- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δήμος Μουζακίου: Σε εξέλιξη αποκαταστάσεις σε υποδομές ύψους 415.000 ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο μια σημαντική εργολαβία του Δήμου Μουζακίου η οποία έχει προϋπολογισμό 415.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και αφορά αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στο Μουζάκι και σε Τοπικές Κοινότητες.

Πρόκειται για παρεμβάσεις τεχνικής και λειτουργικής φύσεως σε δημοτικές υποδομές.Αυτές τις ημέρες ο ανάδοχος εκτελεί εργασίες σε Ριζοβούνι, Κανάλια και επίκεινται νέες παρεμβάσεις στη Δρακότρυπα και σε άλλα χωριά.

Αναλυτικά, ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:

Εντός οικισμών

α) στη θέση «Καζάκου» κατασκευή τσιμενταύλακα από άοπλο σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20 μήκους 32,00μ για την ασφαλή διευθέτηση των όμβριων υδάτων που διέρχονται από την περιοχή.

β) στη θέση «Συκιά», εντός της κοίτης του χειμάρρου, εργασίες καθαρισμού της από φερτά υλικά και ενίσχυσης του πυθμένα της σε σημεία τυρβώδους ροής για προστασία του από διάβρωση.

γ) ομοίως στη θέση «Καρδάκου», εντός της κοίτης του χειμάρρου, εργασίες καθαρισμού της από φερτά υλικά και ενίσχυσης του πυθμένα της σε σημεία τυρβώδους ροής για προστασία του από διάβρωση.

α) νέας τσιμεντόστρωσης μήκους 25,00μ και πλάτους 3,30μ.

β) νεροπαγίδας κατά πλάτος της οδού για την απαγωγή των όμβριων υδάτων και τοποθέτηση μεταλλικών – χυτοσιδηρένιωνσχαρών.

α)στο δρόμο έξω από το κατάστημα Απ. Μπούρμπου προς το Δημοτικό Σχολείο, εργασίες απόξεσης της παλαιάς κατεστραμμένης ασφαλτόστρωσης και κατασκευή νέας,

β) στην οδό προς την οικία Ευθ. Μπάλλα, νέα τσιμεντόστρωση μήκους 100,00μ και πλάτους 3,00μ από σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20 πάχους 17εκ, οπλισμένο με χαλύβδινο δομικό πλέγμα κατηγορίας Β500C οπής 10×10εκ (Τ196), προκειμένου να προστατευθεί το κατάστρωμα της οδού από την διάβρωση των όμβριων υδάτων.

ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Συγκεκριμένα:

α) στη θέση «Γκουλιώνη» θα αντικατασταθεί ο υφιστάμενος σωληνωτός οχετός που διέρχεται κάτω από την συμβολή δρόμων του αναδασμού, με νέο κιβωτοειδή οχετό από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20, με ελεύθερες διαστάσεις κιβωτίου 2,00μx2,00μ, πάχους τοιχωμάτων 25εκ και μήκους 11,00μ.

β) στη θέση «Παλιόμυλος» θα αντικατασταθεί ο υφιστάμενος σωληνωτός οχετός που διέρχεται κάτω από την συμβολή δρόμων του αναδασμού, με νέο κιβωτοειδή οχετό από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20, με ελεύθερες διαστάσεις κιβωτίου 2,00μx2,00μ, πάχους τοιχωμάτων 25εκ και μήκους 6,00μ.

γ) επίσης στη θέση «Παλιόμυλος» θα αντικατασταθεί ο υφιστάμενος σωληνωτός οχετός που οδηγεί τα νερά που συγκεντρώνονται στην περιοχή στον τελικό αποδέκτη, με νέο κιβωτοειδή οχετό από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20, με ελεύθερες διαστάσεις κιβωτίου

3,00μx2,00μ, πάχους τοιχωμάτων 25εκ και μήκους 8,00μ.

α) στη θέση όπου βρίσκεται το Γυμνάσιο προβλέπεται η κατασκευή σωληνωτού οχετού από πλαστικούς σωλήνες δομημένου τοιχώματος εξωτερικής διαμέτρου D=315mm και μήκους 86,00μ με τα απαραίτητα φρεάτια ελέγχου από σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20, για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων που εισέρχονται από τις παρακείμενες εκτάσεις σε κάθε έντονη βροχόπτωση και πλημμυρίζουν τον προαύλιο χώρο. Οι σωλήνες θα τοποθετηθούν σε κοιτόστρωση από σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20, πάχους 10εκ και πλάτους 50εκ.

β) στη θέση όπου βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες Μουζακίου, προβλέπεται κατασκευή τεχνικού έργου μήκους 15,00μ σε συνέχεια του υφιστάμενου κιβωτοειδούς οχετού με τον οποίο έχει διευθετηθεί το ρέμα «Γκιώνα» που διέρχεται μέσα από την πόλη του Μουζακίου και καταλήγει στην περιοχή, για την προστασία από καθιζήσεις του παρακείμενου δημοτικού δρόμου. Το τεχνικόαυτό δεν περιλαμβάνει κάλυψη του υδατορέματος θα έχει καθαρές διαστάσεις 2,00×1,70μ, πάχος τοιχωμάτων 25εκ και θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25.

γ) στο ύψος της δημοτικής γεώτρησης, στο σημείο όπου η χωμάτινη διατομή που οδηγεί τα νερά του ρέματος της «Γκιώνας» στον τελικό αποδέκτη συναντά την εγκιβωτισμένη διατομή του ρέματος, θα επενδυθεί η χωμάτινη κοίτη με μία σειρά συρματοκιβωτίων διαστάσεων 1,00×1,00×1,00μ για μήκος 3,00μ και θα κατασκευαστεί χαλινός από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25, για την αποφυγή περαιτέρω διάβρωσης της χωμάτινης κοίτης και υποσκαφής της εγκιβωτισμένης διατομής από τα νερά.

Αυτοψία Ι. Πατσιαούρα

Κατ’ εντολή του Δημάρχου Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, αυτοψία στα έργα πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Πατσιαούρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον εργολάβο για τη γρήγορη πορεία τους.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Πατσιαούρας, στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η διασφάλιση της περιουσίας του Δήμου και των πολιτών και η μείωση των σημαντικών προβλημάτων καθημερινότητας που προέκυψαν από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Δήμο τα τελευταία 2,5 χρόνια. «Αγωνιζόμαστε συνεχώς να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συνδημοτών μας και τα αποτελέσματα είναι κάθε μέρα ορατά σε όλους. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς, καθώς μεγάλη επιδίωξη της Δημοτικής αρχής μας είναι ο Δήμος να αυξήσει ακόμη περισσότερο της αποτελεσματικότητά του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιαούρας.