Ειδήσεις

Ταξίδι μ’ ένα γυάλινο μπουκάλι, ένα μοβ μαρκαδόρο και το αντίο του Καλτσούλη


Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 1 Ιουλίου, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που για μια ακόμη χρονιά (8η συνεχόμενη), υλοποιούνται από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

«Αντίο Καλτσούλη», ήταν το θέμα στη δράση που πραγματοποιήθηκε στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου». Διαβάσαμε στα παιδιά το ωραίο βιβλίο της Claudia Benjamin «Αντίο Καλτσούλη» από τις εκδόσεις Κόκκινο. Η φιλία ενός αγοριού μ’ ένα περίεργο κουνέλι με μακριά, «πεσμένα» αυτιά και η ζωοφιλία είναι τα κεντρικά μηνύματα του βιβλίου. Έτσι τα παιδιά, μετά την ανάγνωση της ιστορίας, έγραψαν σε ειδικό έντυπο, τις πολλές και ενδιαφέρουσες σκέψεις του Καλτσούλη, αλλά και τις δικές τους!

Τέλος με κουβάρια κλωστής, σχημάτισαν στα δέντρα του πάρκου, έναν ιστό αράχνης και προσπάθησαν να μην πέσουν στα δίχτυα της ή να σπάσουν τον ιστό της!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», διαβάσαμε το πολύ όμορφο βιβλίο του Crockett Johnson «Ο Χάρης και ο μοβ μαρκαδόρος» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο μικρός Χάρης μ’ ένα και μόνο μοβ μαρκαδόρο, έφτιαξε έναν ολόκληρο κόσμο, όπως τον ήθελε αυτός!!! Το ίδιο έκαναν και τα παιδιά με τη φαντασία τους… κι έναν μοβ μαρκαδόρο!!!

Τα δύο παραπάνω προγράμματα σχεδιάστηκαν από την Κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και υλοποιήθηκαν στην πρώτη καλοκαιρινή Εκστρατεία (όπου δεν συμμετείχαν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.) που οργάνωσε το Future Library.

Μπορείς να ταξιδέψεις μ’ ένα γυάλινο μπουκάλι; Το ταξίδι ξεκίνησε μ’ ενθουσιασμό και ελπίδα για όμορφες διαδρομές, εμπειρίες και στόχο… την Ιθάκη. Δεν φοβήθηκαν τα παιδιά τους Κύκλωπες, ούτε τους Λαιστρυγόνες, ήταν παιδιάμε δύναμη, από την παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού».

Διαβάσαμε το ωραίο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Το ταξίδι του Οδυσσέα» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και σαν το μυθικό ήρωα, αισιόδοξοι και τολμηροί, κάναμε τα σχέδια για το μέλλον, ως την ίδια μέρα του χρόνου!!! Καλή αντάμωση και σ’ ένα χρόνο, όλοι μαζί ξανά στη βιβλιοθήκη για ν’ ανοίξουμε τη χρονοκάψουλα!!!

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, οι δράσεις συνεχίζονται στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Αντίο Καλτσούλη… Διαβάζουμε το βιβλίο “Αντίο Καλτσούλη” του Benjamin Claud από τις εκδόσεις κόκκινο και παίζουμε παιχνίδια με κουβάρια και κλωστές.

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – Ο μωβ μαρκαδόρος του Χάρη. Διαβάζουμε την ιστορία του Χάρη, «Ο Χάρης και ο μωβ μαρκαδόρος» του Crocket Johnson από τις εκδόσεις Καστανιώτης και με τη βοήθεια μιας γραμμής και της φαντασίας μας, σχεδιάζουμε σιγά σιγά έναν ολόκληρο κόσμο!!!

Και οι δύο δράσεις σχεδιάστηκαν από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και πραγματοποιήθηκαν στην καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2012 που οργάνωσε το Future Library.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Ίχνη σε αλεύρι και νερό.

Με απλά καθημερινά υλικά και τρόφιμα, όπως ένα σακουλάκι αλεύρι, μια λεκάνη με νερό και μερικά φασόλια, παίζουμε με τα παιδιά τα πιο διασκεδαστικά καλοκαιρινά παιχνίδια!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν τα «ίχνη» τους και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform?vc=0&c=0&w=1

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Πικετοφορία ενάντια στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων
Επόμενο άρθρο Δημιουργία Film Office στην Περιφέρεια Θεσσαλίας