Ειδήσεις

Ο Κώστας Αγοραστός σε μια εφ ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο Ηχόραμα 100,8: Τα έργα δεν είναι ιδέες μιας στιγμής. Έχουν ημερομηνίες, αποφάσεις και η ιστορία δεν ΄΄μοντάρεται΄΄


«Τα έργα δεν είναι ιδέες μιας στιγμής. Έχουν ημερομηνίες, αποφάσεις, αριθμούς, ΑΔΑ και η ιστορία δεν ΄΄μοντάρεται΄΄» δηλώνει στο Ηχόραμα 100,8 ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, με την παράταξη «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών», Κώστας Αγοραστός.

Με αφορμή την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το έτος 2025 και τις τοποθετήσεις του, που συζητήθηκαν, ΄΄ταράζοντας΄΄ τα νερά, ο κ. Αγοραστός ήταν καλεσμένος (την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου) στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 13:00-14:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη απαντώντας σε όλα με κάθε λεπτομέρεια.

Ο κ. Αγοραστός άσκησε σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Κουρέτα, καταλογίζοντας του ότι επιχειρεί να αντικαταστήσει την πράξη με αφήγημα.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας ειδικότερα, με τον πρώην περιφερειάρχη να ξεκαθαρίζει ότι πολλά από αυτά έγιναν ή δρομολογήθηκαν επί των ημερών του, αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης καίριων ζητημάτων όπως αυτό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του Κώστα Αγοραστού στο Ηχόραμα 100,8 και στη Βάσω Μπαλαμπάνη συμπυκνώνεται στα ακόλουθα:

Τα έργα δεν είναι ιδέες μιας στιγμής

«Πραγματικά, κανένα αφήγημα ή επικοινωνιακό κόλπο δεν μπορεί να σβήσει την αλήθεια τους.

Γιατί τα έργα δεν είναι ιδέες μιας στιγμής. Έχουν ημερομηνίες, αποφάσεις, αριθμούς, ΑΔΑ και η ιστορία δεν ΄΄μοντάρεται΄΄.

Η Περιφέρεια απέδειξε, τα προηγούμενα χρόνια, στην περίοδο 2011-2023, ότι διαθέτει διαχειριστική και τεχνική επάρκεια.

Γιατί σε περιόδους δύσκολες όπου δεν υπήρχαν χρήματα, χρήματα τα capital controls, υπήρχαν οι δεσμεύσεις των διαθεσίμων, υπήρχε η υγειονομική κρίση, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία που επηρέασε την πορεία των έργων, τα μνημόνια. Υπήρχαν πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί και κάνει έργα ουσίας.

Μπορεί να έχει διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις και με ένα δημόσιο Οργανισμό ο οποίος λειτούργησε. Λειτούργησε και με λίγα έκανε πολλά. Και με πολλά λίγα.

Και, πραγματικά, το 2023 η Περιφέρεια, στην οποία μας διαδέχτηκαν, ήταν μια Περιφέρεια η οποία ήταν καλοκουρδισμένη.

Με στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να κάνει μεγάλα έργα. Και το απέδειξε στην πράξη.

Παραδείγματος χάριν, το έργο της Κάρλας που δεν μπορούσε να το κάνει το Υπουργείο και το πήρε η Περιφέρεια. Ή το μεγάλο έργο της Ύδρευσης Ανατολικής Πλευράς Σμοκόβου.

Όπως και άλλα έργα οδοποιϊας και αντιπλημμυρικά έργα ακόμη τα οποία έκανε, όπως του Μέγα ποταμού, του Σοφαδίτη, και άλλα έργα σε όλη τη Θεσσαλία.

Διεκδίκησε το μεγάλο έργο του Αχελώου. Γιατί το έργο του Αχελώου θα είχε σταματήσει ολοσχερώς αν εμείς δεν πηγαίναμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεν κερδίζαμε την μάχη που είχαμε για τα 13 προδικαστικά ερωτήματα τα οποία είχε θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και εμείς καταφέραμε να πάρουμε το πράσινο φως για τη συνέχιση των έργων με την απόφαση που έλεγε ότι ένα σύστημα Natura μπορεί να γίνει ανθρωπογενές σύστημα για τις απαιτήσεις του νερού ύδρευσης και άρδευσης τηρώντας, βέβαια, όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις».

 

Υπήρχε μια στρατηγική που έφερε μεγάλα έργα στην περιοχή

«Υπήρχε μια στρατηγική που έφερε μεγάλα έργα στην περιοχή και έργα τα οποία σήμερα συνεχίζονται.

Παραδείγματος χάριν, ο δρόμος Λάρισας – Καρδίτσας. Ο δρόμος Καρδίτσας – Λάρισας, έξω από τη Λάρισα, γίνεται ο δρόμος αυτός.

Ήταν ένα έργο το οποίο εμείς μελετήσαμε, οι υπηρεσίες μας, βρήκαμε τη χρηματοδότηση, δημοπρατήθηκε και συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Προβλέπονται κυκλικοί κόμβοι στο δρόμο Λάρισας-Καρδίτσας, οι ασφαλτοστρώσεις στο δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας, το δύσκολο έργο της παράκαμψης της Συκεώνας όπου υπήρχαν πολλά προβλήματα με την Αρχαιολογία που, δυστυχώς, επί των ημερών του κ. Κουρέτα, το έργο αυτό διαλύθηκε, η εργολαβία, και επαναδημοπρατήθηκε φέρνοντας μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στην Περιφέρεια.

Όπως η είσοδος της Καρδίτσας, ένα μεγάλο, ένα δύσκολο έργο. Έγινε ένα κομμάτι, έγιναν όλες οι απαλλοτριώσεις, βρήκαμε πάρα πολλές δυσκολίες και με την Αρχαιολογία και με τις απαλλοτριώσεις.

Και αυτό το έργο, πάλι, διαλύθηκε και είναι ευθύνη του κ. Κουρέτα.

Όπως η είσοδος από την πλευρά του Νοσοκομείου. Το έργο αυτό το μελετήσαμε, το εντάξαμε στο πρόγραμμα ΄΄Αντώνης Τρίτσης΄΄ και συνεχίζεται. Αυτό είναι έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.

Όπως το έργο μπροστά στον ΟΣΕ που ολοκληρώθηκε ο Περιφερειακός. Που είχαμε κάνει και το προηγούμενο τμήμα του Περιφερειακού.

Όπως ο κεντρικός κόμβος στο Μουζάκι.

Όπως το προνοιακό έργο, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεο, που συνεχίζεται.

Όπως το Κλειστό Γυμναστήριο που έγινε.

Όπως πολλές ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία.

Όπως η κατασκευή των σχολείων που κάναμε.

Όπως η Ψυχιατρική που κάναμε.

Όπως η αναβάθμιση πολλών λειτουργιών στο Νοσοκεομείο.

Αλλά και αφήσαμε έτοιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Διεκδικήσαμε και υπογράψαμε τον Νοέμβριο του ΄ 22 το ΕΣΠΑ.

Το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει 554 εκατομμύρια ευρώ, είναι για τις ανάγκες της κοινωνίας. Να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες και οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία, να ενισχυθεί ο πολιτισμός.

Εμείς ξεκινήσαμε το δύσκολο έργο της Ηλεκτρικής όπως, επίσης, και το να γίνουν αθλητικά έργα, να γίνουν οι πλατείες. Η πλατεία που γίνεται είναι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Επί των ημερών μας είχαμε υπογράψει με τον δήμαρχο κ. Τσιάκο την ένταξη και τη συνέχιση της δημοπρασίας. Και όλα τα υπόλοιπα τα οποία γίνονται εκεί.

Όπως δρόμοι. Όπως αντιπλημμυρικά. Που σήμερα είναι και επίκαιρα.

Και δώσαμε τη δυνατότητα να υπάρχει χρηματοδότηση.

Όπως και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας που πρώτα έπρεπε να πάρουμε την έγκριση από το Υπουργείο.

Μετά από μεγάλο αγώνα, καταφέραμε από τα μέσα του ΄ 23 και μετά, να υπάρχει το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και εκεί πέρα, σήμερα έχει διαθέσιμα 200 εκατομμύρια και πλέον.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι διαφορετική τώρα η κατάσταση που υπάρχει η ανάπτυξη στη χώρα. Έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης πολλών έργων.

Βέβαια, δεν ξέρω γιατί σταμάτησε το έργο του Προπονητηρίου της Αναγέννησης Καρδίτσας.

Και πάρα πολλά έργα τα οποία είχαμε δρομολογήσει.

Παραδείγματος χάριν, τα έργα στον ορεινό όγκο. Το Πρόγραμμα των Αγράφων. Αυτό έχει υπογραφές δικές μου.

Εμείς βρήκαμε την τεχνική λύση, εμείς εντάξαμε τα έργα.

Είχαμε τις μελέτες, κάποιες ήταν ώριμες, κάποιες χρειάζονταν επικαιροποίηση, για να γίνουν οι δρόμοι στα ορεινά.

Και τα άλλα έργα τα οποία σήμερα παρουσιάζονται ως έργα αυτής της Περιφερειακής Αρχής.

Αυτά όλα τα έργα ήταν δρομολογημένα.

Δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Εμείς δεν πήγαμε να ιδιωτικοποιήσουμε το Δημόσιο

«Και, βέβαια, εμείς δεν πήγαμε να ιδιωτικοποιήσουμε το Δημόσιο.

Αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια δημιούργησε έναν παράλληλο οργανισμό, την Αναπτυξιακή Εταιρεία, που, για μένα, δεν την χρειάζεται η Περιφέρεια γιατί έχει διοικητική επάρκεια.

Έκανε, λοιπόν, αυτόν τον Αναπτυξιακό οργανισμό για λόγους διαφορετικούς. Δεν ξέρω. Οι οποίος οργανισμός επιβαρύνει το κόστος ενός έργου.

Για παράδειγμα, τώρα με τις κολυμβητικές δεξαμενές, τις οποίες μπορούσαν να κάνουν οι υπηρεσίες μας.

Δεν θα μπορούσαν να κάνουν μια δεξαμενή 10Χ25 επί 1,60 βάθος;

Που αρχικά ξεκίνησε με 600.000 και το έφθασαν 1,5 εκατομμύριο, με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές, γιατί το πήρε μια Αναπτυξιακή Εταιρεία να το ΄΄ τρέξει΄΄, για να το δημοπρατήσει;

Αυτό τώρα υποκαθιστά το Δημόσιο και τις υπηρεσίες υποβαθμίζοντας τον ρόλο των υπηρεσιών και των εργαζομένων στην Περιφέρεια για ίδιους λόγους. Να πάρει δικούς του ανθρώπους, κοντινού του ανθρώπους ο κ. Κουρέτας. Τους επικεφαλής εκεί, τους διευθύνοντες συμβούλους, Πρόεδρο, μέλη, να προσλάβει προσωπικό.

Κάτι το οποίο δεν χρειαζόταν και δεν χρειάζεται να επιβαρύνει επιπλέον το κόστος ενός έργου.

Στην περίπτωση των κολυμβητικών δεξαμενών, επιβαρύνεται 150.000 επιπλέον. Για τρεις κολυμβητικές δεξαμενές.

Εκτός του ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος δημοπράτησης που υποκρύπτει διάφορους κινδύνους».

 

Το Διοικητήριο της Καρδίτσας το δίνει σε Αναπτυξιακή Εταιρεία

«Το Διοικητήριο της Καρδίτσας το οποίο ξεκίνησε λάθος από τον κ. Αλεξάκο.

Εμείς το βρήκαμε βαλτωμένο, υποκαταστάθηκε ο εργολάβος ο οποίος είχε φύγει και ο άλλος ο εργολάβος μετά ΄΄έπεσε΄΄, δεν μπορούσε η εταιρεία του να αντέξει οικονομικά και έφυγε από το έργο χωρίς να έχει καμία απαίτηση.

Και, βέβαια, έγιναν από τις υπηρεσίες μας όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να επαναδημοπρατηθεί.

Αυτό το έργο ο κ. Κουρέτας το δίνει σε Αναπτυξιακή Εταιρεία, τη ΔΕΠΑΝ, για να το δημοπρατήσει, με μελέτη – κατασκευή.

Που, γνωρίζετε, η μελέτη – κατασκευή είναι άλλοι οι όροι αξιολόγησης και άλλα τα δεδομένα αξιολόγησης.

Και ενώ είχε έτοιμη τη μελέτη της δημοπράτησης. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Γιατί το έργο αυτό, πραγματικά, ήταν ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί κ. Αλεξάκου με λάθος διαδικασία.

Τότε ήταν λάθος η διαδικασία δημοπράτησης, ως ένα τεμάχιο.

Και δημιούργησε εκείνο το πρόβλημα και εμείς, όταν ήρθαμε, το βρήκαμε όχο διαλυμένο, βαλτωμένο το βρήκαμε.

Προσπαθήσαμε να το ΄΄αναστήσουμε΄΄.

΄΄Αναστήθηκε΄΄ για ένα χρονικό διάστημα, μετά, όμως, το έργο αυτό λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της εργολήπτριας εταιρείας που το είχε αναλάβει, σταμάτησε.

Έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από το νόμο, με τις υπηρεσίες μας, και ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση.

Τώρα, πρόκειται να δημοπρατηθεί, αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό, μελέτη-κατασκευή, από μια εταιρεία και όχι από την υπηρεσία.

Και, παράλληλα, υπήρχαν αναθέσεις από τον κ. Κουρέτα με 10% σε αποκαταστάσεις αντιπλημμυρικών έργων όπου σήμερα βλέπω ότι υπάρχουν στην Οικονομική Περιφερειακή Επιτροπή ότι υπάρχουν έργα που βγήκαν δημοπράτηση, ανάλογα έργα, με 58%.

Συνεπώς, αυτά τα οποία έλεγε προεκλογικά δεν ισχύουν».

 

 

Πολλά λόγια αλλά, στην πράξη, δεν εφαρμόζονται

«Η Καρδίτσα δεν είχε μετρητές μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εμείς εγκαταστήσαμε εκεί, μετά από μια μεγάλη διαδικασία και δυσκολίες στη δημοπράτηση, με ενστάσεις.

Και εγκαταστήσαμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, Τρίκαλα που δεν είχανε. Στη Λάρισα τοποθετήθηκαν δυο επιπλέον, στο Βόλο επίσης δυο επιπλέον και, έτσι, έχουμε τρεις στη Λάρισα, τρεις στο Βόλο, μία εγκατάσταση στην Καρδίτσα, μια στα Τρίκαλα.

Μέσω αυτών λαμβάνονται διάφορες προληπτικές πολιτικές για την δημόσια υγεία.

Δεν έκανε κάτι παραπάνω.

Ή στον Ενιππέα, το σύστημα παρακολούθησης των υδάτων.

Αυτά ήταν έργα τα οποία εμείς ξεκινήσαμε.

Εμείς είχαμε βάλει τα σταθμήμετρα με το Αστεροσκοπείο και όλα τα προειδοποιητικά μέτρα και όργανα τα οποία είχαν τοποθετηθεί και τα είχαμε εντάξει στο Πρόγραμμα ΄΄Αντώνης Τρίτσης΄΄ και μέχρι σήμερα τα χρησιμοποιούν.

Και γι ΄ αυτό έχουν μπει για να τα χρησιμοποιούν.

Η προειδοποίηση, στην τελευταία κακοκαιρία, δεν έγινε από την Πολιτική Προστασία.

Ενώ όλοι οι μετεωρολόγοι και όλοι εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων λέγανε ότι θα υπάρχουν φαινόμενα, η Πολιτική Προστασία δεν πρόβλεψε σωστά για να προειδοποιήσει τον κόσμο στα παράλια.

Άρα, πολλά λόγια αλλά, στην πράξη, δεν εφαρμόζονται».

 

Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη καταστροφή και έχει ευθύνη η Περιφέρεια

«Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη καταστροφή.

Γιατί έχει ευθύνη η Περιφέρεια.

Παρόλο που τους προειδοποιήσαμε να πάρουν από την αρχή μέτρα βιοασφάλειας, που είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια να πάρει, βάση του νόμου, δεν πήρε εγκαίρως.

Ασχολούνταν με την διαδικασία να στηθεί ένα εργαστήριο το οποίο με το σάλιο να μετράει και να εξάγει αποτελέσματα, αν ένα κοπάδι έχει ευλογιά ή όχι.

Και πάλι, αυτό δεν ήταν βέβαιο διότι έπρεπε να επιβεβαιωθεί από το ειδικό εργαστήριο το οποίο υπάρχει στην Αθήνα.

Μετά υπήρχε το εμβόλιο ή μη εμβόλιο.

Αυτό το ζήτημα όπου ο κ. Κουρέτας έπαιξε πάρα πολύ άσχημα, χωρίς μεγάλη σοβαρότητα διότι, βλέπετε, τι γίνεται σήμερα.

Και οδήγησε σε λάθος δρόμο και τους κτηνοτρόφους΄΄.

 

Κανένα νέο έργο από τον κ. Κουρέτα στην Καρδίτσα

«Κανένα νέο έργο από τον κ. Κουρέτα.

Ήταν προγραμματισμένα τα έργα τα οποία, αυτή τη στιγμή, γίνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Έργα τα οποία ήταν δρομολογημένα.

Κανένα νέο έργο δεν εντάχθηκε.

Εμείς αφήσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενταχθούν νέα έργα.

Διέλυσε έργα τα οποία ήταν σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να ολοκληρώνονταν, αυτή τη στιγμή, και να παραδίδονταν προς χρήση στην κοινωνία.

Εμείς προσπαθήσαμε, όλα αυτά τα χρόνια, με έργα για τους αδύναμους, με ενισχύσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, για τις ευάλωτες ομάδες, έργα στα Νοσοκομεία, έργα πολιτισμού, έργα αθλητισμού, έργα νερού, αντιπλημμυρικά έργα βάση των χρημάτων που μας δίνανε, γιατί σήμερα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, και υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Έργα τα οποία κάναμε στους δρόμους, στους οδικούς άξονες, μελέτες, κάναμε σχολεία, εκκλησίες και ενισχύσαμε την τοπική επιχειρηματικότητα με πολλά επενδυτικά έργα τα οποία σε κρίσιμες περιόδους, όπως στον κορωνοϊό, ενισχύσαμε τις ευάλωτες ομάδες και τις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν προβλήματα.

Αλλά ήμασταν κοντά, δίπλα, με ταχύτητα και με απλότητα κινήσεων για να μπορέσουμε να φθάνουν γρήγορα όλα τα οφέλη στην κοινωνία».

 

Βάσω Μπαλαμπάνη

 

Προηγούμενο άρθρο Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Καζάκος στο Ηχόραμα 100,8: Εμάς η δουλειά μας είναι να προβληματίζουμε, να ανοίγουμε ΄΄παραθυράκια΄΄ σκέψης στον θεατή
Δεν υπάρχουν άλλες ειδήσεις σε αυτή την κατηγορία