Συνάντηση του Αμφικτιονικού Συμβουλίου με την Ο.Ε. του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος

12 Φεβρουαρίου 2018

Στα Μεγάλα Καλύβια, το ιστορικό για τους αγώνες χωριό του κάμπου των Τρικάλων, συναντήθηκε το Αμφικτιονικό Συμβούλιο με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος με ένα και μοναδικό στόχο: Την καλύτερη δυνατή διοργάνωση του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων, που σκοπό έχουν να αναδείξουν όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Καραγκούνηδων, που με τα πέρασμα των χρόνων άρχισαν να ξεθωριάζουν και να σβήνονται από τις μνήμες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, στη Δυτική Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Μεγάλα Καλύβια, όπου χτυπάει ακόμα ζωντανά η καρδιά των Καραγκούνηδων,  θα οργανωθεί μια σειρά εκδηλώσεων με σημαντικότερη αυτή  του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6, και 7 Σεπτεμβρίου του 2018 με θέμα «Η Πολιτιστική κληρονομιά της Πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτισμική της διαχείριση».

Η Πεδινή Θεσσαλία διαθέτει μια πλούσια και μεγάλης ιστορικής αξίας πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δημιουργήθηκε από τους αυτόχθονες ελληνόφωνους κατοίκους της, που οι ρίζες τους φθάνουν εκεί που η ιστορία συναντά τους θεσσαλικούς μύθους. Ως φυσικοί κληρονόμοι τους έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε, να αναδείξουμε και να διαχειριστούμε τον πανάρχαιο αυτόν πολιτισμό, που στην πορεία του αγκάλιασε και ενσωμάτωσε και πολιτισμικά στοιχεία άλλων πληθυσμιακών ομάδων.

Στόχος του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου  είναι:

  • να γίνει καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πεδινής Θεσσαλίας,
  • να τονιστεί η ανάγκη διατήρησης και αποτροπής της καταστροφής της,
  • να αναδειχτεί και να ενταχτεί στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή
  • και να γίνει σωστή διαχείριση όλων των σπουδαίων στοιχείων που την χαρακτηρίζουν.

Εκτός από το Συνέδριο οι Καραγκούνηδες και οι φίλοι τους θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον Τρανό χορό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Επίσης, θα τους δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας, καραγκούνικης ενδυμασίας και χρηστικών αντικειμένων του καραγκούνικου νοικοκυριού.

Κατά τη διάρκεια του Ανταμώματος θα τιμηθούν τρεις σημαντικοί άνθρωποι, οι οποίοι τίμησαν με την προσφορά τους τη Θεσσαλία. Είναι ο Γάλλος φιλέλληνας επιγραφολόγος και ιστορικός Μπρούνο Ελλύ, ο σπουδαίος καραγκούνης ζωγράφος Χρήστος Καρράς από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε τη Θεσσαλία ποικιλοτρόπως μέσα από το επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο του.

Πολλές και ποικίλες ήταν οι προτάσεις από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση των Μεγάλων Καλυβίων. Οι οργανωτές θα τις αξιολογήσουν και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, καθώς και τα ονόματα που θα στελεχώσουν τις επιτροπές, που πρόκειται να δημιουργηθούν.

 

 

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031