Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ Θ. Νασιακόπουλου στην παρουσίαση του Αντ. Τρίτσης


Αξιότιμε υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη, Αξιότιμε Πρόεδρε ΚΕΔΕ, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την αυτοδιοίκηση και μας τιμά ιδιαίτερα που ο υπουργός Εσωτερικών επέλεξε τη Θεσσαλία και το ιστορικό Κιλελέρ για να αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέσω του οποίου κατά τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού, η αυτοδιοίκηση θα καταστεί ένας πανίσχυρος πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, εξυπηρέτησης των πολιτών και βελτίωσης της ζωής τους.

Για όσους γνώριζαν το έργο και την πορεία του αειμνήστου Αντώνη Τρίτση, δεν προκαλεί καμία απορία γιατί το υπουργείο επέλεξε αυτό τον συμβολισμό, να δώσει δηλαδή το όνομά του στο πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γιατί ήταν ο αυτοδιοικητικός εκείνος που με την ισχυρή προσωπικότητά του, ένωσε δυνάμεις σε μία εξαιρετικά πολωμένη πολιτικά περίοδο για τη χώρα και έθεσε τις βάσεις για μία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική τοπική διοίκηση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Όντως κύριε υπουργέ, ο συμβολισμός είναι μεγάλος, αλλά και η συγκυρία θα έλεγα εξίσου επίκαιρη, αφού δεκαετίες μετά, βρισκόμαστε και πάλι σε μία περίοδο όπου κυριαρχεί ο διχασμός, την ώρα που η Ελληνική κοινωνία πασχίζει να ανανήψει από την δεκαετή δοκιμασία της κρίσης.

Σ’ αυτή την δοκιμασία η χώρα μας ανέδειξε τα πλέον υγιή της κύτταρα προκειμένου να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και να προφυλαχθούν τα στοιχειώδη, η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Ένα από αυτά τα κύτταρα ήταν η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση που όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αλλά και με ελάχιστα εργαλεία, αφού τα περισσότερα χάθηκαν στο Προκρούστη των μνημονίων, κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της στήριξης της κοινωνίας. Και το έκανε όχι γιατί την υποχρέωσε κάποιος, αλλά επειδή είναι ο θεσμός εκείνος που πραγματικά βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο. Που οι δράσεις του αντανακλούν ραγδαία και αποφασιστικά στο σύνολο.

Δε θα ήταν υπερβολή λοιπόν να πει κανείς πως οι δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες αυτής της χώρας ήταν η σωσίβια λέμβος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη δεκαετία που πέρασε. Με καταλυτική παρουσία και στην περίοδο της πανδημίας που ακόμη βιώνουμε. Και δεν το λέμε αυτό για να ζητήσουμε τα εύσημα ή το χειροκρότημα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά για να υπενθυμίσουμε το σημαντικό ρόλο που καλούμαστε καθημερινά να διαδραματίσουμε απέναντι στο σύνολο.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, οικονομικής ασφυξίας, ακρωτηριασμού της χρηματοδότησης σε δήμους και περιφέρειες και συρρίκνωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, νομίζω πως ήρθε η στιγμή η αυτοδιοίκηση να λάβει από την κυβέρνηση τη θέση που της αξίζει στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας.

Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο λοιπόν, τα λόγια του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα πως στόχος του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αρκεί φυσικά όλα τα παραπάνω να αποδειχθούν στην πράξη και να μη μείνουν στη θεωρία των παραινέσεων.

Για να συμβεί αυτό αξιότιμε υπουργέ, θα πρέπει πρώτιστα εσείς, να γυρίσετε σελίδα και να υπερβείτε τις χρόνιες παθογένειες που θέλουν τις κυβερνήσεις στη χώρα μας, να κινούνται κυρίως με αποσπασματικά κριτήρια και προπαντός χωρίς διάθεση να μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας και του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Σας ζητάμε λοιπόν ως δήμαρχοι της Θεσσαλίας να κάνετε το άλμα προς τα εμπρός, να αφήσετε πίσω σας τα συγκεντρωτικά μοντέλα διοίκησης και να δώσετε στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού το οξυγόνο που χρειάζεται για να σχεδιάσει και να δημιουργήσει προς όφελος της κοινωνίας. Να της παράσχετε εκείνα τα εργαλεία, χρηματοδοτικά και θεσμικά, που θα απελευθερώσουν το σύνολο των δυνάμεων, που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει στο ξέφωτο.

Και μιλώντας για θεσμικά εργαλεία, γιατί δεν είναι όλα χρήμα στη ζωή, θα μου επιτρέψετε να σταθώ στην ζωτικής σημασίας για εμάς έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στις τεχνικές μας υπηρεσίες, χωρίς καμία διάθεση να μειώσω τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελούν οι υπόλοιπες. Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά πως από το 2011, η κρίση και τα μνημόνια έφεραν μία οδυνηρή μείωση της τάξης του 40% στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, με σημαντικό αντίκτυπο στο έργο που προσπαθούμε καθημερινά να επιτελέσουμε. Γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω σήμερα για μία ακόμη φορά το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους, γιατί σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε ως χώρα, υπερβάλαν και υπερβάλουν εαυτούς για να κρατήσουν την αυτοδιοίκηση όρθια και αξιοπρεπή απέναντι στις υποχρεώσεις της προς την κοινωνία.

Κύριε υπουργέ δε θα σας κουράσω άλλο. Προσμένω κι εγώ με ανυπομονησία, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να σας ακούσω.

Θέλω όμως κλείνοντας να τονίσω πως σ’ αυτή την κρίση το μέγιστο δίδαγμα είναι ένα: Κανείς δε μπορεί να τα καταφέρει μόνος. Σας τείνουμε λοιπόν χείρα συνεργασίας και σας καλούμε να πιάσετε το χέρι μας για να τερματίσουμε μαζί με επιτυχία αυτό τον μαραθώνιο. Το χρωστάμε στην πατρίδα και στις γενιές που έρχονται.

Προηγούμενο άρθρο Συνταξιούχοι ΙΚΑ Καρδίτσας: Δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για όλους
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η πρώτη τοιχογραφία στα πλαίσια του φεστιβάλ CityCall