Ειδήσεις

Συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου στο Ζάππειο


Ο συνθέτης Θωμάς  Μπακαλάκος δίνει συναυλία στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2019, στιςεννιά-Σεπτεμβρίου και ώρα οκτώ το βράδυ, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Εκδοτών Ελλάδας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο συνθέτης με το μουσικό του σύνολο ΑΝΕΛΙΞΗ, αποτελούμενο από έξι κορυφαίους μουσικούς της πατρίδας μας, θα παρουσιάσει μια επιλογή από τις χαρακτηριστικότερες μουσικές του νουβέλες, με κορμό του προγράμματος τις μουσικές του νουβέλες από τα συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

Την Ελληνική Μουσική Γλώσσα, ως μέσον έκφρασης μουσικών ιδεών και σύνθεσης μουσικών έργων, φέρνει στο προσκήνιο ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, με τα έργα του κλασικής μουσικής και ιδιαίτερα με τις μουσικές του νουβέλες, ένα νέο είδος μουσικών έργων σύγχρονης μουσικής δωματίου, με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν έργα ελληνικά, δηλαδή έργα με ελληνικό πρόσωπο.

Το έργο του συνθέτη αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ οι μουσικές του νουβέλες προβάλλονται ως νέο είδος στη μουσική παγκοσμίως.

Η συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου στο 48ο Φεστιβάλ βιβλίου θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο Η λογοτεχνια επι σκηνής, που είναι και ο τίτλος του Φεστιβάλ, δεδομένου ότι για τη σύνθεση κάθε μουσικής του νουβέλας, αλλά και κάθε άλλου έργου του,βασικό λειτουργικό ρόλο παίζει το Κείμενο Εργασίας, στο οποίο ο συνθέτης, εξαντλώντας τις λογοτεχνικές του δυνατότητες, διατυπώνει  αυτά που με μουσικό τρόπο θέλει να εκφράσει.

Αλλά και στα έργα φωνητικής μουσικής του συνθέτη,η λογοτεχνία είναι παρούσα και πέρα από το απαραίτητο Κείμενο Εργασίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Στο γνωστό ορατόριο του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 2001, υπό τη διεύθυνση του εθνικού μας μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή. Θεωρείται μεγαλειώδες έργο και ένα από τα πολύ λίγα αμιγώς συμφωνικά έργα των τελευταίων δεκαετιών. Η παρτιτούρα του εκδόθηκε από το μουσικό οίκο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ. Το έργο παίχτηκε στο Ηρώδειο, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και το κανάλι της βουλής, ενώ αποσπάσματα του παίχτηκαν στο CNN. Το ορατόριο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ έχει επιλεγεί και από ξένες συμφωνικές ορχήστρες, όπως του Κάιρου και τηςΦλωρεντίας τν Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης στο έργο του ΕΛΕΝΗ για  συμφωνική ορχήστρα και φωνή, σε ποίηση του βραβευμένου με κρατικό βραβείο ποίησης Πάνου Κυπαρίσση, έπαιξε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τραγουδιστή το διάσημο Έλληνα τενόρο Ζάχο Τερζάκη, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα.

Σε άλλα έργα του που έπαιξαν άλλες μεγάλες ορχήστρες, όπως η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Σόφιας, οι δημοτικές ορχήστρες του δήμου Αθηναίων, του δήμου  Θεσσαλονίκης και άλλες.

Στο έργο του Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, μελοποίηση, σε μορφή ορατόριου μεγάλης διάρκειας, του κειμένου περί αγάπης του Αποστόλου Παύλου, από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή, παίχτηκε στο λιμανάκι της Γλυφάδας, στον προαύλιο χώρο του παλαιοχριστιανικού ναού Αποστόλου Παύλου, του 3ουμ.Χ αιώνα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Από εκεί φέρεται ότι αναχώρησε ο Απόστολος Παύλος όταν τελείωσε τη διδασκαλία του στην Αθήνα.

Με κορμό αυτό το ορατόριο, ο συνθέτης  σχεδίασε και άλλα δύο έργα με θέμα πάλι την αγάπη, για να αποτελούν το πρόγαμα μιας συναυλίας θρησκευτικής συμφωνικής μουσικής, διάρκειας δύο ορών με τίτλο ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

Όνειρο του συνθέτη είναι να γίνει η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ του χρόνου το Καλοκαίρι στα ΜΕΤΕΩΡΑ,σε ανοιχτό χώρο,ανάμεσα στους βράχους των μετεώρων.

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων ΘΡΙΣΚΕΥΤΙΚΟΎ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, του υπουργείου Τουρισμού,  ώστε με την αρμόζουσα προβολή τα ΜΕΤΕΩΡΑ και η ευρύτερη περιοχή, να γίνουν τόπος τουριστικού προορισμού.

Στη συναυλία του συνθέτη στο Φεστιβάλ Βιβλίου  2019 στο Ζάππειο, θα ακουστούν οι μουσικές νουβέλες.

1-      ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ  για κουαρτέτο εγχόρδων, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

2-     ΙΟΝΙΟ-Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ για κλαρινέτο και βιόλα, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων Νήσων».

 3-      ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΈΑΣ τρίο για κλαρινέτο, πιάνο και βιολί,από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

4-      ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ  για κουαρτέτο εγχόρδων, από τη συλλογή  «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

5-     ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΝ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ για πιάνο, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου»

6-      ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ σεξτέτο για κουαρτέτο εγχόρδων κλαρινέτο και πιάνο, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

Ερμηνεύουν οι κορυφαίοι μουσικοί: 

Απόστολος Παληόςσόλο πιάνο.

Κουαρτέτο  L’ anima:

Στέλλα Τσάνηπρώτο βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλοδεύτερο βιολί, Ηλίας Σδούκοςβιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο.

Στο κλαρινέτο ο Άγγελος Πολίτης

Προλογίζει η γνωστή παραγωγός του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΑ και μουσικός με πολύ καλές σπουδές.

Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Το κείμενο αυτό συμπεριέλαβε το Φεστιβάλ Βιβλίου στο εκατό σελίδων πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του ΣΕΑΝ στον Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεο
Επόμενο άρθρο Η αγροτική Ιστορία της Θεσσαλίας σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι