Ειδήσεις

ΠΑΜΕ Καρδίτσας: Η καραμέλα της ατομικής ευθύνης έλιωσε!!


Καθημερινά επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις που από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της επιδημίας είχαν επισημάνει τόσο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Νομού Καρδίτσας, όσο και δεκάδες άλλα σωματεία και φορείς: κυβέρνηση και εργοδοσία θωρακίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων, και θυσιάζουν για αυτά την υγεία του λαού.

Στην μακριά λίστα των χώρων εργασίας που γίνονται πηγή μετάδοσης του κορονοϊού μπαίνουν κάθε μέρα και περισσότεροι χώροι δουλειάς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, η εργοδοσία απειλεί τους εργαζόμενους να μην πουν τίποτα σε κανέναν, προφανώς ζυγίζοντας ως σημαντικότερο το να μείνει ανοιχτό το κατάστημα, από το να προστατευτούν το σύνολο των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό, να του κουνάν το δάχτυλο, και να του μεταθέτουν την ευθύνη για την εξάπλωση των κρουσμάτων.

 • Είναι ατομική η ευθύνη των εργαζόμενων όταν δουλεύουν χωρίς να τηρούνται έστω και τα ελλιπή μέτρα προστασίας που αποφάσισε η κυβέρνηση;
 • Είναι ατομική η ευθύνη του λαού που στοιβάζεται καθημερινά στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθεί;
 • Είναι ατομική μας ευθύνη η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπου ουσιαστικά είναι έτοιμο να καταρρεύσει σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν λίγοι περισσότεροι από τους σημερινούς νοσούντες;
 • Είναι ατομική ευθύνη όταν στον Δήμο Καρδίτσας δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και η διεύθυνση του δήμου προτρέπει εργαζόμενους που ανήκουν στης ευπαθείς ομάδες, να κάνουν οι ίδιοι αίτηση για να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας;

Η ευθύνη είναι συλλογική και ανήκει:

 1. Στην κυβέρνηση, που εξαγόρασε μέσα από την καραντίνα πολύτιμο χρόνο, όπως είπε, και αντί να τον διαθέσει για να συμμαζέψει το χάλι που επικρατεί στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, αντί να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, και να δώσει στους ήρωες γιατρούς τα εφόδια που απαιτούνται, πήρε μέτρα μόνο για να μην χάσουν κανένα ευρώ από τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.
 2. Στην εργοδοσία, που με αφορμή την πανδημία, μεγάλωσε το οπλοστάσιο ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, και μετατρέπει τους χώρους εργασίας σε κέντρα μετάδοσης του κορονοϊού, βάζοντας σαν αποκλειστική προτεραιότητα τα κέρδη της.

Για ακόμη μια φορά γίνεται εμφανές, πως ο μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τα σωματεία μας, για την προστασία της υγείας μας, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Να μην μείνει κανένας μόνος του, φοβισμένος, να μην νιώσει κανένας ανήμπορος μπροστά στον εργοδότη του.

Απαιτουμε

 • Εδώ και τώρα ενίσχυση του συστήματος υγείας, των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας υγείας συνολικά.
 • Άμεση ενημέρωση όλων των εργαζόμενων σε κάθε κατάστημα που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.
 • Δωρεάν τεστ, και προληπτικά, στους εργαζόμενους
 • Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας, μέτρα ατομικής προστασίας.
 • Τακτική απολύμανση όλων των εμπορικών καταστημάτων.
 • Καμιά δυσμενής αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζόμενων! Την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία.
 • Κανένας χωρίς επίδομα, καμιά απόλυση!

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινάνε οι προπονήσεις/εγγραφές στα τμήματα του Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων
Επόμενο άρθρο Από την εκπαιδευτική αξιολόγηση στην αποτελεσματική διδασκαλία