Ειδήσεις

Λήγει η προθεσμία ένταξης των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ


Στις 30 Ιανουαρίου 2018 λήγει η ημερομηνία εμπρόθεσμης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, για τους αγρότες που την προηγούμενη χρονιά έχουν υπερβεί τα κριτήρια της ΠΟΛ.1201/28.12.16.

Πιο συγκεκριμένα:

Έχουν υποχρέωση από 01.01.18 να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων, υποβολή ΦΠΑ κάθε 3μηνο), όλοι όσοι το 2017:

α) Πούλησαν προϊόντα παραγωγής τους άνω των 15.000,00€.

β) Εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000,00€.

Συμπερασματικά:

Όσοι εισέπραξαν επιδοτήσεις εντός του 2017 πάνω από 5.000,00€ (όποιο έτος κι αν αφορούν), θα πρέπει να απευθυνθούν στο λογιστή τους και να τον ενημερώσουν, προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες και να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Επίσης, Την ίδια υποχρέωση έχουν όσοι το 2017 πούλησαν προϊόντα παραγωγής τους πάνω από 15.000,00€.

Επίσης, την ίδια υποχρέωση έχουν όσοι το 2017, πούλησαν  μεν προϊόντα κάτω από 15.000,00€, αλλά έβαλαν και εργόσημα και αθροιστικά αυτά τα δύο υπερβαίνον τις 15.000,00€.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ευθύνη της ενημέρωσης βαρύνει τον παραγωγό. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία προς το λογιστή «δεν με ενημέρωσες», διότι κανείς από τους λογιστές δεν μπορεί να γνωρίζει τι ποσά επιδοτήσεων εισέπραξε ή τι πωλήσεις έκανε ο καθένας. 

Τέλος, για αποφυγή παρεξηγήσεων κι επειδή εσχάτως ακούστηκαν διάφορα τονίζουμε ότι: η επιδότηση που εισέπραξαν οι νέοι αγρότες υπολογίζεται στην άθροιση μαζί με τις άλλες επιδοτήσεις, σχετικά με την ένταξη στο κανονικό καθεστώς.

Όσοι δηλαδή εισέπραξαν την επιδότηση των νέων αγροτών, επειδή το ποσό είναι κατά πολύ άνω των 5.000,00€, πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς.

Αποφεύγετε την παραπληροφόρηση από οποιονδήποτε δεν υπογράφει αυτά που λέει. Οι μόνοι αρμόδιοι για φορολογικά θέματα είναι οι λογιστές σας. Εκεί είστε υποχρεωμένοι να απευθυνθείτε, για να έχετε το δικαίωμα μετά να ζητήσετε και τις αντίστοιχες ευθύνες.

 

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                           Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο Αντιπρόεδρος                     Κώστας Συρόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας                    Κώστας Λαμπρόπουλος

Η Ταμίας                                 Γεωργία Νταντάμη

Το Μέλος                                 Αλέξανδρος Αποστολόπουλος

Προηγούμενο άρθρο Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες
Επόμενο άρθρο Πρώτευσε η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας