Ορέστης Ψαχούλας : Η ανεργία στη χώρα μας σήμερα

04 Νοεμβρίου 2016

Τα σημάδια σταθεροποίησης του ποσοστού ανεργίας σε υψηλά επίπεδα δυναμιτίζουν  την οικονομία  και οδηγούν μαζί με μια σειρά μεταβλητών οικονομικών παραγόντων την εγχώρια οικονομία σε μια εύθραυστη ισορροπία τρόμου και την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat είναι τραγικά και αναδεικνύουν ένα σοβαρό  δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, με τους ανέργους να παραμένουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, χωρίς καμία προοπτική απασχόλησης. Αποσπώντας άλλη μια αρνητική πρωτιά στην Ευρωζώνη,η Ελλάδα εκτός από το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (σταθερά στο 23% έναντι 19,6% στην Ισπανία και 3,9 στη Μάλτα) κατάφερε να εντάξει στη αγορά εργασίας  μέσα στο πρώτο τρίμηνο του  2016 μόλις το 4,3% των ατόμων που ήταν άνεργοι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015.Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι υπερτριπλάσιο, ανέρχεται  σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε 15,4%.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το σημαντικά και σταθερό υψηλό ποσοστό ανεργίας παράλληλα με τις δραματικά περιορισμένες  πιθανότητες επιστροφής στην εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους δημιουργούν αρνητικότατες προοπτικές για την ελληνική ανάπτυξη καθώς και  συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχιας. Η έλλειψη προοπτικής συνδέεται άμεσα με το άκρος ανησυχητικά υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα μας , που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat  στο τέλος  του 2015 έφθανε στο 18%, έναντι 4,8% στις 28 χώρες της Ε.Ε. Και αυτή με τη σειρά της μειώνει την όποια αναπτυξιακή δύναμη μπορεί να έχει μια οικονομία, καθώς η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η χωρίς αποτέλεσμα  αναζήτηση  εργασίας πάνω από 12 μήνες, δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα  και την κοινωνία και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων.

Η συνεχής ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί στην δραματική αύξηση των ποσοστών ανεργίας και καθιστά τις προοπτικές για τη χώρα άκρως ανησυχητικές. Η μόνη λύση είναι η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την προσέλκυση ξένων μακροπρόθεσμων ιδιωτικών κεφαλαίων. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται   σοβαρή προετοιμασία και κατάρτιση ενός  σχεδίου για την Αναπτυξιακή στρατηγική της ελληνική οικονομίας που όπως διαφαίνεται δεν αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Η οποία μέσα από γενικολογίες και παλιές εκθέσεις ιδεών για την Ανάπτυξη και την Οικονομία δεν διαθέτει καμία συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική.

Αν δεν αλλάξουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης με την αναπτυξιακή πολιτική να τίθεται ως βασική  προτεραιότητα σε όλα τα κυβερνητικά σχέδια η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού θα συνεχίζεται, η ανεργία θα παραμένει σε αβάσταχτα επίπεδα η κατανάλωση θα συρρικνώνεται και η εμπιστοσύνη στην πολιτική στη δημοκρατία και στην Ευρώπη συνεχώς θα μειώνεται.

 

Άρθρο του Ορέστη Ψαχούλα,  Εντεταλμένου Σύμβουλου Εμπορίου-Ανάπτυξης-Απασχόλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Φεβρουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829