Η Λίμνη Πλαστήρα με την αυθεντική φυσική ομορφιά και την πλούσια παράδοσή της, αναμένεται να υποδεχθεί ντόπιους, ετεροδημότες και επισκέπτες σε γιορτές γεμάτες φως, μαγεία και ζεστή ατμόσφαιρα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις που έχει οργανώσει η Δημοτική Αρχή αναδεικνύουν τον πολιτισμό και τα έθιμα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.
Πρόκειται για κράμα εθίμων και σύγχρονου πολιτισμού, που αναδεικνύουν παλιά λησμονημένα έθιμα όπως το «πάντρεμα της φωτιάς» το οποίο γινόταν την παραμονή των Χριστουγέννων στα χωριά των Αγράφων.


Το αναλυτικό πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων παρουσίασε στο Ηχόραμα 100,8 η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Δ. Λ. Πλαστήρα Ιωάννα Ποδηματά καλώντας όλο τον κόσμο να επισκεφθεί την περιοχή και να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε δράση.
Η κ. Ποδηματά ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγαζίνο» (καθημερινά 13:-14:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη της Αντιδημάρχου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, με την αυθεντική φυσική ομορφιά και την πλούσια παράδοσή της, θα υποδεχθεί ντόπιους και επισκέπτες σε γιορτές γεμάτες φως, μαγεία και ζεστή ατμόσφαιρα. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει οργανώσει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, για την περίοδο των Χριστουγέννων;

Απάντηση: Το φετινό πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, που υλοποιείται σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, είναι ένα πολυήμερο ταξίδι γιορτής, παράδοσης και συμμετοχής.
Σε όλα τα χωριά του Δήμου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από φωταγωγήσεις πλατειών και Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, με συμβολικά δωράκια στα παιδάκια του Δημοτικού σχολείου στο Κρυονέρι.
Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα κατέχει η ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, με έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και δράσεις που συνδέουν τη γιορτή με τη φύση και το μοναδικό τοπίο της λίμνης Πλαστήρα.
Οι γαστρονομικές εκδηλώσεις και οι τοπικές γεύσεις συμπληρώνουν το εορταστικό σκηνικό προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες φιλοξενίας σε κατοίκους και επισκέπτες.
Πρόκειται για κράμα εθίμων και σύγχρονου πολιτισμού που αναδεικνύουν παλιά λησμονημένα έθιμα όπως το ΄΄Πάντρεμα της Φωτιάς΄΄ το οποίο γινόταν την παραμονή των Χριστουγέννων στα χωριά των Αγράφων.
Στις πλατείες των χωριών επιχειρούμε ένα γλέντι από γεύσεις, ήχους και φως όπου οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν παραδοσιακά φαγητά όπως τσιγαρίδες και τραχανά με λουκάνικα, κρασί Μεσενικόλα, και γύρω από τη φωτιά θα στηθεί χορός.
Το ΄΄Πάντρεμα της Φωτιάς είναι ένα αρχαίο ελληνικό έθιμο που αναβίωνε, κυρίως, στις 24 Δεκεμβρίου.
Την παραμονή, λοιπόν, η νοικοκυρά καθαρίζει το τζάκι, βάζει δυο ξύλα, το ένα από κάποιο αγκαθωτό δέντρο, όπως πλάτανος, και το άλλο από κάποιο δέντρο όπως η καρυδιά, τα βάζει σταυρωτά στο τζάκι και το άναμμα της φωτιά γίνεται με ευχές για καλή σοδειά και ευημερία.
Το νεότερο μέλος της οικογένειας, συνήθως, ανακατεύει τη φωτιά προσκαλώντας την καλή τύχη.
Έτσι, τα αγκαθωτά δέντρα διώχνουν τα κακά πνεύματα και τους καλικάντζαρους, ενώ το πάντρεμα της φωτιάς συμβολίζει την ένωση και την αναπαραγωγή φέρνοντας ευφορία.
Το έθιμο αυτό θα αναβιώσει στις 24/12, και ώρα 18:00 το απόγευμα, στην πλατεία Πεζούλας.
Επίσης, στις 25/12, και ώρα 18:00 το απόγευμα, στην πλατεία Μεσενικόλα, στις 26/12, από τις 11:30 με 12:00 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερασιάς, και στις 28/12, στις 11:30 το πρωί, στην πλατεία Λαμπερού.
Δεν θα λείψουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.
Και εδώ θα πρέπει να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πολιτιστικούς Συλλόγους για τη συνεργασία.
Ερώτηση: Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Πως θα υποδεχθεί ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα το νέο έτος;

Απάντηση: Την Πρωτοχρονιά έχουμε ετοιμάσει κάτι πάρα πολύ ρομαντικό.
Στις 31/12, λοιπόν, στις 18:00 το απόγευμα, στο θέατρο Καλυβίων Παεζούλας, θα γίνει η εκδήλωση του Δήμου με τα Φαναράκια των Ευχών.
Οι Ευχές όλων μας θα ταξιδέψουν στο φως και στην αισιοδοξία γεμίζοντας τις καρδιές μας αγάπη και γαλήνη.
Αυτό το ρομαντικό θέαμα θα συνοδεύουν οι καλλιτέχνες Βασίλης Κολοβός και Έλλη Παποπούλου με μελωδίες πιάνου και βιολιού και φυσικά δεν θα λείψει άφθονο κρασί Μεσενικόλα, κέρασμα από το Δήμο.
Ερώτηση: Πως θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις όσο θα πλησιάζουμε προς τα Θεοφάνεια; Το έθιμο «Ρογκατζάρια» θα έχει και, αυτή τη φορά, την ΄΄τιμητική΄΄ του;
Απάντηση: Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το έθιμο «Ρογκατζάρια» στις 5/1/26 στα περισσότερα χωριά μας, από μικρά και νέα παιδιά, σε συνεργασία με τους Συλλόγους.
Τα Ρογκατζάρια είναι ένα παραδοσιακό έθιμο με το οποίο (μόνο) αγόρια μεταμφιέζονται σε γαμπρό, νύφη, ιερέα, σε μορφές ζώων, όπως αρκούδα.
Είναι παραδοσιακές στολές και περιφέρονται φορώντας κουδούνια στη μέση τους στα δρομάκια των χωριών τραγουδώντας τραγούδια που έχουν άπειρο χιούμορ το οποίο αρμόζει στο ιστορικό του κάθε νοικοκυριού και στην οικογενειακή του κατάσταση.
Όλοι μαζί κάνουν πάρα πολύ θόρυβο και τα έσοδα που συγκεντρώνουν, τα διαθέτουν προς όφελος των χωριανών τους.
Ερώτηση: Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα συνδυάζει ένα κράμα εθίμων και σύγχρονου πολιτισμού. Αυτός είναι ο στόχος σας; Αυτή είναι η ΄΄φιλοσοφία΄΄ σας;
Απάντηση: Ο στόχος του Δήμου, των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, όλων όσοι εργάζονται για τα χωριά μας, για τον τόπο μας, είναι ν δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και τους επισκέπτες που θα επιλέξουν τη λίμνη Πλαστήρα για να περάσουν τις γιορτές.
Να τονωθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα
Είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Η στήριξη και η συμμετοχή των Συλλόγων και των Τοπικών Κοινοτήτων.
Η σύνδεση πολιτισμού και φύσης.
Η ενίσχυση του θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού καθ ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η προβολή της τοπικής γαστρονομίας και των προϊόντων ως εμπειρία για τον επισκέπτη.
Η δημιουργία βιωματικών εμπειριών για επισκέπτες και κατοίκους.
Η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η καθιέρωση της λίμνης Πλαστήρα ως ποιοτικού, ήπιου και βιώσιμου προορισμού.
Αυτοί είναι οι στόχοι και είμαστε ικανοποιημένοι πάντα από το αποτέλεσμα γιατί υπάρχει μια τεράστια συμμετοχή σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις.
Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να απευθύνετε στους δημότες σας; Τι εύχεστε για τις Γιορτές που πλησιάζουν;
Απάντηση: Σας ευχόμαστε καλές γιορτές, καλή αντάμωση στην ονειρική Λίμνη Πλαστήρα, Χριστούγεννα γεμάτα γαλήνη και ένα νέο έτος πλούσιο σε υγεία προκοπή και φως.
Βάσω Μπαλαμπάνη













