- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Άμεσα μέτρα για αντιπλημμυρική θωράκιση σε όλη τη χώρα

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, που έγινε σήμερα Τετάρτη 31/8/22, ο εκλεγμένος με τον συνδυασμό της Λαικής Συσπείρωσης Τάσος Τσιαπλές, έθεσε το σημαντικό ζήτημα της άμεσης λήψης μέτρων αποτελεσματικής διαχείρισης των ρεμάτων και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα. Στην τοποθέτησή του συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο ερχομός του φθινοπώρου, συνοδεύεται από την αναμενόμενη αλλαγή του καιρού, με πιο συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, που στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και των αντίστοιχων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας από τις κυβερνήσεις και τις περιφέρειες, προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και τεράστιες υλικές καταστροφές σε Αττική, Θεσσαλία, Δ. Ελλάδα, Ιόνια, Στερεά, Μακεδονία, Κρήτη, κ.α.

Ως Λαική Συσπείρωση θεωρούμε ότι οι Περιφερειακές Αρχές και η κυβέρνηση, πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα (καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, ποταμών, κατασκευή και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων, κ.α), για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και καταστροφές από πλημμύρες.

Με δεδομένο ότι η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και καθαρισμού των ρεμάτων ανήκει στις Περιφέρειες, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό θεωρούμε αναγκαία τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

Τα παραπάνω μέτρα θεωρούμε ότι είναι τα ελάχιστα αυτή τη στιγμή, σε συνδυασμό με την ανάγκη για άμεση γνωστοποίηση στους πολίτες των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις πλημμύρας και για πραγματοποίηση σεναρίων συναγερμού και ασκήσεων, στις πιο επικίνδυνες περιοχές σύμφωνα με τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας.

Οι Περιφέρειες πρέπει να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα και με ίδια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις συνέπειες  καταστροφικών φυσικών φαινομένων (πλημμύρες, κ.α.), ήτοι να αποκαθιστούν την ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ομαλή λειτουργία πλημμυρισμένων ρεμάτων. Έχει αποδειχθεί ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έκτακτα φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα από εργολαβίες και αναθέσεις.

Τα έργα αυτά και όλες οι βασικές υποδομές, για την Λαική Συσπείρωση αποτελούν προτεραιότητα και τα διεκδικούμε και στην κατάρτιση των Τεχνικών Προγραμμάτων και στη σύνταξη των προϋπολογισμών και στους σχεδιασμούς που γίνονται και στο που κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ.