Α. Σκόνδρα: H νέα ΚΑΠ και οι αλλαγές που θα επιφέρει


Αναλυτική και εφ’ όλης της ύλης, υπήρξε η ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Καρασμάνη, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014 – 2020. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της οποίας είναι μέλος η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

 

Στη συνεδρίαση, παρέστησαν εκτός του Υπουργού και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουκουλόπουλος, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τέθηκαν όλες οι πτυχές της εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από την 1/1/15.

 

Η κ. Σκόνδρα, που συμμετείχε, δηλώνει:

 

  • Η νέα ΚΑΠ έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό. Είναι πολύ πιο ευέλικτη σε σχέση με τις προηγούμενες, που σημαίνει ότι αφήνει περιθώρια στο κάθε κράτος μέλος, να την προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
  • Θεωρώ σημαντική επιτυχία της Κυβέρνησης, ότι η μείωση των άμεσων ενισχύσεων μετριάστηκε και είναι σαφώς μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Δηλαδή, τα κονδύλια του λεγόμενου πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ, θα είναι για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις χώρες-μέλη, μειωμένα τα προσεχή χρόνια, λόγω της σύγκλισης και τις περικοπής των κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ΄ ότι αρχικά αναμενόταν.
  • Προτεραιότητα λοιπόν της Κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η προσαρμογή του μηχανισμού στις ανάγκες της πατρίδας μας.
  • Θυμίζω, ότι τόσο με την προηγούμενη ηγεσία και Υπουργό τον κ. Τσαυτάρη, όσο και με την σημερινή και Υπουργό τον κ. Καρασμάνη, έχω συζητήσει πολλές φορές, για τα ζητήματα που αφορούν το Νομό μου τη Καρδίτσα και απασχολούν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.
  • Επισημάνω, ότι η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και τα χρήματα να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ζητούμενο είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Βασική επιδίωξη ως χώρα είναι να θέσουμε από τώρα τις βάσεις για έναν αγροτικό τομέα, που δεν θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κοινοτικές ενισχύσεις, αλλά θα στηρίζεται σε προϊόντα ανταγωνιστικά με αυξημένη προστιθέμενη αξία.
  • Στη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στο βαμβάκι και στο καπνό. Τόνισα την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει στήριξη στα προϊόντα αυτά, που είναι χαρακτηρισμένα ως Εθνικά και έχουν επιφέρει στη Χώρα μας, από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως σήμερα, τεράστια κονδύλια. Η μείωση στην ενίσχυση, να είναι ήπια, σταδιακή και να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι οι καλλιέργειες αυτές έχουν μεγάλο καλλιεργητικό κόστος.
  • Ζήτησα τη στήριξη, ενίσχυση και κινητροδότηση της κτηνοτροφίας, η οποία μπορεί να φέρει ισορροπία στο ισοζύγιο του κρέατος και των γαλακτοκομικών, αλλά και βιωσιμότητα στον κλάδο αυτό.
  • Επικεντρώθηκα στους νέους αγροτοκτηνοτρόφους, ζητώντας κινητροδότηση και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, ώστε να εισέλθουν στα αντίστοιχα επαγγέλματα της πρωτογενούς παραγωγής.   
  • Επίσης τόνισα την ανάγκη να ενταχθούν στις ενισχύσεις η βιομηχανική ντομάτα και τα ψυχανθή.
  • Ο εθνικός φάκελος για την καινούργια Κ.Α.Π. θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

  1.    Το νέο πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδος για την περίοδο 2014 – 2020, είναι προϋπολογισμού 4,2 δις ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ.
  2.    Το μεγαλύτερο τμήμα ενισχύσεων εξακολουθεί να είναι η βασική ενίσχυση, η οποία θα αντιστοιχεί στο 55% του εθνικού ορίου των 2 δις ευρώ. Η «πράσινη ενίσχυση», που στηρίζει όχι μόνο την παραγωγή προϊόντων, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο αγρότης στα δημόσια αγαθά, θα ανέρχεται στο 30% κατά επιταγή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
  3.    Πραγματοποιείται η διαίρεση της χώρας σε τρεις βασικές περιφέρειες: Βοσκότοποι, Αροτραίες εκτάσεις και Δενδρώδεις καλλιέργειες. Η κατανομή των κονδυλίων αντίστοιχα θα είναι: Βοσκότοποι το 25%, Αροτραίες το 47% και στις δενδρώδεις καλλιέργειες το 28% των κονδυλίων.
  4.    Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα αποτελούν το 9% του εθνικού φακέλου και αφορούν τους ακόλουθους τομείς: Τα όσπρια (με στόχο την μείωση των εισαγωγών), τα κτηνοτροφικά ψυχανθή (για αυξημένη επάρκεια ζωοτροφών), τα ζαχαρότευτλα (για να διατηρηθεί η ποσόστωσή), το σκληρό σιτάρι (για να διατηρηθεί η ισχυρή μας θέση στις διεθνείς αγορές), τα βοοειδή (για την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κρέατος), τα αιγοπρόβατα (για παροχή ποιοτικού γάλακτος και παραγωγή φέτας), το ρύζι (για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων), την βιομηχανική ντομάτα (για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας), την σποροπαραγωγή (για να μειωθούν οι εισαγωγές σπόρων σποράς), τα πορτοκάλια χυμοποίησης (για την βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας) και το σπαράγγι (για διατήρηση των εξαγωγών του προϊόντος).
  5.    Για τους νέους αγρότες θα διατεθεί το μέγιστο επιτρεπτό όριο του 2% του εθνικού φακέλου, ώστε να λάβουν επιπλέον 25% επί της βασικής τους ενίσχυσης. Έτσι θα εισέλθουν άνω των 15.000 νέων αγροτών στην επόμενη πενταετία.
  6.    Παραμένει η ειδική στήριξη της καλλιέργειας του βαμβακιού, με μία μικρή δημοσιονομική προσαρμογή από την ίδια την Ε.Ε., που θα εφαρμοστεί σταδιακά και στο τέλος της περιόδου, η μείωση αναμένεται να μην ξεπερνά τα 18 ευρώ ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ενισχύσεις θα λειτουργούν προσθετικά ανάλογα με τις επιλογές του ίδιου του αγρότη.
  7.  Διαχωρίζεται η Χώρα σε διακριτές περιφέρειες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τις κάθε περιφέρειας και να ευνοείται ο παραγωγικός χαρακτήρας τις ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 37χρονος Πακιστανός στην Καρδίτσα για παρεμπόριο