Ειδήσεις

Νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας


Ενημερωτική εκδήλωση για  τα 4 νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με έως 100% επιδότηση που προκηρύχτηκαν από το ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) διοργάνωσε, το απόγευμα της Τρίτης, στην αίθουσα εκδηλώσεών του, το Επιμελητήριο Καρδίτσας.

Όπως τονίστηκε, προκηρύχθηκαν τα τέσσερα αναμενόμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους με επιδότηση που φτάνει το 100% του προϋπολογισμού.

Με βάση τις προκηρύξεις των νέων προγραμμάτων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από αρχές Μαρτίου με περιθώριο δύο μηνών .

Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους, με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη των παραγωγικών στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Τα τέσσερα αυτά προγράμματα του ΕΣΠΑ που προκηρύχθηκαν αφορούν:

  1. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών: Επιδοτείται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση υφιστάμενων και νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό, ενοικιάσεις σκαφών, κ.ά), συνολικού προϋπολογισμού έως 150.000€ ανά έργο, με ποσοστό επιδότησης που φτάνει το 50% του προϋπολογισμού. Περί τις 600 με 700 υφιστάμενες επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.
  2. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές: Προβλέπεται επιδότηση έως 50% για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης και υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δύναται να φτάσει τα 200.000€. Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.600 έως 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 130 εκατ. ευρώ.
  3. 3. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων που θα ιδρυθούν από ανέργους ή ελεύθερους επαγγελματίες, με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ ενώ οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ, 100% επιδοτούμενο. Οι δραστηριότητες που επιδοτούνται αφορούν κυρίως κλάδους Μεταποίησης (βιοτεχνίες, εργαστήρια, βιομηχανίες κ.α.) και συγκεκριμένες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.
  4. 4. Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Επιδοτούνται 100% επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν από ανέργους ή ελευθέρους επαγγελματίες με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ). Ο προϋπολογισμός κάθε πρότασης μπορεί να φτάσει έως 50.000€, για συνεργασία τριών ή περισσοτέρων δικαιούχων. Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ενίσχυση 2.200 πτυχιούχων και η δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας.

Για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων, όλη η ενημέρωση που αφορά τις εν λόγω δράσεις, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ www.espa.gr , της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, http://www.antagonistikotita.gr/epanek/prokirixeis.asp καθώς επίσης και στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα https://www.facebook.com/antagonistikotita, https://twitter.com/epan_ii , http://www.linkedin.com/groups?gid=5063337

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Πληροφόρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο 801 11 36 300 (από σταθερό τηλέφωνο χωρίς 210) με NEO ωράριο λειτουργίας 8:30 έως 19:00.  

Επίσης για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Καρδίτσας στο τηλ. 24410 22301, 22334   υπεύθυνος κος Μαυρογιάννης Μανώλης,  Φαξ. 24410 22238,    Εmail info@karditsacci.gr και στο portal του Επιμελητηρίου www. karditsacci.gr.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την επίσχεση εργασίας μικροβιολόγων - βιοπαθολόγων
Επόμενο άρθρο Οριστική απόδοση του Στρατόπεδου Λουμάκη στην Καρδιτσιώτικη κοινωνία