Ειδήσεις

Υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Κέδρου – Υποβάθμιση των χωριών και της περιοχής


Αξιότιμε κ. Υπουργέ ,αξιότιμοι κ.κ. βουλευτές-η, αξιότιμε Δήμαρχε Σοφάδων,  Με μεγάλη μας λύπη και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας (για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και το μέλλον των χωριών μας), πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο (!!!) την πρόταση αυτής, για Υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Κέδρου από 4θέσιο σε μονοθέσιο, η οποία μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί, για τους λόγους που θα σας τεκμηριώσουμε επαρκώς παρακάτω.

Μπορεί λοιπόν, να συνίσταται η λειτουργία μονοθέσιου σχολείου όταν υπάρχουν έως και 15 μαθητές, όταν όμως μιλάμε για παιδιά (τα οποία αποτελούν το μέλλον μας) και ιδιαίτερα σε μία τόσο μικρή και ιδιαίτερη ηλικία, τα οποία καλούνται να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους και πάρουν όλα τα απαραίτητα για τη μόρφωση τους εφόδια σε αυτές τις ηλικίες, δεν πρέπει λανθασμένα και σε καμία περίπτωση να μένουμε μόνο στους αριθμούς.

Το Δημοτικό Σχολείου Κέδρου, εξυπηρετεί μεγάλα και μικρά χωριά και τα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά και περιοχές του Δήμου Σοφάδων, με ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (Κέδρος, Λουτροπηγή (Σμόκοβο), Βαθύλακκος, Αηδονοχώρι, Θραψίμι, Λουτρό), ενώ από τα ορεινά αυτά χωριά έρχονται κάθε μέρα σε αυτό, οι μισοί και πλέον από τους μαθητές του.

Μάλιστα, την επόμενη σχολική χρονιά πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτό και περισσότεροι μαθητές απ’ ότι φέτος (13 μαθητές – Α, Β, Γ, Δ, Ε τάξεις) με ετερόκλητα ενδιαφέροντα και συμπεριφορές, διαφορετικά διδακτικά αντικείμενα και με πληθώρα ύλης που πρέπει να καλυφθεί επαρκώς. Εκτός λοιπόν της τυπικής υποβάθμισης της σχολικής μονάδας, θα υπάρξει και ουσιαστική υποβάθμιση της γνώσης και της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών.

Ταυτόχρονα, ο εκπαιδευτικός που θα διδάσκει, θα επωμιστεί και το διοικητικό έργο της σχολικής μονάδας, κατέχοντας και θέση προϊσταμένου με διοικητικό έργο, που πολλές φορές θα κληθεί να διεκπεραιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα χρειαστεί λοιπόν να απουσιάσει από τη σχολική αίθουσα, έστω και για λίγο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια 13 μικρών μαθητών.

Θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και για την παρακολούθηση μιας ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης ή το με Υπουργείο. Όπως έχουμε ενημερωθεί, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πλέον των 4 τηλεδιασκέψεων (ώρες 11:00-13:00 π.μ.) και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της σχολικής χρονιάς!

Πόσο εύκολο και αποδοτικό μπορεί να είναι το διδακτικό έργο ενός μόνο δασκάλου, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη 13-15 μαθητών με μεγάλες διαφορές ηλικίας μεταξύ τους και επιπρόσθετα το διοικητικό έργο της σχολικής μονάδας, για την εύρυθμη λειτουργία αυτής;

Επιπρόσθετα, ο δάσκαλος είναι και αυτός άνθρωπος όπως όλοι μας και σε ενδεχόμενη έκτακτη απουσία του το πρωί της ίδιας ημέρας (ασθένεια, έκτακτη ανάγκη κ.α.) η οποία είναι βέβαιο ότι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ουσιαστικά το σχολείο μας θα παραμένει κλειστό εκείνες τις ημέρες και οι μαθητές χωρίς μαθήματα!

Τα χωριά και η περιοχή μας έχουν τεράστια περιθώρια τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της Λίμνης και των Λουτρών Σμοκόβου, της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 που περνά από αυτά, του ιδιαίτερου φυσικού κάλους του ορεινού και ημιορεινού όγκου των χωριών μας, του πλήθους των μνημείων και τοποθεσιών που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες (Λίμνη και Λουτρά Σμοκόβου, Λαογραφικό Μουσείο Κέδρου, αρχαιολογικός χώρος της πόλης «Όρθης», πηγές Σουλαντά, “Κάστρο” Θραψιμίου, “Κάστρο” Σμοκόβου, Ιστορικές εκκλησίες, Παραδοσιακοί νερόμυλοι Κέδρου και Βαθυλάκκου, Ιερά Μονή Ρεντίνας κ.α.)

Ο προτεινόμενος λοιπόν υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Κέδρου από 4θέσιο σε μονοθέσιο, αναπόφευκτά αντί για ανάπτυξη αυτών, θα οδηγήσει σε μαρασμό τα χωριά μας και τους γονείς και κατοίκους σε οικογενειακές αναταράξεις, ίσως και πιθανές μετοικήσεις εκτός του τόπου μόνιμης και ιδιόκτητης κατοικίας, τα οποία θα οδηγήσουν τις οικογένειές τους σε  σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις, για την υποχρεωτική και βασική εκπαίδευση των παιδιών τους.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται ουσιαστικά, για υποβάθμιση των χωριών και της περιοχής μας και είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην περαιτέρω ερήμωση και εγκατάλειψη τους, από τους νέους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια.

Η σπουδαιότητα του Δημοτικού Σχολείου Κέδρου για το Δήμο Σοφάδων και τους κατοίκους των χωριών μας, αποδεικνύεται και από τις σημαντικές εργασίες επισκευής και βελτίωσης που πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν σε αυτό, με την πλήρη επισκευή και βάψιμο του αμφιθεατρικού χώρου του σχολείου, την επισκευή του εξωτερικού στεγάστρου στον αύλειο χώρο, την επισκευή της στέγης του κτιρίου, καθώς και της εισόδου του σχολείου.

Για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους, σας καλούμε να γνωμοδοτήσετε-αποφασίσετε ΑΡΝΗΤΙΚΑ στην πρόταση υποβιβασμού του Δημοτικού Σχολείου Κέδρου από 4θέσιο σε μονοθέσιο και να προβείτε σε κάθε ενέργεια που κρίνετε απαραίτητη, προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, για την αποφυγή κάθε υποβιβασμού του Δημοτικού Σχολείου Κέδρου και κατ’ επέκταση της υποβάθμισης των χωριών και της περιοχής μας.

Στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή βοήθεια και διευκρίνηση. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Με τιμή.

 

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κέδρου: ΜΑΝΟΥΚΑΣ Χ. Νικόλαος

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λουτρού: ΧΑΝΤΖΗΣ Χαράλαμπος

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Θραψιμίου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ιωάννης

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αηδονοχωρίου: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Σωτήριος

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου: ΡΩΜΑΝΑΣ Παύλος

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λουτροπηγής: ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ιωάννης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κέδρου: ΣΠΥΡΙΔΩΝΗΣ Βασίλειος

Η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κέδρος»: ΣΑΞΩΝΗ Χριστίνα.

Η Πρόεδρος του Χορευτικού – Λαογραφικού Ομίλου Κέδρου: ΚΑΜΠΟΥΡΗ Άννα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών ο Κων/νος Ι. Ισχόμαχος: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ Αναστασία.

Ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Κέδρου «Ο Εθνικός»: ΣΠΥΡΙΔΩΝΗΣ Πέτρος.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Όλοι έχουν δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στη ζωή
Επόμενο άρθρο Τεσσακονθήμερο ιερό μνημόσυνο της μακαριστής Αντιγόνης Τσιούτσιου