Ειδήσεις

Πεζοπορία από τον Αγ. Νικόλαο Αργιθέας στο Ανθοχώρι


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στην αναζήτησή του για πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές της περιοχής μας δεν μπορούσε να μην ξεχωρίσει αυτήν που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία των περιοχών εκατέρωθεν του ορεινού όγκου της Καζάρμας. Η Καζάρμα με υψόμετρο 1977 μέτρα στέκεται ανάμεσα στην Καράβα (2184 μέτρα) και το Βουτσικάκι (2152 μέτρα) στους ψηλότερους απ’ αυτήν ορεινούς όγκους της με τους οποίους σχηματίζει την οροσειρά των Βόρειων Αγράφων.

Η ορεινή αυτή διαδρομή ήταν η μοναδική δίοδος επικοινωνίας της ανατολικής Αργιθέας με το οροπέδιο της Νευρόπολης και με τον κάμπο της Καρδίτσας, ήταν  πολυσύχναστη και σε πολλά σημεία πλακοστρωμένη. Κάτοικοι και εμπορεύματα περνούσαν από την μια μεριά στην άλλη για αιώνες, μέχρι που οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα αντικατέστησαν τα μονοπάτια και τα ζώα. Είναι ευτύχημα που επιλέχτηκε η άλλη πλευρά του βουνού για την σύγχρονη οδική σύνδεση και έτσι έμεινε ανέγγιχτη η παλιά διαδρομή η οποία χρησιμοποιείται από  τότε, μόνο από τους βοσκούς και τα κοπάδια τους, τους κυνηγούς και τους ορειβάτες…

Ο χρόνος βέβαια δεν άργησε να αφήσει τα σημάδια του, χωρίς συντήρηση το πλακόστρωτο σε πολλά σημεία είναι κατεστραμμένο και οι ξερολιθιές που το προφύλασσαν και το στήριζαν φθαρμένες. Η όμορφη μονότοξη πέτρινη γέφυρα στην θέση Καμάρα δεν θα ήταν πια στη θέση της χωρίς την φροντίδα που δέχτηκε από την πολιτεία πριν μερικά χρόνια.

Αυτήν την ιστορική διαδρομή αποφάσισαν  να ”αναστήσουν ”  οι εθελοντές του ΕΟΣΚ. Με αρκετές επισκέψεις στην περιοχή για συλλογή στοιχείων, με μερικές αλλαγές στην αρχική χάραξη, γιατί λόγω των δασικών δρόμων που διανοίχτηκαν στην περιοχή αλλά της αχρησίας και της διάβρωσης του εδάφους σε πολλά σημεία, εξαφανίστηκαν αρκετά τμήματα της παλιάς διαδρομής. Έτσι λοιπόν το έργο της ανεύρεσης της διαδρομής και ο καθαρισμός της δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση

Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες εθελοντικής εργασίες,  στο πεδίο, αλλά και στον σχεδιασμό, μέχρι να καταλήξουν στην  τελική μορφή του, ενώ για τη σηματοτοδότηση χρειάστηκαν αρκετές επισκέψεις από ομάδες εθελοντών, περίπου 500 βίδες και καρφιά, 380 σήματα κατεύθυνσης, 17 πινακίδες κατεύθυνσης, 4 πίνακες με χάρτη του μονοπατιού και 15 μεταλλικοί στύλοι.  Όλα τα υλικά διατέθηκαν από τον Δήμο Μουζακίου.

Στα πλαίσια των εξορμήσεών του ο ΕΟΣΚ οργάνωσε την Κυριακή,  πεζοπορία στην συγκεκριμένη διαδρομή.  Το λεωφορείο άφησε τους τριανταπέντε ορειβάτες, μεταξύ αυτών και τρία δεκάχρονα παιδιά, στον Αγ. Νικόλαο και αψηφώντας την πυκνή βροχή, ακολούθησαν το πιο όμορφο ίσως, μονοπάτι των Αγράφων. Αλπικό τοπίο, παλιό καλντερίμι, οξιές, έλατα, καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια, παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι, φαράγγι, και εντυπωσιακοί καταρράκτες  συντροφεύουν όλη την πορεία μέχρι που φτάνουνε στην εντυπωσιακή πετρόχτιστη  ξενοδοχειακή μονάδα  Montanema, όπου έχει κέρασμα με  σπιτική λεμονάδα. Από κει ακολουθώντας το πανέμορφο φαράγγι του Ανθοχωρίτη,  το μονοπάτι καταλήγει στον ανακαινισμένο παλιό νερόμυλο, όπου έγινε και μικρή τελετή εγκαινίασης της σήμανσης του μονοπατιού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΣΚ Παντελής Μανώλης, έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην διαδικασία συντήρησης και σηματοδότησης του μονοπατιού, αλλά και στην ανάγκη να βοηθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι τοπικές κοινωνίες στην ανάδειξη και την συντήρηση όλων των μονοπατιών και ευχαρίστησε τον δήμο Μουζακίου για τα υλικά που διέθεσε αλλά και τους εθελοντές για τη σπουδαία δουλειά που έγινε.

Κατόπιν έκαναν έναν σύντομο χαιρετισμό οι παρευρισκόμενοι, ο πρόεδος της τοπικής κοινότητας Ανθοχωρίου Παναγιώτης Τσίγκας, ο αντιδήμαρχος Μουζακίου Θωμάς Καλλιώρας , ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας,  αλλά και ο σπουδαίος ορειβάτης  Νίκος Κρούπης, στέλεχος του   δήμου Μουζακίου και μέλος του ΟΠΟ Πύλης, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για τις δράσεις του ΕΟΣΚ αλλά και αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ τους.

Ακολούθησε κέρασμα με λουκούμια, προσφορά του παντοπωλείου ”Αμάραντες Γεύσεις” και τσίπουρο προσφορά του κτήματος ”Λιάππα” από το Μουζάκι, αμφότεροι μέλη του ΕΟΣΚ και η μέρα τελείωσε με φαγητό και κρασί στην εξαιρετική ταβέρνα του Ανθοχωρίου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ιερά Παράκληση υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις τας πανελληνίους εξέτασεις
Επόμενο άρθρο Τα αιτήματα του Δ. Πλαστήρα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής