Ειδήσεις

Με διαφάνεια και ισοτιμία η αντιμετώπιση όλων των ΜΜΕ από το Δήμο Καρδίτσας


Στη σημαντική συμβολή των τοπικών ΜΜΕ στην ενημέρωση  των πολιτών για το έργο και τη δραστηριότητα του Δήμου Καρδίτσας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, υπογραμμίζοντας οτι η Δημοτική Αρχή είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ισότιμη και με διαφάνεια αντιμετώπιση όλων των ΜΜΕ χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προνομιακή μεταχείριση, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση που τηρεί η εφημερίδα “Νέος Αγών” έναντι του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικότερα ο κ. Αλεξάκος στη δήλωσή του τόνισε τα εξής:

“Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε πολύ σημαντικό το έργο των τοπικών ΜΜΕ, αφού είναι ο βασικός πυλώνας ενημέρωσης της κοινής γνώμης και εν προκειμένω των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και των απανταχού Καρδιτσιωτών που μπορούν από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και όλου του κόσμου να πληροφορούνται τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.

Έχοντας αυτή την σημαντική αποστολή και με δεδομένο ότι ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της περιοχής μας με πολλά νομικά πρόσωπα και δομές με έντονη δραστηριότητα, έχουμε αναπτύξει μια στενή συνεργασία μαζί σας, στέλνοντας σχεδόν σε καθημερινή βάση σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ δελτία τύπου και φωτογραφικό υλικό για τα σημαντικότερα θέματα, προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν συνοπτικά για να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο.

Ταυτόχρονα τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου στη Δημοτική Αρχή,  Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας πρόθυμοι να απαντήσουμε σε κάθε ερώτησή σας για οποιοδήποτε θέμα. Σε ό,τι με αφορά, ξέρετε ότι το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό σε όλους σας, χωρίς προτιμήσεις ή αποκλεισμούς και ακόμα και σε ημέρες που το πρόγραμμά μου είναι πολύ πιεστικό, δεν έχω ποτέ αρνηθεί να κάνω κάποια δήλωση ή να συζητήσουμε για ό,τι θέλετε.

Εξίσου ισότιμα  αντιμετωπίζουμε και τα ΜΜΕ, στα οποία εργάζεστε και εκπροσωπείτε, τόσο όσον αφορά την πρόσβαση στην πληροφορία, όσο και την κατανομή των πληρωμένων δημοσιεύσεων που αφορούν διακηρύξεις, διαγωνισμούς έργων και προμηθειών, προσλήψεις κανονιστικές αποφάσεις που γίνονται κυκλικά σε όλους, όπως άλλωστε προβλέπει και η σχετική νομοθεσία,  αλλά και τις συνδρομές όσον αφορά τις εφημερίδες, γνωρίζοντας ότι οι δημοσιεύσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό έργο τους.

Η διαφάνεια και η ισοτιμία, στην οποία έχουμε στηρίξει όλο αυτό το διάστημα τη συνεργασία μας έχει εκτιμηθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ και των συναδέλφων σας και θέλουμε με την ευκαιρία να σας ευχαριστούμε θερμά για την δημοσίευση του συνόλου των δελτίων τύπου που σας έχουμε αποστείλει όλο αυτό το διάστημα, μέσω των οποίων ενημερώσαμε τους δημότες, αλλά και κάθε πολίτη για έργα, δράσεις, παρεμβάσεις του Δήμου μας και των δομών του.  Σεβόμενοι απόλυτα το ρόλο του τύπου και των δημοσιογράφων που είναι να ελέγχετε την κάθε μορφής εξουσία, να ασκείτε κριτική και να δίνετε βήμα στους πολίτες σας ευχαριστούμε ακόμα περισσότερο και για όλα τα θέματα που εσείς αναδείξατε και ιδιαίτερα αυτά που αφορούσαν αναγκαίες παρεμβάσεις , φθορές ακόμα και αβλεψίες ή παραλείψεις  των υπηρεσιών μας, γιατί μας βοηθήσατε με την καλόπιστη, ακόμα και τη σκληρή κάποιες φορές κριτική σας στο έργο μας.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί δυστυχώς η στάση που τηρεί έναντι του Δήμου Καρδίτσας και της Δημοτικής Αρχής η εφημερίδα “ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ” στην οποία εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα δεν δημοσιεύεται η πλειοψηφία των δελτία τύπου που αποστέλλουμε, ενώ κάποια άλλα δημοσιεύονται, αφού περικοπούν φωτογραφίες και δηλώσεις του Δημάρχου και των αρμόδιων κατά περίπτωση αντιδημάρχων ακόμα και η απλή αναφορά στο όνομά τους. Ακόμη και στις ομαδικές  φωτογραφίες που συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού στις περισσότερες φορές βρίσκεται ένας τρόπος να απουσιάζει το πρόσωπο του Δημάρχου. Αν είχαμε να κάνουμε με μεμονωμένες περιπτώσεις θα μπορούσε η εφημερίδα να επικαλεστεί έστω και προσχηματικά έλλειψη χώρου ή ακόμα και τον “δαίμονα του τυπογραφείου”. Δυστυχώς όμως μόνο το τελευταίο τρίμηνο είναι δεκάδες αυτές οι περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία παρά μόνο σκοπιμότητα. Φαίνεται πως από την συγκεκριμένη εφημερίδα ή καλύτερα από τον δημοσιογραφικό οργανισμό, αφού και η ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση απέχει επιδεικτικά από όλες σχεδόν τις συνεντεύξεις τύπου ή τις δραστηριότητες του Δήμου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ισότιμη στάση που τηρεί η Δημοτική Αρχή έναντι των ΜΜΕ καθώς πιστεύουν ότι η εφημερίδα πρέπει να τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης  γιατί όπως θεωρούν οι ίδιοι έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία.

Στην προσπάθεια  αυτή πέρα από τη μη δημοσίευση ή περικοπή των δελτίων μας και κατ’ επέκταση της ελλιπούς ενημέρωσης των αναγνωστών της για τα θέματα του Δήμου Καρδίτσας, η εφημερίδα έχει περιπέσει και σε πιο σοβαρά ολισθήματα, όπως η μη δημοσίευση απαντήσεων της Δημοτικής Αρχής σε δημοσιεύματα της εφημερίδας κάτι που πέρα από αντιδεοντολογικό είναι στην ουσία του και αντιδημοκρατικό.

Σοβαρότατο ατόπημα σε βάρος δεκάδων εθελοντών και εκατοντάδων συμπολιτών που είναι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου θεωρούμε επίσης και τη μη δημοσίευση της συνέντευξης τύπου και γενικότερα την είδηση της διοργάνωσης της συναυλίας αλληλεγγύης για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου που είχε ως αποτέλεσμα οι συμπολίτες που ενημερώνονται αποκλειστικά από την συγκεκριμένη εφημερίδα να μην πληροφορηθούν το γεγονός και να μην στηρίξουν τον σημαντικό σκοπό του.

Πριν λίγες μέρες υπήρχε αρθρογραφία σε περίοπτη θέση που αναφερόταν στα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα Τρικάλων, Λάρισας και Βόλου χωρίς την παραμικρή αναφορά στην Παυσιλυπούπολη. Στη συνέχεια και πάλι δεν δημοσιεύτηκε η απάντησή μας, όπου εξηγούσαμε ότι αυτή η στάση δεν δημιουργεί πρόβλημα στη Δημοτική αρχή αλλά στην πόλη μας. Η στάση αυτή δεν εμπόδισε χιλιάδες Καρδιτσιώτες να συμμετέχουν στην τελετή έναρξης και να αγκαλιάζουν καθημερινά την προσπάθεια και αυτό πρέπει να προβληματίσει την εφημερίδα.

Το πιο πρόσφατο είναι η μη δημοσίευση από την εφημερίδα απάντησής μου σχετικά με τα στοιχεία της δημοσκοπικής έρευνας της ΚΑΠΑ Research που αναδημοσίευσε από την εφημερίδα Ελευθερία με εσφαλμένο όμως τρόπο, όπου παρουσίαζε την δημοτικότητά μου από την καλύτερη που είναι σε επίπεδο Θεσσαλίας ως τη χειρότερη.

Θέλω να υπογραμμίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εγώ προσωπικά και η παρούσα Δημοτική Αρχή ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τις αρχές της ισοτιμίας και της ίσης μεταχείρισης  και καλούμε έστω και τώρα την εφημερίδα σεβόμενη την πολυετή ιστορία της και την προσφορά της στον τόπο μας να αναθεωρήσει την στάση της και να επιστρέψει στις αρχές της αντικειμενικότητας και της δεοντολογίας που πρέπει να υπηρετεί ένα ΜΜΕ. Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους δημότες ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν προβάλλει την δραστηριότητα του Δήμου και ότι αν επιθυμούν να έχουν πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες του Δήμου θα πρέπει να ανατρέχουν και σε άλλα ΜΜΕ πέραν της συγκεκριμένης εφημερίδας.

Επαναλαμβάνουμε για να μην υπάρξει η παραμικρή παρεξήγηση σχετικά με τις προθέσεις μας: Θέλουμε και επιδιώκουμε την καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική από τα ΜΜΕ ακόμα και την πιο αυστηρή γιατί πιστεύουμε ότι μας βοηθάει στο έργο μας. Αν θεωρούμε ότι αυτή η κριτική κάπου μας αδικεί, έχουμε το δικαίωμα, όπως και κάθε πολίτης να απαντήσουμε. Όταν αυτό το δικαίωμά μας δεν γίνεται σεβαστό, όπως συνέβη κατ΄ επανάληψη από την εν λόγω εφημερίδα τότε υπάρχει πρόβλημα και πλέον θα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις είτε σε άλλα ΜΜΕ είτε στα social media.

 

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας