Ειδήσεις

Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες τίμησαν τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ Τίκα και τον Ν. Πλαστήρα


Την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, παρουσία πλήθους Καρδιτσιωτών, ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών τίμησε με την δέουσα επισημότητα, όπως κάθε χρόνο, τη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα και του Πρωθυπουργού και Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα, στους τάφους τους στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε εκ μέρους του Δ.Σ. του διοργανωτή Συλλόγου, ο Πρόεδρος Κων/νος Κουσαής, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία θεσμοθέτησης της ετήσιας αυτής τιμητικής εκδήλωσης όλα αυτά τα χρόνια από τον κεντρικό φορέα των Καρδιτσιωτών, ενώ τόνισε και τον συμβολισμό διεξαγωγής της φετινής εκδήλωσης, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου και προστάτη της Καρδίτσας, Αγίου Σεραφείμ.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού, κ.κ. Θεοδώρητος, πλαισιωμένος από  κληρικούς και εκκλησιαστική χορωδία.

Τις δέουσες τιμές στους δύο μεγάλους νεκρούς απέδωσαν η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Καρδιτσιώτη Διοικητή της, Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Δημήτριο Κανούτα, αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς επίσης και τα τιμητικά αγήματα χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας «Το Σεργιάνι» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα».

Για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα, μίλησε η Μεσενικολίτισσα φιλόλογος-αρχαιολόγος, Νέλλη Παναγοπούλου-Τσαγανού. Αναφέρθηκε στην σταδιακή εξέλιξή του στην ιεραρχία της Εκκλησίας και στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που προσέφερε, από όλους τους βαθμούς ιεροσύνης που κατείχε. Επεσήμανε τις αρετές της εντιμότητας και του αγνού πατριωτισμού που τον διέκριναν, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που είχε κι έδειχνε για την Καρδίτσα και τους συμπατριώτες του.

Για τη ζωή και το έργο του Πρωθυπουργού-Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα μίλησε η εγγονή του και πρώην Υπουργός, Ελισάβετ Παπαζώη, η οποία αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο που προσέφερε ο «Μαύρος Καβαλάρης», τόσο με την ιδιότητα του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού, με αποκορύφωμα την συμβολή του κατά την Μικρασιατική εκστρατεία στην πατρίδα του και στους πρόσφυγες. Γι’ αυτό μάλιστα, κατέληξε η ομιλήτρια, καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό ως «ο Άξιος της πατρίδας» και η Ελληνική Πολιτεία έχει δώσει το όνομά του σε πλατείες, οδούς και λοιπούς δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Παρόντες στη δέηση ανάμεσα στο πλήθος των Καρδιτσιωτών ήταν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημ. Σιούφας και Απ. Κακλαμάνης, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρ. Υπουργός, Σπ. Ταλιαδούρος, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά, Ι. Τραγάκης, η εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, περιφερειακή σύμβουλος, Κ. Παλιού, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Καρδίτσας, Κ. Τσιάρα, Κ. Μακρυγιάννης, πρ. Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, Α. Σκαρτσίλας, πλήθος εκπροσώπων Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών, Μικρασιατικών και Χιακών σωματείων, καθώς και συγγενείς των τιμωμένων προσώπων. Χαιρετισμούς για την εκδήλωση απέστειλαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης και ο Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας.

Στεφάνια κατέθεσαν, πέραν του διοργανωτή Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ: η Τοπική Κοινότητα Αρτεσιανού Καρδίτσας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου & Βορείων Προαστίων, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα κατέθεσαν στεφάνια: η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Περιφερειάρχης Αττικής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών, η Ένωση Μεσενικολιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Καλλιθέας «Νικόλαος Πλαστήρας», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας «Ο Γομφεύς», ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών, ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου & Βορείων Προαστίων και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο διοργανωτής Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών δεξιώθηκε όλους όσους παρευρέθησαν σε παρακείμενη του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών καφετέρια, όπου οι Καρδιτσιώτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους  για τα θέματα του Συλλόγου και της Καρδίτσας, αλλά και να ανταλλάξουν τις ευχές τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ορκωμοσία αποφοίτων του Τμήματος Δασοπονίας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ