- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Έλεγχος Παιδικών Χαρών Αργιθέας

Βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωτικός ο ανά διετία έλεγχος των παιδικών χαρών από Ανεξάρτητο Διαπιστευμένο Φορέα, έτσι ώστε να πιστοποιείται η τήρηση των προτύπων ή/και προδιαγραφών ασφαλείας, που διέπουν τη λειτουργία των παιδικών χαρών.

Ειδικότερα, οι δήμοι που έχουν υπό την υπευθυνότητά τους υπαίθριες δημοτικές/κοινοτικές παιδικές χαρές, είναι υποχρεωμένοι να υπόκεινται σε περιοδικό έλεγχο των παιδικών χαρών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΥΑ 28492/2009 – ΦΕΚ Β’931/18.5.2009).

Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό (όργανα – κατασκευές), στο έδαφος, στην περίφραξη και στο χώρο γύρω από την παιδική χαρά. Ενδεικτικά σημεία ελέγχου είναι η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στον εξοπλισμό και στο έδαφος, η κατάσταση του δαπέδου, οι εκτεθειμένες θεμελιώσεις, τα αιχμηρά άκρα, τα τμήματα που λείπουν, η δομική αρτιότητα και η υπερβολική φθορά κινούμενων ή μη τμημάτων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, καθώς οποιαδήποτε απόκλιση από τα πρότυπα ή προδιαγραφές ασφαλείας (π.χ. φθαρμένος ή επικίνδυνος εξοπλισμός), που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, σημαίνει ότι η παιδική χαρά δεν μπορεί να πιστοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 700 ατυχήματα καταγράφηκαν σε παιδικές χαρές το 2012 μόνο στην Αττική.

Ο Δήμος Αργιθέας προχώρησε σε έλεγχο των Παιδικών Χαρών τον Ιούνιο 2017. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από την TÜV Hellas που είναι διαπιστευμένος φορέας από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για τον αρχικό και περιοδικό έλεγχο παιδικών χαρών και παιδοτόπων.