Υπενθυμίζουμε ότι στις 29-9-25 η ΟικόΣφαιρα υπέβαλε έγγραφο προς το Δημαρχείο Καρδίτσας με το οποίο ζητούσε πληροφορίες για την πρωτόγνωρη ανασχετική παρέμβαση του Δασαρχείου, που είχε σχέση με τη χωροταξική διάταξη των περιπτέρων της Οικολογικής Γιορτής (ΟΓ) στο χώρο του Παυσιλύπου. Αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου εμφανίζονται αιφνίδια την ώρα ακριβώς που το συνεργείο άρχισε να στήνει τα περίπτερα της γιορτής στο χώρο του Παυσιλύπου και βάζουν πρωτόγνωρους περιοριστικούς όρους, όπως ότι δεν θα καταπατήσουμε το πράσινο, δεν θα αγγίξουμε θάμνους και δένδρα κ.ά. Τέτοιοι όροι δεν επιβλήθηκαν ΠΟΤΕ και από κανένα στα 20 χρόνια λειτουργίας της ΟΓ. Τελικά και προκειμένου να μην ματαιωθεί η γιορτή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασαρχείου, κάτι που άλλαξε τη φυσιογνωμία της.
Στο παραπάνω αναφερόμενο έγγραφο της ΟικόΣφαιρας προς το Δημαρχείο δεν πήραμε ΠΟΤΕ απάντηση παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις και οχλήσεις προς τις υπηρεσίες του δημαρχείου αλλά και προς τον ίδιο το δήμαρχο.
Ο Νόμος 2690/1999 στο Άρθρο 4 –με θέμα «Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση» αναφέρει ότι και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε αιτήματα φορέων και πολιτών μέσα σε προθεσμία 50 ημερών από την υποβολή του αιτήματος.
Σήμερα (23-12-25) συμπληρώνονται σχεδόν 90 μέρες από την υποβολή του εγγράφου μας προς το δημαρχείο και δεν πήραμε καμία απάντηση.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ
- Γιατί το Δημαρχείο Καρδίτσας δεν ανταποκρίνεται σε ένα θεσμικά κατοχυρωμένο αίτημα πληροφόρησης;
- Γιατί ο κ. δήμαρχος σιωπά στα ερωτήματά μας; Μήπως αυτό δίνει δικαίωμα στον καθένα να υποθέσει ενοχές από τη μεριά της δημοτικής αρχής Καρδίτσας και ίσως και από τον ίδιο το δήμαρχο;
- Πόσο σέβεται τους νόμους και τις δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες ο κ. δήμαρχος όταν αρνείται να απαντήσει στο έγγραφο της ΟικόΣφαιρας που νόμιμα ζητάει πληροφόρηση;
- Πως και γιατί έτσι ξαφνικά αυτή η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής στην οργάνωση και λειτουργία της Οικολογικής Γιορτής στο χώρο του Παυσιλύπου;
- Γιατί το Δασαρχείο παρενέβη περιοριστικά στην Οικολογική Γιορτή, ενώ επί δεκαετίες δεν υπήρξε αντίστοιχη παρέμβαση;
- Πως το Δασαρχείο εξηγεί το γεγονός ότι άλλες εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο, με σαφώς μεγαλύτερη επιβάρυνση του πρασίνου, πραγματοποιούνταν κατά καιρούς χωρίς αντίστοιχους περιορισμούς; Αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις: Παυσιλυπούπολη, Μαγεμένο Δάσος, Θεματικά πάρκα Δεινόσαυρων και ΄Αθλων του Ηρακλή.
Η παρατεταμένη σιωπή της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε μια συλλογικότητα (ΟικόΣφαιρα) συνιστά αντικειμενικά έλλειψη θεσμικού σεβασμού.
Η στάση αυτή δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένα από το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και της κάθε Δημοτικής Αρχής, δεν είναι απλώς διαχειριστικός.
Είναι θεσμικά και ηθικά υποχρεωμένος:
–να υπηρετεί τον πολίτη,
–να ενθαρρύνει συλλογικές δράσεις,
–να στηρίζει πρωτοβουλίες με οικολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα,
–να υπηρετεί την προστασία της φύσης στην πράξη και όχι με λόγια.
Η ΟικόΣφαιρα για χρόνια τώρα υπερασπίζεται συλλογικά και περιβαλλοντικά συμφέροντα και αντιστέκεται σε αινιγματικές πράξεις και παρεμβάσεις. Αναμένει έστω και την ύστατη στιγμή μια απάντηση της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσαςπρος όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ίδιας της οικολογικής συνείδησης που όλοι επικαλούμαστε.













