Ειδήσεις

Οι….άλλες συνέπειες του Ιανού – Της Περιβαλλοντικής Κίνησης Εξόρμηση για την προστασία της Οξυάς


Αναμφίβολα καταστρεπτικές οι συνέπειες της θεομηνίας του “Ιανού” για το χωριό της Οξυάς. Συνέπειες που άλλαξαν, κυριολεκτικά τη μορφολογία και τη φυσιογνωμία του χωριού και απειλούν άμεσα την ύπαρξη και το μέλλον του, αν δε δοθούν το γρηγορότερο λύσεις ή αν αυτές που δοθούν δε θα είναι οι πρέπουσες.

Οι συγκεκριμένες, ωστόσο, συνέπειες μετέβαλαν καθοριστικά το τοπίο και για ένα ακόμα ζήτημα, που απασχολεί το σύνολο, σχεδόν, των Οξυωτών. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα της προώθησης στο ποτάμι του χωριού δύο σε προχωρημένο στάδιο αδειοδοτημένων  μικρών υδροηλεκτρικών, η κατασκευή και λειτουργία των οποίων απειλεί το μέλλον του υδάτινου πλούτου του χωριού και αποτελεί κίνδυνο για την ύπαρξη και τη συνέχειά του.

Ο “Ιανός” μετέβαλε σχεδόν όλα τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η σύνταξη των Μελετών για τα ανωτέρω έργα, γεγονός που, κατά τη γνώμη του Σωματείου μας, καθιστά αδύνατη, πλέον, τη με βάση τις ίδιες Μελέτες κατασκευή τους. Και τούτο επιβεβαίωσε περίτρανα και η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η οποία, σε σχετικό ερώτημα του Σωματείου μας, απάντησε πως οι άδειες για τα συγκεκριμένα έργα εξακολουθούν να ισχύουν μόνο εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα στα οποία βασίζονται.

Όσο κι αν δε μπορούμε να μιλάμε για χαρές μπροστά στη δυσάρεστη κατάσταση και την αγωνία που βιώνουν οι Οξυώτες, η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί, σίγουρα, ένα καλό όπλο στον αγώνα τους για την υπεράσπιση του υδάτινου πλούτου του χωριού, η απώλεια του οποίου αναμένεται να αποτελέσει τη χαριστική βολή στην ύπαρξή του. Ένας αγώνας που, στα πλαίσια του κύριου στόχου του, που ήταν να κερδηθεί χρόνος και να καθυστερήσουν τα σχέδια των “επενδυτών”, αναμφίβολα  αποδίδει καρπούς.

Ας γνωρίζουμε, όμως, όλοι πως κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να κυριαρχήσει. Κι αυτό γιατί είναι σίγουρο πως οι παραπάνω “επενδυτές” δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους. Το έδειξαν καλά, άλλωστε, τούτο κατά τη διάρκεια της θεομηνίας, όταν η προσπάθειά τους να δείξουν «καλό πρόσωπο», τόσο προς τους κατοίκους της Οξυάς όσο και προς τους διοικούντες το Δήμο Μουζακίου, ήταν περισσότερο από εμφανής.

Κι αυτά τα έχει υπόψη του το Σωματείο μας, που, σε αναμονή και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, όπου έχει προσφύγει κατά των προαναφερόμενων έργων, παρακολουθεί τις εξελίξεις, πάντοτε ανησυχώντας και επαγρυπνώντας και προβαίνοντας σε κάθε εφικτή ενέργεια για την προάσπιση του φυσικού και υδάτινου πλούτου του χωριού.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δ. Παλαμά: Διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες
Επόμενο άρθρο Μέτρα στήριξης ζητούν φορείς της Καρδίτσας