Ειδήσεις

Κ. Παπαλός : Εκτός απ’ το μνημόνιο Αλεξάκου οι δημότες πληρώνουν και την ανεπάρκεια της Δημ. Αρχής


Η κακόπιστη και κακόβουλη επανάληψη εκ μέρους του κ. Αλεξάκου δυστυχώς συνεχίζεται. Η μόνη έκπληξη που μας προξένησε η απάντησή του ήταν ότι υπερέβη τον εαυτό του σε προσωπικές επιθέσεις, ασύστολα ψέματα και παραπλανητικές αερολογίες.

Διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει να υπηρετεί, με αλαζονική συνέπεια, μια πολιτική που δημιουργεί στην αυτοδιοίκηση και στους συνδημότες μας μόνο αδιέξοδα. Και γι αυτό έχει ο ίδιος την προσωπική και αποκλειστική ευθύνη.

Φαίνεται ότι ο κ. Αλεξάκος, έχει κοντή και επιλεκτική μνήμη. Όμως έχει και τέτοιο θράσος, που αντί ο ίδιος να ζητά συγγνώμη για την άνευ προηγουμένου φοροεισπρακτική επίθεση, ζητά και τα ρέστα.

Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Πράγματι με τον  κ. Αλεξάκο, έχουμε διαφορετική αυτοδιοικητική αντίληψη, όπως λέει.

Την λογική απαίτηση των δημοτών, ο Δήμος να αναζητήσει τρόπους ώστε η εξισορρόπηση των οικονομικών να γίνει όχι με προκλητική φορομπηχτική πολιτική , ο κ. Αλεξάκος τη χαρακτηρίζει ως «λαϊκισμό» και «εύκολο δρόμο» Από πότε όμως η οφειλόμενη προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και κόντρα στις αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης, προκειμένου να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι πολίτες, αποτελεί λαϊκισμό;

Η γενικευμένη φοροεισπρακτική επίθεση της Δημοτικής Αρχής που μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, φόρους που μπαίνουν για πρώτη φορά και αυξήσεις ως 430% στα δημοτικά τέλη, ορίζεται μόνο στο «μνημόνιο Αλεξάκου» και αποτελεί ξεκάθαρα απόφασή της. Επειδή είναι ανίκανη να προχωρήσει αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις, να αναζητήσει λύσεις, να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια, αυξάνει τους φόρους που είναι και ο πιο εύκολος τρόπος. Και εάν ένα πράγμα ομολογουμένως χαρακτηρίζει τον κ. Αλεξάκο, είναι η… δημιουργικότητα και η φαντασία που επιδεικνύει συχνά όταν πρόκειται για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η πολιτική ευθύνη επιβάλει, οι αρχές του Τόπου να είναι δίπλα στον πολίτη στα δύσκολα και όχι απέναντι. Ο κ. Αλεξάκος διάλεξε τον εύκολο δρόμο. Δρόμο  -δυστυχώς- σε βάρος των δημοτών. Την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να την πληρώνουν οι συμπολίτες μας.

Πράγματι, έχει δίκιο όταν λέει πως έχουμε και διαφορετική νοοτροπία. Αν θεωρεί ότι η έμμισθη θέση στο Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ «συγκρούεται με κατεστημένες αντιλήψεις» και «βελτιώνει νοοτροπίες» όπως μας αναφέρει, του λέμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια νοοτροπία βγαλμένη απευθείας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας της «ρουσφετολογικής» πολιτικής, την οποία μετέφερε δυστυχώς και στην αυτοδιοίκηση. Αυτή τη νοοτροπία, αυτή την αντίληψη, του την χαρίζουμε. Δεν μας αφορά και δεν μας αγγίζει. Είναι όλη δική του.

Ας δούμε όμως λίγα μόνο από τα ασύστολα ενσυνείδητα ψεύδη του κ. Αλεξάκου και τις παραπλανητικές αερολογίες του, που ουσιαστικά τον… αυτό -αναιρούν.

Σε ότι αφορά το Σύνδεσμο Ύδρευσης, τα λόγια περιττεύουν:

Φώτης Αλεξάκος 10/10/2016: «Για το γεγονός ότι πληρώνατε στον Σύνδεσμο Ύδρευσης 180.000 € ετησίως, ενώ εμείς το μειώσαμε μόλις στα 800 € ετησίως, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος να έχει ταμείο 1.200.000…»

Φώτης Αλεξάκος 20/10/2016: «Για τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, μας προκαλεί απορία πως ο κ. Παπαλός τον θεωρεί σημαντικό βραχίονα και ταυτόχρονα τον άφηνε απλήρωτο».

Για τις μεταστεγάσεις και μειώσεις ενοικίων:

Φώτης Αλεξάκος 10/10/2016: «…παρά την οικονομική κρίση, δεν μειώσατε κανένα ενοίκιο ή δεν μεταστεγάσατε καμία υπηρεσία.»

Φώτης Αλεξάκος 20/10/2016: « Για τα ενοίκια, δεν μείωσε με δική του πρωτοβουλία κανένα, παρά μόνον κατά το ποσό που επέβαλλε υποχρεωτικά ο νόμος»

Φυσικά για τις μεταστεγάσεις που απαριθμήσαμε στην απάντησή μας ούτε κουβέντα .

Για το Παυσίλυπο τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα και όπως ακριβώς τα έχουμε παραθέσει. Στη θητεία Αλεξάκου (και μετά την εκδίωξη της υπαλλήλου-οικονομολόγου που είχε προσληφθεί επί διοίκησης Δομ. Βερίλλη και την πρόσληψη στη θέση της υποψήφιας του συνδυασμού Αλεξάκου ) το κόστος υπευθύνου Παυσιλύπου και λογιστή ανέρχεται σε 22.000. Επί της δικής μας θητείας το αντίστοιχο κόστος, σύμφωνα με τα λεγόμενα της σημερινής προέδρου της Παυσίλυπο ΑΕ κα Κολοκύθα  ήταν 18.000. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά καθώς το Παυσίλυπο αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για το Δήμο και θα επανέλθουμε εκτενέστερα. Αλλωστε για την οικονομική βιωσιμότητά του  καταβάλαμε κάθε προσπάθεια. Είναι γνωστό ότι παραλάβαμε την επιχείρηση με χρέος 160.000 ευρώ και σε 3,5 χρόνια το μειώσαμε κατά 80%.

Το θέμα του χρέους του Δήμου Καρδίτσας, εμπεριέχει νούμερα και αναλύσεις, στα οποία μπορούμε να αναφερθούμε αλλά δεν θέλουμε να κουράσουμε. Η αλήθεια είναι μια, την γνωρίζει καλά η Δημοτική Αρχή, την αποκρύπτει σκοπίμως και κατ΄ επανάληψη έχει γραφεί με έγγραφες αποδείξεις  στον τοπικό τύπο. Είτε αρέσει στον κ. Αλεξάκο, είτε όχι, το χρέος επί θητείας μας μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20 εκατ. ευρώ. Αν επιμείνει θα το αναλύσουμε για ακόμη μια φορά, μέχρι να αποδεχτεί την αλήθεια.

Η ιστορία και η πορεία, στον χώρο των δημοτικών πραγμάτων -και όχι μόνο- του καθένα από εμάς, είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή. Οι αφετηρίες όμως είναι διαφορετικές. Γι’ αυτό και όλους θα μας κρίνει η ιστορία, και για τους λόγους  αλλά  κυρίως για τις πράξεις μας.

Ο κ. Αλεξάκος αγωνίζεται για να «υπερασπιστεί» το καθεστώς, χρησιμοποιώντας τις παλαιομοδίτικες τεχνικές του ανεμιστήρα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, από τους χειρισμούς του ότι δεν αισθάνεται πολιτικά ασφαλής. Αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί μια «θλιβερή αυτοδιοικητική παρένθεση» στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών της Καρδίτσας.

Θα του συνιστούσα, να δει και να ακούσει. Να προβληματιστεί και να αλλάξει ρότα στον τρόπο της σκέψης του. Να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και να αντιληφτεί τι συμβαίνει έστω και τώρα.

Ο πολίτης θέλει λιγότερα λόγια και πιο πολύ δουλειά. Κι αν αυτά, τον κ. Αλεξάκο  τον αφήνουν αδιάφορο, είναι σίγουρο, πως ενδιαφέρουν όλους τους συνδημότες μας.

 

Για τη “ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ“

Κώστας Παπαλός

Προηγούμενο άρθρο Κ.Τσιάρας: Εγκληματική προχειρότητα και επιπολαιότητα στη διαχείριση του Προγράμματος Αγρ. Ανάπτυξης 2014-2020
Επόμενο άρθρο Μεταφέρθηκε στη Δημοτική Αγορά η προτομή του Ν. Πλαστήρα