Ειδήσεις

Οι εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας στο Nομό Καρδίτσας


Μετά από τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την επέκταση της πανδημίας του κορονοϊού στο νομό Καρδίτσας με τη διαπίστωση του 1ου επίσημου κρούσματος, πρέπει να κάνουμε έναν εποικοδομητικό απολογισμό για τον τρόπο που αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδίσαμε από τις προσπάθειες όλων μας στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων αποτροπής της διασποράς της νόσου.

Φυσικά θα ήταν παράλογο να περιμένουμε ότι μία πανδημία, η οποία με βάση τα επίσημα στοιχεία καταμετρά  περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα και 140 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, δεν θα έφτανε και στο νομό μας. Προφανώς, πρέπει να ξεπεράσουμε τις ερινύες που κατηγορούν ανθρώπους με μία γεωγραφική καταγωγή και ένα χρώμα δέρματος ως υπεύθυνους για τη διασπορά του κορονοϊού στην περιοχή μας. Οι φωνές αυτές, όμως, επιβεβαιώνουν με τον σκληρότερο τρόπο πώς η βασική ρητορεία της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης», όσο παραμένει αποκομμένη από τα απαραίτητα μέτρα της κυβερνητικής-κρατικής ευθύνης, μπορεί να οδηγήσει στην επικίνδυνη λογική της «ατομικής ενοχής» και της «ατομικής λύσης».

Δυστυχώς, η ανεύρεση του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού στο νομό μας, ήρθε να καταρρίψει με τον πιο ατράνταχτο τρόπο τα όμορφα λόγια για την επιτυχία των κυβερνητικών μέτρων που διαλαλούσαν οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και οι τοπικοί «άρχοντες» πριν από λίγες ημέρες. Το αφήγημα της επιτυχούς αντιμετώπισης δεν κατέρρευσε μόνο από την απόδειξη της αναποτελεσματικότητας των μονομερών μέτρων περιορισμού, αλλά κυρίως από την κατάσταση που βρίσκονται οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας του νομού. Ο χρόνος που εξοικονομήσαμε όλοι μας, είχε σκοπό την απαραίτητη προετοιμασία του συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μίας πανδημίας για την οποία δεν ήταν έτοιμο λόγω των τεράστιων περικοπών και της εμπορευματοποίησης της υγείας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Όλο αυτό το διάστημα, το σύστημα υγείας του νομού μας που μετρούσε ελλείψεις έως 30% στις θέσεις μόνιμων γιατρών του νοσοκομείου, πάνω από 70% σε θέσεις μόνιμων γιατρών στα κέντρα υγείας, 4 μόλις λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ, με τις μισές σχεδόν καθαρίστριες από αυτές που απαιτούνται και αυτές στην πλειοψηφία τους με 4ωρη εργασία, με περικοπή 200 οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο το 2012, με κέντρα υγείας χωρίς δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων ευρέως φάσματος, ούτε καν μία απλή ακτινογραφία θώρακος, ενισχύθηκε μόνο με 1 κλίνη ΜΕΘ, 1 επικουρικό γιατρό ΜΕΘ, 1 παιδίατρο, με 8 συμβασιούχους νοσηλευτές και με δεκάδες μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο, τα οποία με αυτό τον τρόπο αποδυναμώθηκαν. Εμείς δηλαδή κερδίσαμε χρόνο και η κυβέρνηση ανακάτεψε τη σούπα των ελλείψεων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε το πλεονέκτημα όλου αυτού του διαστήματος. Ζητάμε τώρα άμεσα μέτρα:

 • Διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό σε όλους όσους είχαν επικίνδυνες επαφές τις τελευταίες ημέρες. Η τοποθέτηση σε καραντίνα δεκάδων συνανθρώπων μας μπορεί να περιορίζει την εξάπλωση, αλλά δεν εξασφαλίζει την έγκαιρη λήψη μέτρων για τον κάθε άνθρωπο που μπορεί να νοσεί στην καραντίνα.
 • Διενέργεια τεστ στους επιβάτες του λεωφορείου και στους κατοίκους των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα διαμερίσματα που διαμένουν οι άνθρωποι που μπήκαν σε καραντίνα. Προτεραιότητα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Να καταγραφούν όλα τα ύποπτα κρούσματα του προηγούμενου διαστήματος που παρέμειναν σε καραντίνα χωρίς να τους γίνει τεστ. Να γίνει άμεσα τεστ σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις 14 ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
 • Διενέργεια δεύτερου επαναληπτικού τεστ στους υγειονομικούς του νοσοκομείου που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Εάν αυτό δεν υλοποιηθεί, να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και όχι μόνο 7 που προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ με γνώμονα τη λογική της παραμονής των ελλείψεων.
 • Περιορισμός του συγχρωτισμού των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε μία κοινή κατοικία με μοίρασμά τους σε περισσότερες κατοικίες με μέριμνα του κράτους.
 • Παροχή δωρεάν όλων των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, κλπ) που συνοδεύουν ωφελούμενους στις δομές υγείας.
 • Οικονομική αποζημίωση για τους εργαζόμενους στις οργανώσεις για τους πρόσφυγες όταν αυτοί χρειάζεται να εργάζονται εκτός ωραρίου για να καλύψουν ανάγκες συνοδείας, διερμηνείας, κλπ.
 • Άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των οργανογραμμάτων στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού. Έκτακτες προσλήψεις όπου είναι απαραίτητο λόγω της πανδημίας.
 • Άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας.
 • Εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει καμία έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς και δωρεάν παροχή αυτών στους ασθενείς και τους συνοδούς που προσέρχονται στις δομές υγείας.
 • Ένταξη των εργαζομένων στην υγεία στα ανθυγιεινά επαγγέλματα με ό,τι σημαίνει αυτό για μόνιμα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας τους.

Στη δική μας συλλογική στάση και διεκδίκηση στηρίζεται η «Ανάσταση» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

 

Της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Γ.Ν. – Κ.Υ.

Προηγούμενο άρθρο Αίτημα στήριξης των κτηνοτρόφων των Δήμων Αργιθέας, Αγράφων και Καραϊσκάκη
Επόμενο άρθρο Μεγάλη Πέμπτη - Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου