Ειδήσεις

Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ


Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ οργανώνει το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ την Τετάρτη 28 Σεπτ, ώρα 11πμ στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ).

Θα ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση των μελών του Παραρτήματος Καρδίτσας και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη της νέας Δ.Ε. του Παραρτήματος και των αντιπροσώπων για το 16ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στις 27 Σεπτέμβρη 1941, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ιδρύθηκε στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), στις γραμμές του οποίου συσπειρώθηκε η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Εξοπλισμένο με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ, το ΚΚΕ απευθύνθηκε τον Μάιο και Ιούνιο του 1941 σε όλα τα κόμματα και πρότεινε τη συγκρότηση εθνικού μετώπου, για την απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή κατοχή.

Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και στους εκπροσώπους των άλλων δυνάμεων, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίων των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία. Οι προτάσεις του ΚΚΕ έγιναν δεκτές μόνο από το «Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας», το νεοσύστατο κόμμα «Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας» και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας» και στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 τα τέσσερα παραπάνω κόμματα ίδρυσαν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ στάθηκαν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν και πάλεψαν πλάι πλάι, κάτω από τις σημαίες μιας ενιαίας πατριωτικής, απελευθερωτικής οργάνωσης, τόσο τεράστια πλήθη που μετρούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες.

Το ΚΚΕ ήταν ο εμπνευστής και ο αιμοδότης της ΕΑΜικής αντίστασης. Ο ΕΛΑΣ είχε στις γραμμές του 150.000 ενόπλους αντάρτες. Λίγο αργότερα η ΕΠΟΝ είχε ως μέλη της περίπου 650.000 νεολαίους.

Οι σκοποί του ΕΑΜ, όπως διατυπώθηκαν στο ιδρυτικό του κείμενο, ήταν οι εξής:

« α) η απελευθέρωσις του Έθνους μας από τον σημερινό ξένο ζυγό και η απόκτισις της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας.


β) ο σχηματισμός προσωρινής κυβερνήσεως, σκοπός της οποίας θα είναι η προκήρυξις εκλογών δια συντακτικήν συνέλευσιν με βάσιν την απλήν αναλογικήν, ίνα ο λαός αποφανθεί κυριαρχικώς επί του τρόπου διακυβερνήσεώς του


γ) η κατοχύρωσις του κυριαρχικού τούτου δικαιώματος του Ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου διακυβερνήσεώς του, παρά πάσαν αντιδραστικήν απόπειραν προς τας επιθυμίας του και η εκμηδένισις δι’ όλων των μέσω του ΕΑΜ και των οργάνων του, πάσης τοιαύτης απόπειρας.»

Οι πόλεμοι και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών συνεχίζονται και οξύνονται. Τα κύρια πεδία αντιπαράθεσης σήμερα βρίσκονται στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό, με ΗΠΑ και Κίνα να ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο καπιταλιστικό σύστημα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κεντρική Ασία. Κορυφαία πράξη αυτής της αντιπαράθεσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, κλιμακώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς τις συνέπειες και στον οποίο πόλεμο οι εμπόλεμες χώρες δεν είναι μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία, αλλά είναι πόλεμος ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια μεριά, με τη Ρωσία από την άλλη.

Οι λαοί από τις εξελίξεις αυτές και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών χάνονται στα πεδία τω μαχών, βιώνουν φτώχεια και εκμετάλλευση, μεταναστεύουν για να σωθούν και σε κάθε βήμα τους ζουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Η αστική τάξη της Ελλάδας γίνεται επιθετική και με τη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις διεκδικεί τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, δηλαδή το δυνάμωμα του κεφαλαίου και των κερδών του, δίνοντας βάσεις σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Παζαρεύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πλαίσια της μοιρασιάς μεταξύ των ιμπεριαλιστών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως ορμητήριο σε βάρος άλλων χωρών και στοχοποιούν τον λαό μας.

Τα συμπεράσματα από τους αγώνες εκείνης της περιόδου (1940-1949), η γνώση και η πείρα από το μεγάλο έπος της ΕΑΜικής αντίστασης και του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, μας εμπνέουν σήμερα, μας καθοδηγούν και συντελούν στο δυνάμωμα της λαϊκής πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, χωρίς πολέμους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα στην κατεύθυνση που χάραξαν οι αγωνιστές των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΔΣΕ στις σημερινές συνθήκες. Ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής, λαϊκής, οργανωμένης πάλης, της αντικαπιταλιστικής πάλης, της αλληλεγγύης των εργατικών δυνάμεων και των λαών, η πάλη για την ανατροπή είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή εξουσία.

Οργανώνουμε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου. Ξεσκεπάζουμε τις απατεωνίστικες ενέργειες της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της που σκοπό έχουν να παραποιήσουν τα γεγονότα, να συκοφαντήσουν την ΕΑΜική αντίσταση, να παραπλανήσουν τις νέες γενιές.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ να συμμετέχουν στην εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ και στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Παραρτήματος.

Ζήτω η ΕΑΜική αντίσταση

Ζήτω οι αγωνιστές της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ

Προηγούμενο άρθρο Συλλυπητήρια του Συλλόγου ονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού σχολείου και 1ου νηπιαγωγείου Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Επιστολή του ΤΕΕ - ΚΔΘ και προτάσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης