Ιδρύεται Ακαδημία Αφήγησης στη Λίμνη Πλαστήρα

24 Φεβρουαρίου 2020

Δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημιουργείται «Ακαδημία Αφήγησης» η οποία θα λειτουργήσει τον προσεχή Ιούνιο στη λίμνη Πλαστήρα, υπό την αιγίδα του ΠΘ.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα συνάντησης, του δημάρχου κ. Παναγιώτη Νάνου και του προέδρου του Δ.Σ. λίμνης Πλαστήρα, κ. Θωμά Στεργιόπουλου, με ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Τασούλα Τσιλιμένη. Η συνάντηση έγινε στο Βόλο, στο γραφείο της κ. Τασούλας Τσιλιμένη, καθηγήτριας του ΠΤΠΕ και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού .

Παρόντες ήταν: Ο κ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γνωστός για το πλούσιο έργο του για το παραμύθι, τους αφηγητές και την προφορική λογοτεχνία, τις επιστημονικές του εργασίες και συλλογές.

Ο κ. Απόστολος Μαγουλιώτης, πρόεδρος του Π.Τ.Π.Ε., καθηγητής

ο κ. Κ. Μάγος, αναπληρωτής καθηγητής και αντιπρόεδρος του ΠΟΦΑ, καθώς και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης(ΠΟΦΑ),όπως ο Γεν. Γραμματέας και Συντονιστής Εκπαίδευσης Ν. Γραίκος.

Ο δήμαρχος κ. Νάνος ανέφερε ότι «στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να συνδέσει τη λίμνη Πλαστήρα με όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, δημιουργώντας Θερινές Ακαδημίες, Θερινά Σχολεία, καθώς και Σχολεία Δάσους τα οποία ετοιμάζει ο Δήμος. Αυτά σε συνδυασμό με πολυθεματικές δράσεις Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και εκδηλώσεις που θα γίνονται όλο το χρόνο, στοχεύουμε στην αναγνώριση της λίμνης Πλαστήρα σε τόπο Βιωματικής Μάθησης και Εμπειρίας. Μέσα από αυτά, υποδομές και δραστηριότητες, ανανεώνουμε το τουριστικό μας προϊόν και το συνδέουμε με τις νέες γενιές. Καθιστούμε τη λίμνη προορισμό των 4 εποχών και 365 ημερών με τελικό σκοπό την πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη των Κοινοτήτων και της Καρδίτσας γενικότερα»  .

Οι καθηγητές, γνώστες του Πολιτισμού της περιοχής εκτίμησαν ότι η περιοχή προσφέρεται για την ανάδειξη της Αφήγησης, διότι ο προφορικός λόγος χτυπάει ακόμη σα φλέβα και η αφήγηση είναι ζωντανός οργανισμός.

Η συνάντηση διήρκησε ένα τρίωρο και τέθηκαν οι όροι και το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για την λειτουργία Ακαδημίας Αφήγησης. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της αφήγησης, οι τρόποι γνωστοποίησης αλλά και ενεργοποίησης κάθε ενδιαφερόμενο εντός και εκτός συνόρων γύρω από το θέμα αυτό. Η πλούσια θεματική της γραμματείας, της λογοτεχνίας (λαϊκής και έντεχνης) και της λαογραφίας μας αλλά και η ανάδειξη της κοινής ρίζας της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του σύγχρονου ατόμου και να αποτελέσει βάση γνωριμίας και συνύπαρξης μεταξύ των λαών και κυρίως των νέων.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Μάρτιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031EC