Ειδήσεις

Κώστας Ξυλομένος: Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της ντροπής


Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβέρνησης και μόνοψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που έφερε στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Κ.Χατζηδάκης εν μέσω πανδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι 141 βουλευτές ψήφισαν με επιστολική ψήφο για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο που δεν επηρεάζει μόνο τις δικές μας ζωές, αλλά κυρίως υποθηκεύειτο μέλλον των απογόνων μας. Με βασικό επιχείρημα την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και την προσέλκυση επενδύσεων, θυσιάζονται το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας. Σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία παρωδία παραβιάζοντας τους κανονισμούς της Βουλής, αλλά και με διαβούλευση fasttrackόπου πολλά άρθρα του νομοσχεδίου δεν δημοσιοποιήθηκαν καθόλου, η κυβερνητική πλειοψηφία παρέδωσε το περιβάλλον στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.Το ιδεοληπτικό αφήγημα της κυβέρνησης εξάλλου, που αφορά την ιδιωτικοποίηση των πάντων με γνώμονα των πλουτισμό των μεγάλων εταιριών, αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής της.

Με την κατάργηση επί της ουσίας των περιοχών Natura 2000 και την εκχώρηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, επιβάλλοντας παράλληλα ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς για τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκθέτει σε απόλυτο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές χωρίς κανόνες. Επίσης  από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και ειδικά τα Αιολικά πάρκα, με τις ολέθριες συνέπειες που έχουν επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον. Βέβαια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ακόμη μία ευκαιρία για να «επενδύσουν» και αυτή τη φορά, χωρίς τους περιορισμούς που υπήρχαν. Έτσιμε αυτό τον τρόπο «ανοίγει» και ο δρόμος για την κατασκευή Αιολικών πάρκων στα Άγραφα, αλλά και σε άλλες αντιστοίχως οικολογικά «ευαίσθητες» περιοχές. Στο νομοσχέδιο προωθείται και η νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, το οποίο αποτελεί απόλυτα λανθασμένη προσέγγιση ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για ανάλογες μελλοντικές καταπατήσεις. Επιπλέον με την απλοποίηση των διαδικασιών  διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της διάθεσης αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, παραβιάζονται απρόκλητα οι Συνταγματικές διατάξεις και οιΕυρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.Τέλος με το οριστικό ξεπούλημα και του υπόλοιπου ποσοστού του Α.Δ.Μ.Η.Ε. οδηγούμαστε σε σταδιακή ιδιωτικοποίηση όλων των φυσικών πόρων της χώρας.

Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα κύρια σημεία ενός περιβαλλοντικού νομοσχεδίου όνειδος, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα καταστρατηγώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η σημερινή κυβέρνηση που επικαλείται συνεχώς ότι έχει σχέδιο για όλα, αποκαλύπτει σταδιακά το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της με το περιεχόμενο τέτοιων ντροπιαστικών νομοσχεδίων. Δυστυχώς, η οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με ανάλογες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησηόπως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το περιβάλλον, θα έχουνως αποτέλεσμα νομοτελειακά επιπρόσθετα δυσμενή μέτρα για την κοινωνία.

 

 

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου, Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα οδικής ασφάλειας σε Παλαμά και Αργιθέα
Επόμενο άρθρο Νέα ενημέρωση για τα επιδόματα ΚΕΑ και στέγασης