Ειδήσεις

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες τίμησαν την Παγκόσμια ημέρα διατροφής 2020


Με μια ωραία δράση, τίμησαν οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου σε όλο τον κόσμο.

Στις 16 Οκτωβρίου 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Λέμε καθημερινά ότι πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και με μέτρο, όπως λέει και το ρητό του Κλεόβουλου του Λίνδιου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας «Μέτρον Άριστον».

Η δραστική αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής και η επακόλουθη υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών που οδηγούν στην κατανάλωση έτοιμου και τυποποιημένου φαγητού, αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία σήμερα.

Τρώνε σωστά τα παιδιά μας; Τρώμε σωστά εμείς; Ποιες τροφές είναι υγιεινές; Ποιες πρέπει να αποφεύγουμε; Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε κρέας, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια; Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για τα γεύματα της ημέρας;

Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και πολλές ακόμη, που έκαναν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της  Γ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κυρία Βάλια Δεληγιάννη, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου .

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, τα παιδιά, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας όλοι τις μάσκες μας, άκουσαν για τις 6 μεγάλες κατηγορίες των τροφών, πόσα γεύματα πρέπει να τρώνε καθημερινά, πόσο νερό πρέπει να πίνουν και αν πρέπει να αθλούνται ή όχι. Είδαν την Πυραμίδα της υγιεινής διατροφής και παίξαμε ένα ωραίο διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι με το ποιες τροφές ανήκουν, σε ποια κατηγορία.

Στο τέλος το κάθε ένα από αυτά έφτιαξε τη δική του «Πυραμίδα» και πόζαρε χαρούμενο στο φακό της μηχανής μας!!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Διευθυντή του Σχολείου και στους εκπαιδευτικούς, που με μεγάλη χαρά και προθυμία, δέχτηκαν να πραγματοποιήσουμε τη σημερινή εκδήλωση!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Φυσικό αέριο για την τόνωση της βιομηχανίας και την ανάκαμψη της οικονομίας
Επόμενο άρθρο 17 νέα κρούσματα Covid στη Θεσσαλία – Κανένα στην Καρδίτσα