Με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας συνεχίζει το έργο του προσπαθώντας να ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας γιατί οι ανάγκες για αίμα είναι πολλές. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας στεγάζεται στην οδό Σωτήρος 4 και έχει εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με το οποίο λύνει όλες τις απορίες ενός υποψήφιου εθελοντή αιμοδότη. Αναλυτικά:
1. Τι είναι εθελοντική αιμοδοσία
Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μη αμειβόμενη προσφορά αίματος. Μη φανταστείτε βέβαια ότι υπάρχει και αμειβόμενη., Το αίμα δεν αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό και διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη
2. Γιατί να δώσω και εγώ αίμα;
Γιατί πολύ απλά είναι αδύνατη η Παρασκευή του στο εργαστήριο, οπότε η μόνη λύση είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε κάθε χρόνο 600.000 μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από την εθελοντική αιμοδοσία, ένα 5% από τις ένοπλες δυνάμεις και το υπόλοιπο εισάγεται. Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζεται μετάγγιση. Η χορήγηση αίματος είναι αναγκαία: σε τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων, σε άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία στην πλειοψηφία τους παιδιά, σε ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα, σε χειρουργικές επεμβάσεις που η απώλεια αίματος είναι αξιόλογη, σε ορισμένες εγκύους που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
3. Θέλω να δώσω αίμα, μπορώ;
Αν είσαι πάνω από 18 ετών μπορείς., Όμως διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να σε εμποδίσουν πρόσκαιρα ή οριστικά. Αυτό διασφαλίζει την υγεία σου ως δότη αλλά και την ποιότητα του αίματος που θα δοθεί στο λήπτη.
4. Που μπορώ να δώσω αίμα;
Σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο και φυσικά σε κινητές μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας μας.
5. Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;
Η αιμοδοσία δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Αίμα μπορείς να δώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας εφόσον λειτουργεί το τμήμα της αιμοδοσίας. Την προηγούμενη ημέρα της αιμοδοσίας δεν πρέπει να έχεις καταναλώσει αλκοόλ, και το πρωί να έχεις πάρει ένα ελαφρύ πρωινό.
6. Μπορεί να πάθω κάτι;
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής. Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, μόνο μια στιγμή. Την υπόλοιπη ώρα ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου. Τα ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας είναι αποστειρωμένα μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά σου, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως μολυνθείς.
7. Αναπληρώνεται το αίμα που δίνω;
Ο όγκος του αίματος που χαρίζεις είναι το 1/10 του συνολικού όγκου του αίματος του οργανισμού σου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 λεπτά. Εξ άλλου η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό σου αφού κινητοποιείται ο μυελός των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.
8. Κάθε πότε μπορώ να δίνω αίμα;
Οι άνδρες μπορούν 3-4 φορές το χρόνο και οι γυναίκες 2-3 φορές.
9. Αν σκέφτεται ότι:
Στην οικογένειά σου δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη για αίμα, αρκεί να θυμηθείς ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιος λήπτης είμαστε όλοι.
10. Το αίμα ούτε παράγεται ούτε αντικαθίσταται
Το αίμα δεν αγοράζεται, ούτε πωλείται. Μόνο προσφέρεται. Γίνε και εσύ εθελοντής αιμοδότης. Μη διστάζεις. Μην αφήνεις κάτι τόσο σημαντικό για αύριο, ενώ μπορείς να το κάνεις σήμερα. Ο άνθρωποι που χρειάζονται το αίμα δεν μπορούν να περιμένουν.
11. Δίνοντας μια μονάδα αίμα:
Προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπό σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου. Σήμερα το χρειάζεται κάποιος άλλος. Αύριο όμως ίσως το χρειαστούμε εμείς. Πιστεύουμε ότι σου έχουν λυθεί όλες οι απορίες, ότι έχουν φύγει οι προκαταλήψεις και οι φόβοι σου για την Εθελοντική Αιμοδοσία. Δώστε λοιπόν το δυναμικό σας παρόν σε κάθε κάλεσμα του ΣΕΑ, κάνοντας το Ν. Καρδίτσας αυτάρκη σε αίμα.