφου Αντώνη Νικολάου, τονίζοντας ότι: ΄΄Συμπληρώνονται σαράντα ημέρες από την αποδημία ενός αγαπητού φίλου που η αγάπη του για την Θεσσαλία και ιδιαίτερα για την Καρδίτσα ήταν μοναδική. Ο Αντώνης προσέφερε πολλά στον τόπο μας. Χάρισε απλόχερα το γέλιο μέσα από τα θεατρικά του έργα και οραματίστηκε έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Στέλνουμε την αγάπη μας και τη στήριξη μας στην αγαπημένη του σύζυγο Πόπη και στις κόρες του που τόσο υπεραγαπούσε. Σας καλώ να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του “

 

Στην εισήγησή του ο κ. Σιώμος, ο οποίος βραβεύτηκε από την Πανθεσσαλική Στέγη για την προσφορά του στην επιστήμη, τόνισε ότι:  “Πρόσφατες μετρήσεις κάνουν λόγο πως 3,5 δισ. άνθρωποι, το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες του INTERNET ενώ, 1,6 δισ. είναι  οι χρήστες του Facebook. Πουθενά δεν είναι σαφέστερη η ευρύτατη διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου από ό,τι στη ζωή του σύγχρονου εφήβου. Οι έφηβοι, περισσότεροι από το 90% των οποίων διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, έχουν επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους μέσω προηγμένων smartphones, ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, γραπτών μηνυμάτων και βιντεοσυνομιλίας. Η διαδικτυακή τεχνολογία πέρα από τα πολλά θετικά που προσφέρει, δημιουργεί ένα μοναδικό σύνολο δυσκολιών για τους παρορμητικούς και συναισθηματικά ασταθείς εφήβους που τείνει να αναγνωριστεί διεθνώς.

Είναι πλέον αποδεκτό πως η σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο χτίζεται σταδιακά και σε βάθος  χρόνου και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ομαλή μετάβαση από την κοινωνία όπως την γνωρίζαμε στην κοινωνία της πληροφορίας είναι πολύ σημαντικός. Στην έννοια της εκπαίδευσης για την ασφαλή, ηθική, δημιουργική και ορθολογική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, οφείλουν να συμμετέχουν, οι γονείς, το σχολείο και οι ειδικοί επιστήμονες της διάδρασης των νέων τεχνολογιών με τον άνθρωπο. Οι τελευταίοι οφείλουν να κοινοποιούν τα πορίσματα των ερευνών και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεών τους, με σκοπό να βοηθούν τα κράτη στην ανάπτυξη ασφαλών πολιτικών υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών, λαμβάνοντας υπόψη τους πάντοτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κοινωνιών όπου αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται.”

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ.: Κέλλυ Παναγιωτίδη, εκπρόσωπος του βουλευτή Ν.Δ. Κιλκίς κ. Γιώργου Γεωργαντά, Αντώνιος Φιλιππής, εκπρόσωπος του βουλευτή Ν.Δ. Καρδίτσας Κωνσταντίνου Τσιάρα, Απόστολος Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας, Ματίνα Πανταζή, δικηγόρος, πρόεδρος του Συλλόγου “Δευκαλίων ο Θεσσαλός”, Σουλτάτη Βάγια, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Απόστολος Στάμος, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Ομίλου Φαρκαδώνας, Ελένη Τσεσμελή, πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου, Κώστας Τσιώρας και Δημήτρης Κλεισιάρης, αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, αντίστοιχα, του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου “Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ”, Δημήτρης Καταφυγιώτης, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Μαριάνθη Τσιακατούρα, αναπληρωτής πρόεδρος και μέλη Δ.Σ., αντίστοιχα, του Συνδέσμου Τρικαλινών Αθήνας “Η ΤΡΙΚΚΗ”, Λάζαρος Καραούλης, πρ. Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής “Άγιος Θωμάς”, Ζωή Κρύου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας “Ο ΓΟΜΦΕΥΣ”, Χρήστος Λιάκος, μέλος Δ.Σ. του  Πολιτιστικού Συλλόγου Καναλιωτών Καρδίτσας της Αθήνας, Νικόλαος Κουρλιαμπάς, επίτιμος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ” Νέας Ιωνίας, Χρήστος Ντόνας, σχολικός σύμβουλος, .Ελένη Δάλλα, λογοτέχνης, συγγραφέας, Γιάννης Διαβάτης, δημοσιογράφος και πλήθος Θεσσαλών και φίλων της Πανθεσσαλικής Στέγης.

Χαιρετισμό απέστειλαν οι: Άννα Βαγενά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Παναγιώτα Βράντζα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, Γεώργιος Βόμπρας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών “Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ”, Διαμαντής Γκίκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης “ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ”, Θεοφάνης Κουρεμπές, πρόεδρος ΕΛ.Γ.Α.

 

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Τσιτσιπά

 

Για το Δ.Σ. της  ΄Ενωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής “Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ”

 

Θεοδώρα Τσιτσιπά

Μέλος Δ.Σ., Έφορος Μελετών και Προγραμματισμού

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και  Γραφείου Τύπου

Τηλέφωνα: 210 9570591, 6972 26 14 08

E-mail: panthessalikistegi.press@gmail.com, tsitsipa@gmail.com

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μια εικονογραφική απόπειρα της «Θείας Κωμωδίας»
Επόμενο άρθρο Διανομή 2.585 δεμάτων στο Σπίτι Αγάπης Καρδίτσης