Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Μένουμε σπίτι για την Υγεία


Αλήθεια αν σας ζητούσε κάποιος να επιλέξετε, ποιά θα ήταν η πιο σημαντική αξία στη ζωή σας; Μολονότι στη σημερινή εποχή οι ηθικές αξίες περνούν τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισαν ποτέ ,η υγεία παραμένει ακλόνητη. Ακόμα και σήμερα αποτιμάται σαν το πρώτιστο και ύψιστο αγαθό του ανθρώπου. Αν και η σειρά προτεραιότητας των αξιών δεν έχει καμιά σημασία καθώς αλληλοσυμπληρώνονται, η θέση που διακατέχει η υγεία δείχνει πόσο σημαντική είναι για την ζωή και την ευημερία όλων μας.

Τις περισσότερες φορές  μιλάμε για υγεία αλλά ασχολούμαστε με την ασθένεια. Φοβόμαστε  και ανησυχούμε ότι μπορεί να αρρωστήσουμε στο μέλλον ,αλλά δεν προσηλωνόμαστε στο να αλλάξουμε συνήθειες  ώστε  να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την υγεία μας. Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν  και για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής πρέπει να ενστερνιστούμε συμπεριφορές που θα αποτρέπουν καταχρήσεις και ασθένειες .Φυσικά και πρέπει να διαχειριστούμε την ασθένεια όταν υπάρχει ,το σημαντικότερο όμως είναι να διασφαλίσουμε την υγεία  ώστε να μην παλεύουμε με την ασθένεια. Η πρόληψη όσο απαραίτητη και αν είναι, δεν παύει να είναι επιλογή. Επιλέγω να προλάβω, επιλέγω να είμαι υγιής

Έως τώρα πιστεύαμε πως η υγεία αποτελεί υπόθεση καθαρά προσωπική, αφού κάθε άνθρωπος έχει την υποχρέωση να τη φροντίζει και να  την διαφυλάσσει. Ήρθε  όμως η πανδημία για να μας δείξει πως και η υγεία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, υπευθυνότητας  και αλληλοσεβασμού. Έτσι ο κορωναϊός μας θύμισε πως εκτός από την προσωπική, υπάρχει η κοινωνική και πολιτισμική σημασία της υγείας. Αυτά τα χαρακτηριστικά  διαμορφώνουν την ταυτότητα μιας κοινωνίας καθώς η πρόνοια για τους ηλικιωμένους αποκαλύπτει την ευαισθησία της ,η πρόληψη για τους πολίτες την ωριμότητα και η φροντίδα των αδύναμων τον ανθρωπισμό της.

Η αύξηση των διεθνών συναλλαγών και των μετακινήσεων, η καταστροφή  του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή που γνωρίζαμε πως ασκούν σημαντική επίδραση στην υγεία, συνέβαλλαν στην εμφάνιση της πανδημίας που ζούμε. Η υγεία είναι ο βασικός συντελεστής της ανθρώπινης ευτυχίας. Μόνο βασιζόμενος σε αυτή ο άνθρωπος μπορεί να ευδοκιμήσει ,να προοδεύσει και να αποκτήσει χρήματα και υλικά αγαθά. Πρωταρχικό μας μέλημα λοιπόν είναι να την προστατεύσουμε για να την έχουμε ,γι αυτό αντέχουμε και μένουμε σπίτι. Με θετική διάθεση και ψυχολογία γιατί είμαστε «αγωνιστές της απομόνωσης» ,δίνουμε την δική μας μάχη στο όνομα της υγείας, για να βγούμε νικητές και θα βγούμε.

Σήμερα παρά την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και τη σχετική ευημερία των ανθρώπων, για χάρη της υγείας έχει κηρυχτεί παγκοσμίως ‘ο πόλεμος όλων εναντίον ενός ιού’. Στη ζωή μας έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές, σχολεία κλειστά,άνθρωποι στην απομόνωση,απαγόρευση κυκλοφορίας.Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο Διαδίκτυο , στο τηλεφωνο το νούμερο ένα θέμα συζήτησης είναι η προστασία της υγείας. Ζούμε μια περίοδο προβληματισμού και ευαισθητοποίησης σε όλο τον κόσμο, για να καλύψουμε τα κενά στον τομέα  υγείας, τα κενά στις ψυχές μας και στις αξίες μας, όπως της υγείας ,της αλληλεγγύης, του σεβασμού των συνανθρώπων μας.

Υπήρξε κάποτε ένας καιρός που όλα τα θεωρούσαμε δεδομένα ,τώρα καλούμαστε να καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να μείνουμε υγιείς να τα αποκτήσουμε ξανά . Η πανδημία ήρθε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα αλλά και την ίδια την υγείας. Η διαφύλαξη της υγείας δεν είναι μόνο καθήκον αλλά και δικαίωμα κάθε πολίτη και φάνηκε από τις άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις και δράσεις της πολιτείας για την προστασία της.

Ας βοηθήσουμε λοιπόν και εμείς με την σειρά μας ,προστατεύοντας το πολυτιμότερο αγαθό , με το οποίο έχει προικιστεί ο άνθρωπος, από την θαλπωρή του σπιτιού μας. Ας στηρίξουμε τους ιατρούς που ο ρόλος, τους είναι καθοριστικός και σωτήριος σε μια ασθένεια που απειλεί την υγεία και τη ζωή. Τιμούμε την υγεία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε  και μένουμε σπίτι γιατί για όλους εμάς, η υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελήτρια Ά Κέντρο Υγείας  Μουζακίου, Περιφερειακή Σύμβουλος

 

Προηγούμενο άρθρο Συμπαράσταση της ΕΛΜΕ στους εργαζομένους στη δημόσια υγεία
Επόμενο άρθρο Aνακατασκευή 18 παιδικών χαρών στο Δήμο Καρδίτσας