Καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου οι ανάγκες σε αίμα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Τα τροχαία ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα, ενώ τα αποθέματα μειώνονται καθώς οι εθελοντές απουσιάζουν σε διακοπές.
Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι όσοι μπορούν να δώσουν αίμα, να το πράξουν άμεσα.
Δίνοντας δέκα λεπτά από τον χρόνο τους, πριν αναχωρήσουν για διακοπές, θα είναι μια μεγάλη προσφορά σε ένα συνάνθρωπο που μας που θα έχει ανάγκη.
Αυτό ακριβώς τονίζει στη ΓΝΩΜΗ η Επιμελήτρια Α ΄ στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ιατρός βιοπαθολόγος Βασιλική Γαλάνη απευθύνοντας, μέσω της εφημερίδας μας, το δικό της μήνυμα ευαισθητοποίησης.
Πιο αναλυτικά, η κ. Γαλάνη δήλωσε στη Βάσω Μπαλαμπάνη τα ακόλουθα:

Αμείωτες οι ανάγκες σε αίμα
«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αιμοδοσία είναι από τους βασικότερους πυλώνες του συστήματος υγείας.
Γιατί το αίμα δεν παράγεται τεχνητά.
Η μόνη πηγή είμαστε εμείς οι άνθρωποι.
Οπότε, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αυτό ισχύει για όλο το έτος.
Το καλοκαίρι, μάλιστα, που οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες εξαιτίας των περισσότερων τροχαίων ατυχημάτων, των επειγόντων περιστατικών ενώ η ταυτόχρονη προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών μειώνεται, γιατί όλος ο κόσμος πηγαίνει σε διακοπές. Επίσης, η δική μας περιοχή έχει την ιδιαιτερότητα να είναι αγροτική και αυτή την εποχή ένας σημαντικός αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών μας, που είναι αγρότες, επειδή οι εργασίες τους είναι στην κορύφωσή τους, άρα έχουμε και από εκεί μείωση της προσέλευσης.
Παρόλα αυτά, όμως, οι ανάγκες σε αίμα πραγματικά παραμένουν αμείωτες καθώς έχουμε χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχουν ογκολογικοί ασθενείς, άτομα με χρόνιες αιματολογικές παθήσεις και τα επείγοντα, συνεχίζουν να χρειάζονται καθημερινά αίμα».

Υπάρχει ανταπόκριση
«Υπάρχει ανταπόκριση γιατί καθημερινά γίνονται τηλεφωνικές εκκλήσεις σε εθελοντές αιμοδότες μας από τα Αρχεία της Αιμοδοσίας σε όλες τις ομάδες αίματος, ανεξαρτήτως, για να καλύπτονται αυτά τα περιστατικά.
Έρχεται ο κόσμος.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο Νομός μας είναι ευαισθητοποιημένος γιατί οι αιμοδότες μας αγγίζουν το 54% και τους ευχαριστούμε θερμά για τη διαχρονική προσφορά τους.
Κάθε χρόνο, εμείς προσπαθούμε, με την επαγρύπνησή μας, να αυξηθεί αυτό το ποσοστό ώστε να διασφαλίζεται πάντα η επάρκεια του αίματος».
Αιμοδοσία πρωί και απόγευμα
«Προσέρχονται στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Καρδίτσας καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:30 το πρωί μέχρι 13:30 το μεσημέρι, καθώς και Τρίτη και Πέμπτη και απόγευμα 18:00 με 20:00.

Μπορούν να αιμοδοτήσουν όλοι οι εθελοντές από ηλικία 18 έως 65 ετών οι οποίοι είναι υγιείς και δεν λαμβάνουν φάρμακα.
Θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ένα ελαφρύ πρωινό και όσοι θα έρθουν να αιμοδοτήσουν το απόγευμα είναι απαραίτητο να έχουν φάει το μεσημεριανό τους, να έχει περάσει ένα τρίωρο από την κατανάλωσή του και να έχουν ενυδατωθεί πολύ καλά.
Εμείς τους περιμένουμε.
Περιμένουμε, πριν αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, να κάνουν μια στάση στην Αιμοδοσία για 10 λεπτά, να μας δουν, να μας δώσουν το αίμα τους γιατί οι ανάγκες για αίμα πραγματικά δεν κάνουν ποτέ διακοπές».
Μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν…
- Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών.Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες.
- Ζυγίζεις πάνω από 50kg.Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
- Είσαι υγιής.Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
- Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής.Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
- Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους.Τόσο απλά.
Πριν έρθεις στην αιμοδοσία, διάβασε για αυτά που μπορεί να μην σου επιτρέπουν προσωρινά να προσφέρεις αίμα. Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι επιτρέπεται να δώσεις αίμα, σε προσκαλούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας ή ρώτα τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
Ποιά τα οφέλη της αιμοδοσίας;
Θα βοηθήσεις να σωθεί η ζωή μέχρι και 3 ατόμων με μια μόνο αιμοδοσία. – Θα είσαι σίγουρος ότι υπάρχει επάρκεια αίματος για εσένα, για την οικογένειά σου, για τους φίλους σου και για όποιον συνάνθρωπό μας το χρειαστεί. – Η έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων και λοιμώξεων, αφού κάθε φορά που δίνεις αίμα, υποβάλλεσαι και σε μια σύντομη ιατρική εξέταση. – Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική (τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο) αιμοδοσία μειώνει μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες εκδηλώσεως χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και εγκεφαλικά επεισόδια. – Σου δίνει την ευκαιρία να νιώσεις αυτοπραγμάτωση, αυτοεκτίμηση, κοινωνική συμμετοχή, κοινωνική αναγνώριση, αίσθηση ατομικής και οικογενειακής προστασίας.
Βάσω Μπαλαμπάνη













