Ειδήσεις

Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο


Στα εργοτάξια και στα γιαπιά επικρατεί μια εκρηκτική κατάσταση, με ωράρια ξεχειλωμένα, με ανασφάλιστη εργασία, που οργιάζει,με απουσία ελέγχων του ΣΕΠΕ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε τουλάχιστον 4 νεκρούς εργάτες και άλλους τραυματισμένους στις κατασκευές τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Την ίδια ακριβώς στιγμή, που αυξάνονται οι άνεργοι, που έστω και αυτό το επίδομα των 800 ευρώ δεν έχει καταβληθεί ακόμα σε όλους τους οικοδόμους, το μυαλό της κυβέρνησης της ΝΔ είναι στο πώς θα βάλει νέα εμπόδια στην οργανωμένη πάλη.

Το Συνδικάτο μας δηλώνει ότι θα είμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες που οργανώνουν την απάντηση απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να χτυπήσουν αλύπητα το δικαίωμα της απεργίας. Προσπάθειες που ήταν απαιτήσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοβιομήχανων, που βρίσκονταν στα χαρτιά κάθε κυβέρνησης, που υπηρέτησε με σθένος το μεγάλο κεφάλαιο, φέρνοντας πάντα για το λαό και τους εργαζόμενους επιπλέον βάρη.

Έχουμε ήδη συζητήσει το προηγούμενο διάστημα για τις ορέξεις τους να διαλύσουν τα συνδικάτα και να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την οργανωμένη πάλη, αυτή που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τα συμφέροντά τους.

Δηλώνουμε πως θα μας βρουν απέναντί τους. Αυτός ο χουντικός νόμος που σκέφτονται να φέρουν, ο νόμος που έχει στόχο να φέρει ξανά όπως σε άλλες εποχές το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία μας, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις συνελεύσεις μας, στις διαδηλώσεις, θα μείνει στα χαρτιά!

Απευθύνουμε το κάλεσμα σε κάθε εργάτη, οικοδόμο, εργαζόμενο και άνεργο, αλλά και σε κάθε τίμιο και συνειδητοποιημένο συνδικαλιστή, ακόμα και μέσα στο εργατικό κέντρο της περιοχής μας, που η σαπίλα του συμβιβασμού έχει βρωμίσει εδώ και χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι η στιγμή να αποδείξει ο καθένας μας σε ποια μεριά θα σταθεί, ποια συμφέροντα θα υπηρετήσει.

Γιατί με βάση το νέο νομοσχέδιο:

  • «Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης». (άρθρο 3)
  • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης «συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης». (άρθρο 4)
  • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί, «η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης». (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, «επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». (άρθρο 8)

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

  • «Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη». (άρθρο 14)
  • «Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας του». Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
  • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
  • «Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων» κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

Θα μείνει στα χαρτιά! Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, αυτή η προσπάθεια σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα, με αφορμή την πανδημία.

Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να μας κλείσουν το στόμα, επιδιώκουν να το κάνουν τώρα, με νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες.

Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η ικανοποίηση των δικών μας αναγκών αλλά και η δύναμη που έχει ο ρόλος μας μέσα στην κοινωνία,μας εξοπλίζει με ισχυρά κίνητρα να ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να βάλει στο γύψο τους αγώνες μας, να σιωπήσει τη φωνή μας, να μετατρέψει την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα και τους εργασιακούς χώρους σε ένα απέραντο γκέτο.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, σε αυτούς που μάτωσαν την περίοδο της καραντίνας, σε όλους όσους σήμερα προσπαθούν να σταθούν δυνατοί μέσα σε ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και τρομοκρατίας.

Δεν είναι ώρα να σιωπήσουμε. Είναι ώρα να φωνάξουμε πιο δυνατά. Τα συζητάμε μεταξύ μας, στα κρυφά, στα διαλείμματα, στους διαδρόμους. Με ψίθυρους που βγαίνουν μέσα από τα σφιγμένα δόντια μας. Είναι ώρα να τα φωνάξουμε δυνατά!

Ολοι και ολες στη συγκέντρωση την Πεμπτη 9 Ιούλη – 8μμ – στην κεντρικη πλατεια

Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να κάνουμε την πείρα μας δύναμη!

Κανένας μόνος του απέναντι σε όλη αυτή τη συνεχιζόμενη επίθεση.

 

 

Του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καρδίτσας: Οι δίκες δεν τρομοκρατούν τους αγωνιστές
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών