Ειδήσεις

Χρόνος ετήσιου επανεμβολιασμού κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού για τα κάτωθι:

  1. Για τα αγελαία βοοειδή που πρόκειται να μετακινηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα για θερινή διαβίωση ισχύουν τα εξής:

α) όσα βοοειδή εμβολιάστηκαν πριν από τουλάχιστον 5-6 μήνες για την Οζώδη Δερματίτιδα, μπορούν να επανεμβολιαστούν (αναμνηστική δόση) ταυτόχρονα με τα νεαρά μοσχάρια στον τόπο της χειμερινής διαβίωσης και η εκτροφή να κλείσει για 28 ημέρες (η μετακίνηση των ζώων θα γίνει μετά από αυτό το χρονικό διάστημα),

Β) όλα τα νεαρά ζώα – μοσχάρια, ηλικίας κάτω των 4 μηνών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες αγελάδες είναι προστατευμένα με την παθητική ανοσία. Τα ζώα αυτά είτε θα εμβολιαστούν στην τόπο της χειμερινής διαβίωσης και η εκτροφή θα μετακινηθεί μετά από 28 μέρες, είτε θα μετακινηθούν χωρίς να προηγηθεί εμβολιασμός αλλά θα πρέπει κατόπιν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να εμβολιαστούν στη θερινή διαβίωση, πριν να κλείσουν τους 4 μήνες, διαφορετικά θα επιβληθούν κυρώσεις.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος να παραμείνουν τα ζώα χωρίς ανοσία και εκτεθειμένα στον ιό συστήνεται τα νεαρά βοοειδή να εμβολιαστούν πριν την μετακίνηση τους.

  1. Στα αγελαία βοοειδή στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία για πρακτικούς λόγους δεύτερης επίσκεψης στην εκμετάλλευση και τήρησης μεσοδιαστήματος 21 ημερών μεταξύ των δύο εμβολιασμών, μπορεί ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό για την Οζώδη Δερματίτιδα, να διενεργείται και εμβολιασμός για την βρουκέλλωση.

Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός για την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών είναι υποχρεωτικός.

      Κατόπιν τούτων καλούνται οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνήσουν άμεσα με το Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους προκειμένου να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός των βοοειδών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980                                                         Καρδίτσα, 10/05/2017

Με Ε.Π.

Η

Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Τμήματος

 

 

 

Σεβαστή Ι. Ασλανίδου

Κτηνίατρος

 

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Μουζακίου τηλ. 24450-41267

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εορτή αγίου και ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνη
Επόμενο άρθρο 30ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου