Ειδήσεις

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Θεσσαλίας


Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου και της Εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο δημαρχείο Κιλελέρ, στη Νίκαια Λάρισας που είναι και η έδρα του δήμου. Ο οικοδεσπότης δήμαρχος, Θανάσης Νασιακόπουλος, άνοιξε τη συνεδρίαση καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του ΔΣ για την παρουσία τους και ευχήθηκε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών όλων όσον αφορά τη φιλοξενία του.

Κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος, Γιώργος Κωτσός, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να προετοιμαστούν οι δήμοι της Θεσσαλίας για την ροή των προσφύγων που έρχονται στην περιφέρεια μας. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, πήρε το λόγο αναπτύσσοντας την κατάσταση την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει προ λίγων ημερών ο δήμος του με τους μπλοκαρισμένους πρόσφυγες, κατέθεσε την εμπειρία του γύρω από το θέμα και το πώς συνεχίζει να στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Ο δήμαρχος Λ. Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, προσέγγισε το θέμα βάζοντας ως πρώτη και σημαντική προϋπόθεση την αγαστή συνεργασία Κυβέρνησης – ΟΤΑ, με τις συνομιλίες των δύο πλευρών να γίνονται ως ισότιμων εταίρων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις άμεσα. Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Ντίνος Διαμάντος, έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα ασφαλείας που ενδεχομένως προκύψουν από τους ταλαιπωρημένους και πεινασμένους πρόσφυγες, ενώ υπερτόνισε την απόλυτη συμφωνία του με το θέμα της πολιτικής προσέγγισης του ζητήματος που έθιξε ο κ. Τσιαντής. Η γραμματέας του συμβουλίου, Ρένα Καραλαριώτου, έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων, τονίζοντας θα πρέπει να μιλάμε πάντα για προσωρινή φιλοξενία και όχι μόνιμη, να διεκδικήσουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να καταστεί δυνατή η φιλοξενία και σε κάθε περίπτωση η κίνηση υπέρ των προσφύγων να μην υποβαθμίσει ή ταπεινώσει τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι διανύουν μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα κοινωνικά παντοπωλεία που θα πρέπει με κάθε θυσία να συνεχίσουν την ενίσχυση των Ελλήνων αδυνάτων οικονομικά πολιτών. Το θέμα έκλεισε με την παρέμβαση του προέδρου του συμβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι όλα όσα συζητήθηκαν θα μεταφερθούν στην αυριανή συνάντηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα υπόλοιπα θέματα πέρασαν όπως ήταν φυσιολογικό σε δεύτερη μοίρα και τα περισσότερα από αυτά μετατέθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ.

Προηγούμενο άρθρο Επιμορφωτικό σεμινάριο από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας
Επόμενο άρθρο Στάση εργασίας θα έχουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ