- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εμποροϋπάλληλοι-Οικοδόμοι: Όλοι μαζί στην απεργία

Πριν λίγες μέρες γίναμε θεατές της ονομαζόμενης «κοινωνικής συμμαχίας» των ξεπουλημένων φιλοεργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ με τους εταίρους τους μεγαλοεργοδότες στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η απόφαση πάρθηκε από τη ΓΣΕΕ χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό στα όργανα, αφού η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τις σχετικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, προχωρήσανε σε κοινή διακήρυξη και συνέντευξη τύπου με τις εργοδοτικές ενώσεις χωρίς πουθενά σε κανένα όργανο συλλογικό, σε καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να έχει γίνει συζήτηση το περιεχόμενό της, η κατεύθυνσή της. Δημιουργήθηκε ουσιαστικά πίσω από κλειστές πόρτες. Το ίδιο ακριβώς έκανε και η πλειοψηφία του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, αφού προγραμμάτισε κοινή συνεδρίαση με το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, όπου υιοθέτησαν ολόκληρο το αντιδραστικό πλαίσιο, χωρίς να έχει συνεδριάσει καν το ΔΣ για την απεργία, χωρίς να έχει συζητηθεί καν και χωρίς να έχει παρθεί ανάλογη απόφαση. Παραβίασαν δηλαδή ακόμα και το ίδιο το καταστατικό. Μάλιστα πραγματοποίησαν και σύσκεψη με άλλους πρόθυμους, για να προπαγανδίσουν το σκύψιμο του κεφαλιού των εργαζομένων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπταν την απεργιακή οργάνωση και διεκδίκηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης θέλοντας να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και άφηναν να εννοείται παντού ότι θα κάνουν κάτι «μεγάλο». Στην αρχή το Μάρτη, μετά τον Απρίλη, μετά στις 16 Μάη και τώρα στις 30. Κοροϊδία χωρίς τέλος. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου σε συνέντευξη, που είχε δώσει, για να απαντήσει στις καταγγελίες μας, ότι πολύ απλά δεν κάνει τίποτα ή μάλλον κάνει πολλά για τα συμφέροντα των εργοδοτών, βγήκε και είπε ψευδώς, συνειδητά, ότι έχουν πάρει απόφαση για απεργία το Μάρτη.

Η «κοινή δήλωση» των «κοινωνικών εταίρων», από τους οποίους εξαίρεσαν φυσικά τους αγρότες, αφού αυτοί στην πλειοψηφία τους παλεύουν για την επιβίωσή τους και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου είναι αποκαλυπτική. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα, που θέλουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, για την κερδοφορία τους, για να βρουν νέες αγορές να επενδύσουν.

Συγκεκριμένα αναφέρονται:

Στην κοινή τους διακήρυξη ούτε μια αναφορά δεν υπάρχει για την κατάργηση των δεκάδων αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων, που έχουν ψηφιστεί, καμιά αναφορά για τις ΣΣΕ, στην ανάκτηση των απωλειών σε δικαιώματα και συντάξεις. Αιτήματα για τα οποία καλούμε εμείς τους εργαζόμενους να παλέψουν. Και παρεπιπτόντως θέτουμε το ερώτημα: Πού ήτανε η πλειοψηφία του Εργατικού κέντρου στην κινητοποίηση των Συνταξιούχων; Φαίνεται ότι δεν τους άρεσε η απαίτηση να μην μειωθούν οι συντάξεις, γιατί χωλαίνει έτσι η «δίκαιη ανάπτυξή τους».

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, η φτωχή αγροτιά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι μαζί με αυτούς, που τους καταστρέφουν, τα μονοπώλια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν μπορεί να αγωνίζονται κάτω από «εργοδοτική, επιχειρηματική σημαία».

Καμιά κοινωνική συναίνεση, καμιά ανοχή στην βαρβαρότητα της δίκαιης ανάπτυξης.

Παίρνουμε όλοι μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Διεκδικούμε την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και τη ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Κανένας μόνος του. Παλεύουμε για: