Ειδήσεις

Τερματίζονται τα έκτακτα μέτρα μετά την εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού σε πρόσφυγα


Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, με το γνωστό αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, ως εταιρεία των τοπικών φορέων, ενημερώνει την τοπική κοινωνία ότι τερματίζονται τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν μετά την εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού σε ωφελούμενο του προγράμματος ΕSΤΙΑ, το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Τρίτη έληξε η καραντίνα στην οποία είχαν υποβληθεί οι κάτοικοι των 7 διαμερισμάτων του προγράμματος, με τους οποίους ο ασθενής είχε άμεση ή έμμεση επαφή, ενώ ο ίδιος, εντός των επομένων ωρών, θα εξέλθει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, πλήρως αποθεραπευμένος. Έτσι, το Σύστημα Υγείας απέδειξε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του, τόσο στην αρχική διαχείριση του κρούσματος στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, όσο και στο στάδιο της θεραπείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Σε όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία των στελεχών της εταιρίας με τα στελέχη του Συστήματος Υγείας ήταν στενή, άψογη και αποτελεσματική.

Τίποτα από τα παραπάνω δε θα ήταν όμως εφικτό χωρίς την άψογη συνεργασία από τη μεριά των προσφύγων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που όχι μονάχα σεβάστηκαν αλλά τήρησαν με υπομονή και υποδειγματικό ζήλο όλα τα μέτρα.

Όπως είναι γνωστό, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα διάδοσης του ιού, είχαν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα:

  • Τέθηκαν σε καραντίνα 7 διαμερίσματα, στα οποία περιλαμβάνονταν η κατοικία του πρώην ασθενούς και όλα τα διαμερίσματα στα οποία διέμεναν άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση επαφή μαζί του,
  • Πραγματοποιήθηκε απολύμανση σε όλα τα διαμερίσματα για προληπτικούς λόγους,
  • Η τροφοδοσία των ατόμων που διέμεναν στα παραπάνω διαμερίσματα για το διάστημα της καραντίνας γινόταν μέσω στελεχών της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, τα οποία μετέφεραν τρόφιμα στις οικογένειες λαμβάνοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας,
  • Η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν επίσης από στελέχη της εταιρίας.
  • Τέλος, το Κοινωνικό Φαρμακείο χορήγησε αρκετά φάρμακα που χρειάστηκαν οι ωφελούμενοι για την αντιμετώπιση υποκείμενων νοσημάτων, κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Τα παραπάνω μέτρα εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα με ενέργειες που υλοποιήθηκαν από άλλους επίσημους φορείς: ο Δήμος απολύμανε επιλεγμένους χώρους γύρω από τα παραπάνω διαμερίσματα και η Αστυνομία ενημέρωσε άμεσα τους συνεπιβάτες του ατόμου που στη συνέχεια νόσησε. Αποτέλεσμα αυτής της συντονισμένης δράσης ήταν η αποφυγή διασποράς του ιού.

Με την ευκαιρία του αίσιου τέλους αυτής της «περιπέτειας» θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις: Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση του Covid-19 ισχύουν για όλους. Ωστόσο, δεν βιώνουμε όλοι την απομόνωση και τη καραντίνα κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Ο προσφυγικός πληθυσμός δοκιμάστηκε σημαντικά από αυτή την πανδημία. Σε ό,τι αφορά τους ωφελούμενους του προγράμματος στέγασης στην Καρδίτσα, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε ότι αναγκάστηκαν να περάσουν τη περίοδο του εγκλεισμού και της καραντίνας με συγκατοίκους τους οποίους δεν επέλεξαν, μακριά από την οικογένειά τους και ό,τι τους είναι οικείο. Η άμεση επαφή με το υποστηρικτικό τους δίκτυο, που αποτελείται από τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος και τα φιλικά τους πρόσωπα, περιορίστηκε. Πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα και αγχώδεις διαταραχές βίωσαν, δυστυχώς, με μεγαλύτερη ένταση τη κρίσιμη αυτή περίοδο, ειδικά όταν διακόπηκαν οι τακτικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, που τους έδιναν μια αίσθηση συνέχειας και ενδυνάμωσης μέσα στην καθημερινότητά τους. Η πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας επηρεάστηκε επίσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον προσφυγικό πληθυσμό της πόλης για την υπομονή τους και τη συνεργασία τους καθ’ όλη  αυτή τη περίοδο, αλλά ειδικότερα για τις τελευταίες 14 ημέρες. Δεν το θεωρούμε δεδομένο. Βλέποντας τις τελευταίες ημέρες να προβάλλονται και άλλες περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ανοίξει ένας διάλογος σχετικά με το στίγμα που περιβάλλει τους νοσούντες από Covid-19.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών.  Μεγάλη ευθύνη για την έξαρση αυτών των φαινομένων φέρει μερίδα του τοπικού τύπου με τη δημοσίευση ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων.

Ως εταιρεία καταδικάζουμε κάθε απόπειρα στοχοποίησης και στιγματισμού του προσφυγικού πληθυσμού της πόλης μας. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί πράγματι προτεραιότητα. Ωστόσο δεν πρέπει ο φόβος  να παραγκωνίζει βασικές ανθρώπινες αξίες όπως η αλληλεγγύη και ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας, ειδικά τους ευάλωτους. Έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, με αισιοδοξία και σχέδια για την επανεκκίνηση των δράσεων ένταξης των ωφελούμενών μας και της απασχόλησής τους στις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες.

Λόγω του χαρακτήρα της, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας δεν περιορίζει το «προσφυγικό» μόνον στην ανθρωπιστική του διάσταση, αλλά λαμβάνει υπόψη και την αναπτυξιακή, η οποία είναι επίσης σημαντική και εφικτή.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης για την ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισε το όλο θέμα.

 

Προηγούμενο άρθρο Κυριακή του Αντίπασχα (της ψηλαφήσεως του Αγίου Αποστόλου Θωμά)
Επόμενο άρθρο Η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση