Ειδήσεις

1.970 πρόσφυγες βρίσκονται στη Θεσσαλία – Έκτακτη σύσκεψη στην περιφέρεια


Έκτακτη σύσκεψη για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μαζί με τους δημάρχους των Δήμους στους οποίους αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει λεωφορεία, τα οποία λόγω του αποκλεισμού των συνόρων στην Ειδομένη δεν μπορούν να προχωρήσουν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Θεσσαλία 32 λεωφορεία με 1.970 πρόσφυγες, ενώ ο ανώτατος αριθμός προσφύγων έφτασε και τους 3.500. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό πάνω από 200 άτομα ξεκίνησαν από τα Τέμπη με τα πόδια για τα σύνορα, με την Τροχαία να προχωρά σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού σε ορισμένα σημεία έτσι ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα. Η κατάσταση στα Τέμπη χαρακτηρίστηκε τραγική, καθώς οι καταστηματάρχες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο αστυνομικός διοικητής Περιφέρειας Θεσσαλίας                            υποστράτηγος Δημήτρης Κουτσαύτης,ο διευθυντής αστυνομίας Λάρισας κ. Γιώργος Αγάκος και ο διευθυντής της ΠΕΔ κ. Δημήτρης Τσούμας.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ευχαρίστησαν τους πολίτες της Θεσσαλίας για την πολύτιμη βοήθεια που έχουν προσφέρει ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες και τους κάλεσαν να μην δρουν μεμονωμένα και να διαθέτουν τα τρόφιμα και τα είδη ρουχισμού, που επιθυμούν στις κοινωνικές δομές των Δήμων (Κοινωνικά παντοπωλεία – ιατρεία – φαρμακεία) έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων. Επίσης κάλεσαν την 5 ΥΠΕ να στείλει τις κινητές μονάδες, που έχουν προμηθευτεί μέσω του ΕΣΠΑ, στα σημεία εκείνα που υπάρχει ανάγκη καθώς πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να μεταφερθούν χημικές τουαλέτες στα Τέμπη καθώς το πρόβλημα της υγιεινής στην περιοχή έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Εκείνο που έγινε φανερό στη σύσκεψη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα:

– Πόσο καιρό θα παραμείνουν οι πρόσφυγες στα σημεία αυτά των εθνικών οδών έτσι ώστε να προγραμματιστεί καλύτερα η βοήθεια που προσφέρεται από την αυτοδιοίκηση

– Αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση

– Αν οι Επίτροποι θα εγκρίνουν τις δαπάνες που γίνονται για τη βοήθεια των μεταναστών ή θα υπάρξουν μετέπειτα εμπλοκές

– Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και εγκλωβιστούν οι άνθρωποι αυτοί στα σημεία που έχουν σταματήσει προσωρινά

– Αν υπάρχει επίσημη πρόθεση για τη δημιουργία Hot spots στη Θεσσαλία

 

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

 

Κώστας Αγοραστός: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα σε όλη τη χώρα αλλά και στη Θεσσαλία. Οι 1.970 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται εδώ δεν έχουν μετακινηθεί για 27 ώρες. Αυτό τους δημιουργεί ανησυχία, νευρικότητα αλλά ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Οι δήμαρχοι και εμείς ως Περιφέρεια ενώσαμε τις δυνάμεις μας, και από την πρώτη στιγμή παρόλο που δεν είχαμε καμία μα καμία ενημέρωση, παρόλο ότι προσπαθήσαμε να έρθουμε  σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο και να δούμε τι πρόκειται να γίνει, ποιος είναι ο σχεδιασμός, παρότι ότι με τον κ. Πατούλη στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας λύση σε ένα εθνικό θέμα, δεν πήραμε καμιά απάντηση. Δεν μπορεί ο καθένας να αυτοσχεδιάζει με το προσφυγικό. Παρόλο αυτά πρέπει να δράσουμε. Πρώτον να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και τη σίτιση αυτών των ανθρώπων. Δεύτερον να συντονίσουμε τους εθελοντές και όσους θέλουν να προσφέρουν, όπως και τη συγκέντρωση των τροφίμων και του ρουχισμού, που θα πρέπει να γίνεται στις δομές των Δήμων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημάρχους για τη συνεργασία ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό και για τη δουλειά που έχουν κάνει, γιατί χωρίς να έχει δοθεί κεντρική κατεύθυνση, πήραν πρωτοβουλίες που δεν τους αναλογούσαν. Το ζήτημα είναι διεθνές. Δεν είναι ούτε τοπικό ούτε περιφερειακό. Αν δεν δώσουμε σωστά τη διπλωματική μάχη στην Ευρώπη και μετατραπεί όλη η Ελλάδα ένα απέραντο hot spot τότε αυτό σημαίνει ήττα. Ήττα για τους Έλληνες, ήττα για την κυβέρνηση, ήττα για τη διπλωματία μας».

 

Αστυνομικός διοικητής Θεσσαλίας: «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουμε 32 λεωφορεία σταθμευμένα, με 1970 περίπου μετανάστες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτή την δύσκολη κατάσταση και πιστεύουμε να μην έχουμε περεταίρω προβλήματα. Ήδη η ηγεσία είναι ενήμερη, προσπαθούμε και με τη συνεργασία των Σκοπίων να υπάρξει μετακίνηση προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα σύνορα. Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αρκετή καθυστέρηση. Χωρίς την βοήθεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη.

 

Γιώργος Κωτσός: «Είναι ένα από τα θέματα που αποδεικνύονται τα κράτη μικρά για να τα επιλύσουνε από μόνα τους. Δυστυχώς το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών δεν μπορεί να λυθεί ούτε από την Ελλάδα ούτε από τους Δήμους. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρώπης για να μπορέσει να εκτονωθεί και η κατάσταση στην Ελλάδα. Ως Δήμοι έχουμε υπερβάλλει τους εαυτούς μας, έχουμε υπερβεί τις δυνατότητες μας, δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας, το κοινωνικό μας πρόσωπο προσφέροντας σε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι αναλαμβάνουν την ευθύνη ανοίγοντας γυμναστήρια, ανοίγοντας υποδομές  και αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί τι εξελίξεις θα έχουμε αν μέσα σε αυτές τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης συμβεί το απευκταίο. Ήδη σε κάποια σημεία έχουν ξεσπάσει φασαρίες και ξυλοδαρμοί μεταξύ των προσφύγων. Ο κάθε δήμαρχος ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στα όρια της νομιμότητας και πολλές φορές και της παρατυπίας προκειμένου να σώσει ανθρώπινες ζωές, διακινδυνεύοντας όμως τη δική του αξιοπιστία και πιθανότατα τη δική του εμπλοκή με τη δικαιοσύνη».

 

Απόστολος Καλογιάννης: «Ο Δήμος Λάρισας συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία να βοηθηθούνε οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα Τέμπη. Έχουμε εντοπίσει όλοι μας  στην αυτοδιοίκηση ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δεν έχει μόνο σχέση με τη διατροφή αυτών των ανθρώπων αλλά κυρίως με τα ζητήματα της υγιεινής. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Λάρισας, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και οι δομές μας έχουν από χθες συντονιστεί κάνοντας μια εξαιρετική δουλειά διοχετεύοντας τρόφιμα και καλώντας τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό θα το συνεχίσουμε σήμερα ακόμη πιο οργανωμένα αλλά ταυτόχρονα εξετάζουμε και την πιθανότητα και θα προκύψει σε λίγη ώρα, εφόσον η αστυνομική διεύθυνση μας διαβεβαίωσε ότι σε αυτόν το χώρο θα παραμείνουν και άλλο οι πρόσφυγες, να μεταφέρουμε μονάδες με χημικές τουαλέτες οι οποίες θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της υγιεινής που είναι τεράστιο θέμα και αντιμετωπίζεται νομίζω όχι με σωστό τρόπο τώρα. Ταυτόχρονα είμαστε ως δήμος σε συνεννόηση με την ΥΠΕ με τα νοσοκομεία με το κοινωνικό ιατρείο. Σύντομα δραστηριοποιείται το κοινωνικό ιατρείο και ο ιατρικός σύλλογος, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας σε ανθρώπους που είναι ήδη άρρωστοι και κλεισμένοι μέσα στα πούλμαν. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που η δικιά μας προσπάθεια και βοήθεια δεν το λύνει και πρέπει αναμφίβολα να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός και μια κατεύθυνση.

 

Δημήτρης Εσερίδης: «Η σημερινή σύσκεψη η οποία έγινε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ανέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει και το πως αντιμετωπίζετε από την κυβέρνηση με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό. Αυτή τη στιγμή εμείς, η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουμε μια χαώδη κατάσταση και κάνουμε διαχείριση του χάους. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να ανταπεξέλθουμε με τις κοινωνικές δομές του Δήμου στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζετε επ’ αόριστον. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ενημέρωση από κανένα. Αυτό που επισήμανα και στον διοικητή της αστυνομίας είναι οι φυλετικές διαφορές που υπάρχουν σε αυτούς τους λαούς, κυρίως λόγω θρησκείας, τις οποίες γνωρίζω γιατί έχω εργαστεί εκεί και μιλάω τα αραβικά. Χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το τι είναι (Σουνίτες, Σιήτες, Κούρδοι, Αφγανοί, Σύριοι, κ.α.) και μεταφέρουν τις διαφορές τους εδώ. Πολλοί από αυτούς οπλοφορούν με μαχαίρια και μπορεί να θρηνήσουμε και θύματα αν δεν υπάρχει συνεχής παρουσία αστυνομικής δύναμη. Πολλές γυναίκες δεν τις αφήνουν να βγουν από τις σκηνές και αναγκαζόμαστε να τους πάμε φαγητό εκεί».

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ζήτησα από το Υπουργείο να μου στείλει έγγραφο ότι μπορώ λόγο της έκτακτης ανάγκης να διαθέσω το γυμναστήριο της πόλης για να είμαι νόμιμος. Γι πόσο όμως ακόμη; Παρόλο που οι άνθρωποι εκεί έχουν κάποιες ανέσεις, εκνευρίζονται και θέλουν να φύγουν για τα σύνορα. Χθες το βράδυ τσακώθηκαν για το ποιοι θα πάρουν τις κουβέρτες που μοιράσαμε. Χρειαζόμαστε ισχυρή αστυνομική δύναμη συνεχώς.

 

Κώστας Κολλάτος: «Από τη Τρίτη διαχειριζόμαστε μια δύσκολη κατάσταση στα Τέμπη όπου έχει δημιουργηθεί προσωρινός σταθμός προσφύγων με τα περισσότερα άτομα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 12 λεωφορεία με  800 άτομα. Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση χωρίς ίχνος σχεδιασμού από την κεντρική πολιτεία, φανταστείτε ότι δεν έχουμε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Από την πρώτη στιγμή προστρέξαμε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας, οι κοινωνικές δομές του Δήμου σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους επαγγελματίες της περιοχής, αλλά κάπου τα ψυχικά και υλικά αποθέματα εξαντλούνται. Ήταν ατυχής η πρόβλεψη της αστυνομικής διεύθυνσης να επιλέξει αυτό το χώρο με τη δεδομένη κατάσταση των ακινητοποιημένων τρακτέρ. Αυτή τη στιγμή είναι ευτύχημα που δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο. Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι μικρά παιδιά τα οποία παίζουν στο οδόστρωμα. Τώρα που άνοιξε η κυκλοφορία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά και αυτό δημιουργεί προβλήματα στις σωματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Τα Τέμπη είναι κατοικημένη περιοχή και δυστυχώς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και του Δήμου και της Πυροσβεστικής η κατάσταση παραμένει χαώδης και μας φοβίζει το γεγονός για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους, που μένουν εκεί που είναι πολλοί υπερήλικες και για τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Νίκος Ευαγγέλου και Θάνος Σκάρλος τόνισαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση καθώς δεν γνωρίζουν το σχεδιασμό για το πόσοι μετανάστες θα έρχονται, πόσες ημέρες – ώρες θα παραμένουν για να κάνουν έναν σωστό προγραμματισμό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Οικονομικού Επιμελητηρίου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο της ΠΕΔ για την Εφαρμογή και Τήρηση του Νέου Ενιαίου Μισθολογίου