Ειδήσεις

Epas – ΓΕΛ Προαστίου Καρδίτσας: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025 η εκδήλωση  του Epas – ΓΕΛ Προαστίου Καρδίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας,  στο πλαίσιο των δράσεων του διαπιστευμένου σχολείου – Πρέσβη του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ambassador Schools), με δυνατότητα και  διαδικτυακής παρακολούθησης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η  ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση της κουλτούρας συμπερίληψης, ισότητας  και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε  χαιρετισμούς, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια.
Χαιρετισμό απηύθυνε το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζοντας  τη σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε  εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι μαθητές της ομάδας Εpas του σχολείου μας παρουσίασαν τις ενέργειες  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναπηρία και την νομοθεσία  για την προστασία των ατόμων με αναπηρία.
Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η συμμετοχή του κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου,  ψυχιάτρου, κοινωνικού ακτιβιστή και πρώην Ευρωβουλευτή, ο οποίος  απάντησε μέσω βίντεο στα ερωτήματα των μαθητών σχετικά με το κίνητρο  που τον οδήγησε στην ενασχόληση με την πολιτική και ποιά εμπόδια  αντιμετώπισε λόγω της αναπηρίας του κατά τη διάρκεια της  επαγγελματικής του πορείας και της πολιτικής του δράσης. Οι απαντήσεις  του ανέδειξαν τη σημασία της επιμονής, της ισότιμης συμμετοχής και της  ανάγκης άρσης των κοινωνικών και θεσμικών αποκλεισμών.
Ο εκπρόσωπος της Parenting ΜΚΟ κ. Σωτήρης Παπαλίτσας, μαζί με την  Πρόεδρο του φορέα, Κατερίνα Παπαθανασίου, μας μίλησαν για τον  καθοριστικό ρόλο της ψυχικής υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία, των  γονέων και των οικογενειών τους, την ενδυνάμωση και την ενταξη των  ατομων με αναπηρία, καθώς επίσης και της στήριξης τους από το  κοινωνικό σύνολο.
Ο κ. Παρασκευάς Λειβαδάρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών,  Εφήβων και Ενηλίκων ΑμεΑ «Εθελοντούμε», απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών  σχετικά με τον αριθμό ατόμων με μειωμένη όραση, ενώ παρουσίασε  ουσιαστικές δυνατότητες εθελοντικής συμμετοχής μαθητών και σπουδαστών,  όπως η ηχογράφηση βιβλίων για φοιτητές και η συμμετοχή σε δράσεις  εκπαίδευσης σκύλων-οδηγών.
Η κα Σωτηρία Κατσαρού, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού  «Θύμελη», ανέδειξε τη σύνδεση του επαγγελματικού προσανατολισμού για  τα άτομα με αναπηρία, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  στην εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία. Τόνισε την ανάγκη για  έγκαιρη υποστήριξη, εξατομικευμένη καθοδήγηση και τη διαμόρφωση μιας  υποστηρικτικής και συμπεριληπτικής κουλτούρας, τόσο στο σχολικό  περιβάλλον όσο και στην κοινωνία γενικότερα, ώστε τα άτομα με αναπηρία  να μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να κάνουν συνειδητές  επιλογές ζωής.
Η κα Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας του Alpha  TV και ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη γραφή Braille, στις αδυναμίες των  τεχνολογικών εφαρμογών  (IT apps) που μπορούν να μετατρέπουν γραπτά  κείμενα σε προσβάσιμες μορφές, στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα και στη  σημασία της μεταφρασμένης νοηματικής για την ισότιμη πρόσβαση στην  πληροφόρηση και την εκπαίδευση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εκπαίδευση  στη νοηματική γλώσσα (πώς και πού μπορεί να πραγματοποιηθεί), καθώς  και στην απτική νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται από τυφλοκωφά  άτομα, φωτίζοντας μια λιγότερο γνωστή αλλά εξαιρετικά σημαντική μορφή  επικοινωνίας. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία του αθλητισμού των Κωφών  σε διεθνές επίπεδο. Ανακοινώθηκε ότι ένα ακόμη μεγάλο αθλητικό γεγονός  που θα φιλοξενήσει η Αθήνα, οι 26οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών  2029 που θα διεξαχθούν στην ελληνική πρωτεύουσα, αναδεικνύοντας την  Ελλάδα ως κέντρο συμπεριληπτικού αθλητισμού.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Καρδίτσας παρουσίασε τις  δυνατότητες που προσφέρει η εκπαιδευτική ρομποτική σε όλους τους  μαθητές. Έγινε αναλυτική παρουσίαση των διαγωνισμών της FIRST, καθώς  και των ευκαιριών συμμετοχής και επιμόρφωσης που μπορούν να  αξιοποιήσουν τα σχολεία μέσω του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact.  Μιλήσαμε για τους διαφορετικούς ρόλους μέσα σε μια ομάδα ρομποτικής  —μηχανική, προγραμματισμός, σχεδιασμός, έρευνα— και για το πώς κάθε  παιδί μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, χτίζοντας σταδιακά έναν χώρο όπου  η διαφορετικότητα γίνεται δύναμη. Δείξαμε πώς η συνεργασία και η  αποδοχή μετατρέπουν την τεχνολογία σε εργαλείο ισότητας. Στη βιωματική  δράση που ακολούθησε, δημιουργήσαμε όλοι μαζί ένα ανθρώπινο κύκλωμα,  μια υπενθύμιση ότι καθένας από εμάς είναι σημαντικός για να είναι η  καθημερινότητά μας λειτουργική.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματικά εργαστήρια, δίνοντας στους  μαθητές την ευκαιρία να προσεγγίσουν έμπρακτα τις έννοιες της  αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της ενσυναίσθησης.
Ευχαριστούμε θερμά το Γελ Αλμυρου για την συμμετοχή του και την ομάδα  Epas του σχολείου που έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προσπαθώντας  μάλιστα να χρησιμοποιήσουν την νοηματική γλώσσα.
Το σύνολο των δράσεων έκλεισε με το κοινό σύνθημα «Όλοι διαφορετικοί –  Όλοι ίσοι» ένα μήνυμα που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της εκδήλωσης και τη  δέσμευση της σχολικής κοινότητας για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Προηγούμενο άρθρο Ιερό Ευχέλαιο στον Ι.Μ. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθρο «Παραμυθένια Χριστούγεννα» στο Fashion City Outlet - Ένα γιορτινό πρόγραμμα γεμάτο ιστορίες, μουσική και μαγεία στο κέντρο της καρδιάς μας