- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Α. Σκόνδρα: H νέα ΚΑΠ και οι αλλαγές που θα επιφέρει

Αναλυτική και εφ’ όλης της ύλης, υπήρξε η ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Καρασμάνη, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014 – 2020. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της οποίας είναι μέλος η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

 

Στη συνεδρίαση, παρέστησαν εκτός του Υπουργού και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουκουλόπουλος, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τέθηκαν όλες οι πτυχές της εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από την 1/1/15.

 

Η κ. Σκόνδρα, που συμμετείχε, δηλώνει:

 

 

  1.    Το νέο πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδος για την περίοδο 2014 – 2020, είναι προϋπολογισμού 4,2 δις ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ.
  2.    Το μεγαλύτερο τμήμα ενισχύσεων εξακολουθεί να είναι η βασική ενίσχυση, η οποία θα αντιστοιχεί στο 55% του εθνικού ορίου των 2 δις ευρώ. Η «πράσινη ενίσχυση», που στηρίζει όχι μόνο την παραγωγή προϊόντων, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο αγρότης στα δημόσια αγαθά, θα ανέρχεται στο 30% κατά επιταγή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
  3.    Πραγματοποιείται η διαίρεση της χώρας σε τρεις βασικές περιφέρειες: Βοσκότοποι, Αροτραίες εκτάσεις και Δενδρώδεις καλλιέργειες. Η κατανομή των κονδυλίων αντίστοιχα θα είναι: Βοσκότοποι το 25%, Αροτραίες το 47% και στις δενδρώδεις καλλιέργειες το 28% των κονδυλίων.
  4.    Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα αποτελούν το 9% του εθνικού φακέλου και αφορούν τους ακόλουθους τομείς: Τα όσπρια (με στόχο την μείωση των εισαγωγών), τα κτηνοτροφικά ψυχανθή (για αυξημένη επάρκεια ζωοτροφών), τα ζαχαρότευτλα (για να διατηρηθεί η ποσόστωσή), το σκληρό σιτάρι (για να διατηρηθεί η ισχυρή μας θέση στις διεθνείς αγορές), τα βοοειδή (για την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κρέατος), τα αιγοπρόβατα (για παροχή ποιοτικού γάλακτος και παραγωγή φέτας), το ρύζι (για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων), την βιομηχανική ντομάτα (για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας), την σποροπαραγωγή (για να μειωθούν οι εισαγωγές σπόρων σποράς), τα πορτοκάλια χυμοποίησης (για την βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας) και το σπαράγγι (για διατήρηση των εξαγωγών του προϊόντος).
  5.    Για τους νέους αγρότες θα διατεθεί το μέγιστο επιτρεπτό όριο του 2% του εθνικού φακέλου, ώστε να λάβουν επιπλέον 25% επί της βασικής τους ενίσχυσης. Έτσι θα εισέλθουν άνω των 15.000 νέων αγροτών στην επόμενη πενταετία.
  6.    Παραμένει η ειδική στήριξη της καλλιέργειας του βαμβακιού, με μία μικρή δημοσιονομική προσαρμογή από την ίδια την Ε.Ε., που θα εφαρμοστεί σταδιακά και στο τέλος της περιόδου, η μείωση αναμένεται να μην ξεπερνά τα 18 ευρώ ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ενισχύσεις θα λειτουργούν προσθετικά ανάλογα με τις επιλογές του ίδιου του αγρότη.
  7.  Διαχωρίζεται η Χώρα σε διακριτές περιφέρειες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τις κάθε περιφέρειας και να ευνοείται ο παραγωγικός χαρακτήρας τις ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.