Ο «Δρόμος του Νερού» του 1ου Φεστιβάλ Νερού Δήμου Σοφάδων συνεχίζεται με έναν πρωτότυπο κύκλο βιωματικών δράσεων και εξορμήσεων, που φέρνει παιδιά και ενήλικες κοντά στο νερό, στον τόπο και στις ιστορίες του.
Το ποτάμι και το γεφύρι. Ο κάμπος. Η πατρίδα.
Τρεις τόποι, τρεις διαφορετικές όψεις του νερού και τρεις ιστορίες που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
Μέσα από την παρατήρηση, το παιχνίδι, την αφήγηση, τη φωτογραφία και τη λαογραφική καταγραφή, τα παιδιά γίνονται μικροί φωτογράφοι, λαογράφοι και ερευνητές του τόπου τους: παρατηρούν, ρωτούν, ακούν, φωτογραφίζουν και καταγράφουν.
Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό γεφύρι Μασχολουρίου, όπου τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του τόπου και ανακάλυψαν πως ένα γεφύρι δεν είναι μόνο μια κατασκευή, αλλά ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, διαδρομών, φύσης και μνήμης.
Οι επόμενοι σταθμοί.
Κέδρος – Το νερό και το ποτάμιο οικοσύστημα
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 | Ώρα 10:30
Στην ποτάμι του Κέδρου (περιοχή Δέση), τα παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους , θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ποτάμιο οικοσύστημα και τον κόσμο που αναπτύσσεται γύρω από το νερό. Έθιμα, παραδοσιακές δραστηριότητες, εργασίες και επαγγέλματα που συνδέθηκαν με το ποτάμι θα ξαναζωντανέψουν με τη συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας Κέδρου, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Κέδρου και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κέδρος».
Γραμματικό – Το νερό του κάμπου
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 | Ώρα 20:30
Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ίχνη του νερού στον κάμπο και θα ανακαλύψουν τη σημασία του για τη γη, την καλλιέργεια και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Καππαδοκικό – Το νερό που κουβαλά πατρίδες
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 | Ώρα 20:30
Το νερό γίνεται σύμβολο προσφυγιάς, μνήμης και νέας αρχής. Μέσα από ιστορίες ανθρώπων που άφησαν τις πατρίδες τους και ρίζωσαν στον νέο τόπο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν το νερό ως στοιχείο που συνδέει το «εκεί» με το «εδώ», το παρελθόν με το παρόν και την απώλεια με την ελπίδα.
Τα παιδιά – Φύλακες του Νερού
Οι βιωματικές δράσεις «Μικροί Φωτογράφοι και Λαογράφοι σε Αποστολή για το Νερό – Φύλακες του Νερού» σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την ΤΣΟΥΡΜΟ ΑΜΚΕ – Πολιτισμικές Συνέργειες, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Νερού Δήμου Σοφάδων. Την παιδαγωγική και καλλιτεχνική υλοποίηση των δράσεων συντονίζει η θεατρολόγος Ερατώ Σιωροπούλου.
Στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν το νερό μέσα από τον τόπο και τους ανθρώπους του, να συλλέξουν εικόνες και ιστορίες και να ανακαλύψουν τη δική τους σχέση με αυτό.
Γιατί όταν ένα παιδί μάθει να παρατηρεί, να ρωτά, να ακούει και να καταγράφει, δεν γνωρίζει μόνο καλύτερα τον τόπο του,
γίνεται φύλακας της μνήμης του.
Το νερό είναι τοπίο, ιστορία, μνήμη, πολιτισμός και ζωή.
Στο 1ο Φεστιβάλ νερού του Δήμου Σοφάδων,μέσα από τα μάτια των παιδιών γίνεται και αποστολή:
να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να κρατήσουν ζωντανές τις ιστορίες του τόπου μας.
Σας περιμένουμε να συνεχίσουμε μαζί τον Δρόμο του Νερού.
Το «Φεστιβάλ Νερού του Δήμου Σοφάδων» υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με κωδικό ΟΠΣ 6019289 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την προβλεπόμενη οπτική ταυτότητα ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.













