Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Καπράνας για το προσφυγικό


Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε στον τύπο διάφορα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε ανθρώπους επώνυμα και ανώνυμα για τη βοήθεια που προσέφεραν στους Σύριους πρόσφυγες από την ημέρα του εγκλωβισμού τους στο νέο Μοναστήρι και στη συνέχεια κατά τη διαμονή τους στο Σμόκοβο.

Δυστυχώς όμως ηθελημένα ή μη δεν είδα καμία αναφορά σε δύο ομάδες ανθρώπων που η συμβολή τους στο να γίνουν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων πιο ανθρώπινες ήταν καθοριστική αλλά και το πιο σημαντικό διαρκής.

Ήταν τα μέλη από το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Καρδίτσας ( Τ.Ε.Ι) που από την πρώτη στιγμή του εγκλωβισμού των 5 λεωφορείων με 250 πρόσφυγες μεταξύ των οποίων  μικρά παιδιά και πολλά μωρά, που ήταν ταλαιπωρημένα, υποσιτισμένα, άρρωστα κινητοποιήθηκαν για την άμεση ανακούφιση κάποιων αναγκών, άρχισαν να μαζεύουν τρόφιμα, να τα διανέμουν κάθε μέρα και όταν μεταφέρθηκαν στο Σμόκοβο, σε καθημερινή βάση ήταν εκεί και βοηθούσαν στην οργάνωση, πήγαιναν από δωμάτιο σε δωμάτιο μοίραζαν τρόφιμα, ρωτούσαν για τις ανάγκες τους.

Η δεύτερη ομάδα ήταν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης  στους πρόσφυγες

( Καρδίτσας) η οποία δημιουργήθηκε με την συμμετοχή του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Καρδίτσας, του συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων, του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, του ορειβατικού συλλόγου, του Δικτύου ΕΡΤ Θεσσαλίας – Στούντιο Καρδίτσας, του Αντιφασιστικού μετώπου αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, φοιτητών, μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες και άλλων αλληλέγγυων πολιτών.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες δημιουργήθηκε για να υψώσουμε τη φωνή μας, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να φανεί αλληλέγγυος και να αντιταχθεί στον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις, στους βομβαρδισμούς και τους πολέμους.

Στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, κάτι το οποίο το ξέρουμε πολύ καλά εμείς οι Έλληνες. Θεωρήσαμε καθήκον μας να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε ασφαλή είσοδο και έξοδο των προσφύγων αυτών για τις χώρες που έχουν επιλέξει.

Για τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης περίθαλψης, σίτισης για όσο καιρό παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Εδώ και αρκετό διάστημα η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έχει προχωρήσει σε πολλές δράσεις, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και αποστολή αυτών στα νησιά που είχαν ανάγκη, δημόσιες παρεμβάσεις προς ενημέρωση του κόσμου με οπτικοακουστικό υλικό, διοργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων,  συναυλιών, προβολή ταινιών κ.λ.π.

Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε ότι εγκλωβίστηκαν πρόσφυγες στο Νέο Μοναστήρι ήταν εκεί, τη στιγμή που το κράτος και οι δομές του ήταν απών και ανίκανο να δώσει άμεσες λύσεις.

Οι πρώτες ενέργειες ήταν να βρεθούν γιατροί, φάρμακα και τρόφιμα, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, ενώ παράλληλα άρχισαν να συγκεντρώνονται φάρμακα, τρόφιμα, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια και ήταν συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα που έγινε.

Η δράση των μελών της Πρωτοβουλίας συνεχίστηκε και όταν 85 από τους πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στον Δημοτικό ξενώνα στο Σμόκοβο.

Βοηθήσαμε όλοι μαζί, σε συνεργασία με την γιατρό την Λία που επί μέρες εθελοντικά πρόσφερε τις υπηρεσίες της να οργανωθεί καλύτερα η διαβίωση αυτών των ανθρώπων για όσο διάστημα θα έμεναν εκεί.

Υπήρχαν αρκετοί ακόμα εθελοντές που βοηθούσαν και οι οποίοι έδειχναν πραγματικά  ΤΙ σημαίνει εθελοντισμός, αλληλεγγύη, ανθρωπιά.

Ειλικρινά αισθάνθηκα την ανάγκη να τα γράψω αυτά γιατί σε αυτή την προσπάθεια που έγινε συμμετείχαν πολλοί και είναι κρίμα και άδικο αυτοί που προσφέρουν να μένουν στην αφάνεια.

Προηγούμενο άρθρο Πώς κατανέμονται τα ποσά των ΚΑΠ στους Δήμους του Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο 20 χρόνια Δημοτικό Χορευτικό «Μαίρη Ιωαννίδου» - Αφιερωμένη στην δωρήτρια η φετινή συνεστίαση