Ειδήσεις

Συνεχίζεται η Έκθεση Λουκάς Βενετούλιας στη Δημοτική Πινακοθήκη


Περιηγήσεις στον χώρο και στην κοινωνική ζωή. Το αστικό και κοινωνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο. Η Σαντορίνη επίσης, όπως και περιστατικά από την πολιτική καταπίεση της δικτατορίας. Ο αστικός ιστός, τα βιομηχανικά κτήρια, οι ψηλές πολυώροφες πολυκατοικίες με τις τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες και τις βαριές σκιές, οι πολύβουοι δρόμοι, τα οικιστικά συμπλέγματα, το κοίταγμα της πόλης από ψηλά. Κυρίως το λιμάνι σε πολλές εναλλαγές. Η εμφατική απουσία των ανθρώπων κι η ακόμη πιο έντονη παρουσία των προβλημάτων τους. Πλήρης έλλειψη νοσταλγικής και ηθογραφικής διάθεσης – προσήλωση μόνον στο παρόν. Αινιγματικές σκιές και εκκωφαντικές σιωπές. Σκούρα υποβλητικά χρώματα. Παρουσίες και απουσίες. 108 ζωγραφικά έργα που καταγράφουν την κυρίαρχη οπτική συνθήκη και την σχολιάζουν κριτικά με μέτρο πάντοτε την ανθρώπινη κλίμακα.
Η ζωγραφική του Λουκά Βενετούλια είναι όχημα γι΄ αυτήν την διαδρομή. Το βλέμμα του πάντοτε διεισδυτικό. Ο καλλιτέχνης αποτελεί μία σημαντική παρουσία της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα μία εξέχουσα φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης.
Μια ανοιχτή ξενάγηση – αφορμή για να συζητήσουμε γι΄ όλα αυτά και για πολλά ακόμη, καθώς θα βλέπουμε παρέα την έκθεση: Λουκάς Βενετούλιας (1930 – 1984): Πολιτική και Μεταφυσική Διάσταση στο εικαστικό του έργο. Μία έκθεση που επιμελήθηκε η Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικός Τέχνης, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Διάρκεια έκθεσης: 2. 3. 2018 – 14. 4. 2018
ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9 π.μ. – 1 μ.μ. & 5 μ.μ. – 8 μ.μ. (ή 6 μ.μ. – 9 μ.μ. θερινό)
Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8 π.μ. – 2 μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

Προηγούμενο άρθρο Η ομάδα δρόμου της IPA στον 13ο Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος
Επόμενο άρθρο 35 μετάλλια στα Ιπποκράτεια 2018 για ΑΚΑΚ & ΑΣΚ Ολυμπιακό