Ειδήσεις

Ρήγα Βελεστινλή, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, η Επανάσταση


Η Χάρτα της Ελλάδος, ο μεγάλος χάρτης του Ρήγα Βελεστινλή, διαστάσεων σχεδόν 2×2 μ., είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Επανάσταση του 1821. Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς εδώ και πολλά χρόνια συντελεί με σειρά εκδηλώσεων στην ανάδειξη και ερμηνεία του πλούσιου και πολυσήμαντου ιστορικού και θεματικού περιεχομένου της Χάρτας, σε μια περιήγηση στους τόπους, τους συμβολισμούς, τα κρυμμένα μηνύματά της, που μας οδηγούν να κατανοήσουμε το όνειρο του δημιουργού της για την Επανάσταση και την Ελευθερία και το όραμά του για μία ελεύθερη, ευνομούμενη Πολιτεία ισονομίας και δικαιοσύνης.

Η διήμερη εκδήλωση Ρήγα Βελεστινλή, «Χάρτα της Ελλάδος»: Η Εποχή, ο Χάρτης, η Επανάσταση, αποτελεί την τρίτη ευτυχή συνεργασία του ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς με τα ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και τις Διευθύνσεις Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, καθώς και με τη συμβολή του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μία διάλεξη για το ευρύ κοινό, συναυλία με έργα ελληνικής μουσικής και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, 19:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

  • E.Αγγελίνα, Προϊσταμένη ΓΑΚ Αρχεία Ν. Καρδίτσας, Προλεγόμενα
  • Δρ. Μ. Παζαρλή, ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Ρήγα Βελεστινλή, ‘Χάρτα της Ελλάδος’: η Εποχή, ο Χάρτης, η Επανάσταση.
  • Συναυλίαμε το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ηλία Παππά

 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη Χάρτα του Ρήγα σε ομοιοτυπικό αντίγραφο υψηλής πιστότητας.

 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

«Η Χάρτα του Ρήγα στον ψηφιακό κόσμο»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, στο 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας.

Πληροφορίες

ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Καρδίτσας, 2441071631

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνδιοργάνωση: ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Καρδίτσας | ΓΑΚ-ΙΑΜ- Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς | Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας | Διεύθυνση Α΄θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας | Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας

Συμβολή: Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

Υποστήριξη: Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας | Δήμος Καρδίτσας

Ευχαριστούμε τις κκ. ΕυαγγελίαΜάνου, φιλόλογο, και Μυρτώ Παϊζάνου, καθ. γαλλικής φιλολογίας,για την παραχώρηση των τμημάτων τους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Φοιτητών στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός