Τι έιναι τα ΚΤΕΛ

21 Ιουνίου 2009

 Τα ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων), είναι ιδιότυπες μεταφορικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν όλες τις δημόσιες τακτικές οδικές μεταφορές της χώρας μας (εκτός των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και τμήματος της Ρόδου).

Με το νόμο 2119/1952, δημιουργούνται τα ΚΤΕΛ σε κάθε νομό, με ορισμένη για κάθε ένα ΚΤΕΛ δικαιοδοσία και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, κατόπιν αδείας από την πολιτεία, εκτελούσαν συγκοινωνία και κάλυπταν τις αναγκες κάθε περιοχής.
Στη συνέχεια με το Ν. Δ. 102/1973 παίρνουν την μορφή των ΚΤΕΛ, που όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Με το νόμο 2163/2001, θεσπίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΤΕΛ τα οποία μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Το ΚΤΕΛ αποτελεί από το νόμο ηθελημένη (αναγκαστική) κοινή διοίκηση και διαχείρηση περισσοτέρων ατομικών ανεξάρτητων υπηρεσιών, δηλαδή θεωρείται μια κατηγορία «αναγκαστικού συνεταιρισμού» με κύριο οργανωτικό χαρακτηρισμό την ιδιοκτησία των λεωφορείων να ανήκει στους ιδιοκτήτες μετόχους και η χρήση στο Νομικό Πρόσωπο του ΚΤΕΛ Α.Ε. το οποίο είναι αρμόδιο για την καλύτερη οργάνωση της μεταφοράς των επιβατών.

Ιστορικό

Το ΚΤΕΛ Ν.Καρδίτσας λειτούργησε για πρώτη φορά το 1950 για να καλύψει τις ανάγκες του επιβατικού κοινού με μικρά λεωφορεία των δώδεκα και δεκατεσσάρων θέσεων.

Το 1952 ιδρύεται το 16ο ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας το οποίο εδρεύει επί της οδού Κολοκοτρώνη, έχοντας πρακτορεία στο Μουζάκι, Παλαμά, Σοφάδες, καθώς και στη Λάρισα και τα Τρίκαλα και θα παραμείνει έτσι ως το τέλος του 1967. Το 1968 συγχωνεύτηκαν τα 15 υπεραστικά ΚΤΕΛ της Ηπειρωτικής Ελλάδος καθώς και της Κρήτης σε οκτώ Κ.Τ.Ε.Υ.Λ. (ΚΤΕΛ Υπεραστικών Λεωφορείων).

Το 4ο Κ.Τ.Ε.Υ.Λ. Δημιουργείται στη Θεσσαλία με έδρα τη Λάρισα και το ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας συνενώνεται με τα ΚΤΕΛ των νομών Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Πιερίας. Η συνένωση αυτή διαρκεί πέντε χρόνια καθώς η λειτουργία του θεσμού των Κ.Τ.Ε.Υ.Λ. Παρουσίασε σοβαρά προβλήματα αναγκάζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών να προχωρήσουν στην κατάρτιση καινούριου σχεδίου.

Το 1973 βάσει του νομοθετικού διατάγματος 102, ξαναδημιουργείται το ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας, μορφή που συναντάμε ως καθεστώς λειτουργίας μέχρι και το 2003.

Το Νοέμβριο του 1994 θα εγκαινιαστεί επί της οδού Λ. Δημοκρατίας ο υπερσύγχρονος για την εποχή σταθμός του ΚΤΕΛ. Ο χώρος αυτό παραμένει ως έδρα ακόμα και σήμερα.

Παράλληλα το 1993 δημιουργήθηκε το γραφείο τουρισμού του ΚΤΕΛ Καρδίτσας με σκοπό τη διοργάνωση εκδρομών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το Σεπτέμβριο του 2003 το ΚΤΕΛ με την εφαρμογή του Ν. 2963/2001 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Διοίκηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας Α.Ε. Αποτελείται από εκπροσώπους των μετόχων του.

Απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος:

Τύμπας Σταύρος

Αντιπρόεδρος:

Ζάχος Κων/νος

Μέλη:

Γκέκας Κων/νος
Έξαρχος Δημήτριος
Φούντας Αντώνιος

Στόχος

Το ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας με ιστορία πενήντα και πλέον χρόνων στον τομέα των επιβατικών μεταφορών, προσπαθούσε πάντα να βελτιώνει τις υπηρεσίες που προσέφερε, ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο των λεωφορείων, κατασκευάζοντας σύγχρονο σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, επιτελώντας παράλληλα και ένα μεγάλο κοινωνικό έργο, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.

Υποδομές

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας, έχει έδρα την Καρδίτσα (Λ. Δημοκρατίας 56, Τ.Κ. 43100) με σύνδεση τακτικών γραμμών σ’ όλο το νομό καθώς και για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Πάτρα και Αιδηψό.
Διαθέτει συνολικά 82 λεωφορεία εκ των οποίων τα 2 είναι μικρολεωφορεία.
Με άδεια από τον ΕΟΤ έχει ιδρύσει γραφείο Γενικού Τουρισμού για την διενέργεια εκτάκτων γραμμών (εκδρομές, ναυλώσεις λεωφορείων) διαθέτοντας 2 τουριστικά λεωφορεία.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Σεπτέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC